Οι αθλήτριες που έγιναν πετυχημένες businesswomen

14.02.2023
Οι αθλήτριες που έγιναν πετυχημένες businesswomen
photo: unsplash
Ο κόσμος των σπορ είναι γεμάτος ιστορίες παικτών και παικτριών που ξεχώρισαν σαν διαμάντια μέσα στη λάσπη και αναρριχήθηκαν στην κορυφή του κόσμου. Άλλοι και άλλες έμειναν εκεί για χρόνια, κάποιοι και κάποιες απλώς αποδείχθηκαν διάττοντες αστέρες και έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Η καριέρα όμως ενός αθλητή και μίας αθλήτριας έχει περιορισμένη διάρκεια και, μάλιστα, μικρή. Αυτό που μετράει στο τέλος δεν είναι τα τρόπαια και οι τίτλοι, αλλά η επόμενη μέρα.

Πολλοί και πολλές δεν κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή. Μετά το τέλος της καριέρας τους όμως πάτησαν μοναδικές κορυφές, στον επιχειρηματικό τομέα. Δεν είναι εύκολη αυτή η μετάβαση, καθώς χρειάζεται προσοχή στις παγίδες έπειτα από μία καριέρα στην οποία όλο το βάρος πέφτει στις προπονήσεις και στις επιδόσεις μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Στην πράξη έχει αποδειχθεί, πάντως, ότι οι γυναίκες των σπορ είναι περισσότερο ικανές από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Ίσως αυτό οφείλεται στην παρατηρητικότητα, στην αντίληψη ή στη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τα όσα μπορούν να πετύχουν επιχειρηματικά. Μία τέτοια περίπτωση είναι χωρίς αμφιβολία η Jennifer Shahade, μία πολυπράγμων γυναίκα με κοφτερό μυαλό που αποδείχθηκε ικανό να της δώσει μοναδικές πρωτιές σε δύο διαφορετικά αθλήματα, αλλά και στην επαγγελματική της ζωή. Στέφθηκε δύο φορές πρωταθλήτρια ΗΠΑ στο Σκάκι στις αρχές των ‘00s, πριν περάσει στο πράσινο τραπέζι των παιχνιδιών με τράπουλα όπου διαπρέπει σε διεθνή τουρνουά πόκερ.

Στη συνέχεια έριξε το βάρος στην καριέρα της χωρίς να εγκαταλείψει πλήρως το άθλημα που λατρεύει. Η 42χρονη Αμερικανίδα έχει αφήσει τα πλούσια διαπιστευτήριά της ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος των New York Times και LA Times, έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με το σκάκι χάρη στο πτυχίο Λογοτεχνίας που πήρε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διατηρεί δύο πετυχημένα podcast για το πόκερ.

Αυτή είναι μόνο μία περίπτωση, διότι είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ακόμη πιο γνωστές αθλήτριες από όλον τον πλανήτη που έχουν δείξει, είτε στη διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας είτε μετά από αυτήν ότι ξέρουν να παίζουν στα δάχτυλα τις επιχειρήσεις! Οι αδερφές Williams είναι δύο τέτοιες περιπτώσεις και, μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι σπάνια σχετίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

photo2

Η Serena συνεχίζει να είναι μία από τις πλέον εικονικές φιγούρες στον κόσμο των σπορ και, πλέον, συνεχίζει με το ίδιο στιλ στον κόσμο των επιχειρήσεων. Από τις αμέτρητες επιτυχίες της μέσα στα γήπεδα του τένις υπολογίζεται ότι συγκέντρωσε περίπου 94 εκατομμύρια δολάρια, κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι μόνη της κέρδισε 23 τίτλους Γκραν Σλαμ. Οι συνεργασίες της Williams συμπεριλαμβάνουν επιχειρήσεις όπως η Gucci, η Gatorade, η Nike και άλλες. Επειδή, όμως, τα χρήματα που κέρδισε συνολικά υπολογίζονται στα 260 εκατομμύρια δολάρια, αποφάσισε να επενδύσει σε 60 startups, αφού πρώτα σύστησε την εταιρεία Serena Ventures. Καθαρά έσοδα: 111 εκατομμύρια ευρώ στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Η αδερφή της, Venus, έχει κερδίσει μόνο το 2022 πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνεργασίες με τις American Express, Stitch Fix and Clif Bar έχουν αποφέρει τα 11 από αυτά. Συνολικά στην καριέρα της έχει κερδίσει πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια σε έπαθλα, με 7 Γκραν Σλαμ. Αλλά εκτός κορτ έφτιαξε την εταιρεία ρούχων EleVen και είναι συνιδιοκτήτρια της ομάδας NFL, Miami Dolphins, από το 2009. Πρόσφατα συνεργάστηκε με τη Serena σε κινηματογραφικές παραγωγές στο Hollywood, στην ταινία που αναφέρεται στη ζωή του πατέρα τους με τον τίτλο «King Richard».

Ανάμεσα στις αδερφές Williams στέκεται η Maria Sharapova. Εγκατέλειψε νωρίς τα κορτ, με 5 Γκραν Σλαμ στην κατοχή της, αλλά η περιουσία της υπολογίζεται στα 220 εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα προερχόμενα από τις επιχειρήσεις. Συνεργάστηκε με τις Nike, Porsche και Evian μεταξύ άλλων και ανακηρύχθηκε από το Forbes η καλύτερα αμειβόμενη αθλήτρια του κόσμου για 11 συνεχόμενα χρόνια. Έχει επενδύσει στην αγορά των cryptos, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μόδας Monclear Group και έχει δημιουργήσει την εταιρεία ζαχαρωτών, Sugarpova!

Η Danica Patrick είναι μία άλλη σπουδαία αθλήτρια και επιχειρηματίας. Θεωρείται η κορυφαία οδηγός αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων και η συνολική της αξία ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια δολάρια. Έχει συνεργαστεί με τις Coca-Cola, Chevrolet και Nationwide Insurance, ενώ μετά την απόσυρσή της το 2018 άρχισε τις επενδύσεις. Δημιούργησε το οινοποιείο Somnium, τη δική της σειρά ρούχων Warrior και την εταιρεία κεριών Voyant.

Τέλος, η Μισέλ Μπρουν-Μαρτσίνιακ άφησε πίσω της το WNBA όπου θεωρείται η κορυφαία point guard που πέρασε ποτέ από τα αμερικανικά γήπεδα και ίδρυσε την εταιρεία SHEEX. Είναι περισσότερο γνωστή για τα λευκά είδη και προϊόντα ύπνου, αλλά κατασκευάζει και σεντόνια αποκλειστικά για αθλητές. Η συνολική της περιουσία υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 13 εκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 14.02.2023 - 17:17