LinkedIn - Όλα τα tips για να αναβαθμίσεις άμεσα το προφίλ σου!

10.11.2018
LinkedIn - Όλα τα tips για να αναβαθμίσεις άμεσα το προφίλ σου!
Είτε βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας είτε είσαι χαρούμενη με την τωρινή σου δουλειά, το πιο πιθανό είναι πως ήδη διαθέτεις ένα LinkedIn προφίλ, ακόμα κι αν ποτέ δεν έχεις ασχοληθεί μαζί του.

Στην περίπτωση που αναζητάς την επόμενη σου δουλειά, έχεις μάλλον περάσει κάποιο χρόνο επιλέγοντας προσεκτικά τα προσόντα σου και ανανεώνοντας το βιογραφικό σου, βρίσκοντας εταιρείες που σε ενδιαφέρουν αλλά και πιθανούς συναδέλφους και συνεργάτες, μέσα από το διάσημο πλέον social medium.

Διάβασε επίσης: 7 tips για να ξεκινά καλά η ημέρα στη δουλειά

Έχεις όμως αναρωτηθεί ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που ίσως και να αποτρέψουν έναν εν δυνάμει εργοδότη από το να επικοινωνήσει μαζί σου; Παρακάτω θα βρεις όλα εκείνα που ίσως κάνεις ή παραλείπεις και που ενδέχεται να σου κοστίσουν μια πρόταση για την επόμενη δουλειά των ονείρων σου!

#1 Η φωτογραφία σου είναι ανύπαρκτη!

Ή απλά, αντιεπαγγελματική. Κρατά τη φωτογραφία από το κάμπινγκ για τα άλλα social media και βγάλε μία χαμογελαστή (αλλά όχι μεθυσμένη), κομψή (αλλά όχι ντυμένη για πάρτυ) φωτογραφία στο προφίλ σου, σήμερα κιόλας. Φρόντισε να κάνεις την φωτογραφία σου ορατή σε όλους έτσι ώστε να μπορεί να την δει και κάποιος με τον οποίο δεν έχεις ήδη συνδεθεί στο μέσο. Σκέψου το πορτραίτο σου εκεί σαν την "διαφήμισή" σου και, αν είναι δυνατόν, ζήτησε από κάποιον επαγγελματία να την τραβήξει. Τελευταία σημείωση! "Επαγγελματική" δεν σημαίνει... μουτρωμένη. Φόρεσε ένα ζωηρό χρώμα, πρόσεξε το μακιγιάζ σου, χαμογέλα και βγάλε την πιο φιλική, ήρεμη και... ώριμη φωτογραφία σου.

#2 Έχεις μικρή/ κακή/ ανύπαρκτη σύνοψη


Στη "γλώσσα" του LinkedIn, το summary είναι μια μικρή εισαγωγή για το ποιός τελικά είναι ο άνθρωπος στη φωτογραφία από πάνω. Μην την αφήσεις κενή! Σκέψου τι είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει σαν επαγγελματία; Η δημιουργικότητα; Η εμπειρία; Η καλή οργάνωση; Φτιάξε ένα μικρό κείμενο (2-3 σειρές είναι αρκετές) που να μεταδίδει τον ενθουσιασμό σου για αυτό που κάνεις και είναι σίγουρο πως θα εκτιμηθεί!

Διάβασε επίσης: 10 tips για να παραιτηθείς σωστά από τη δουλειά σου


#3 Κάνεις ορθογραφικά λάθη (άουτς!)

Μπορεί όλες οι βελτιώσεις που προτείνω εδώ να μπορούν να γίνουν μέσα σε μισή ώρα συνολικά όμως αφιέρωσε 5 ακόμα λεπτά για να ελέγξεις πως όλα τα κείμενά σου είναι σωστά γραμματικά, συντακτικά και φυσικά, ορθογραφικά. Πριν πατήσεις Save, όμως, ζήτησε και από κάποιον φίλο σου να το ελέγξει επίσης.

#4 Η εργασιακή σου εμπειρία δεν έχει βάθος

Ακόμα κι αν έχεις μονάχα μία δουλειά στο ενεργητικό σου, όσο μικρή κι αν είναι εμπειρία σου, είναι σημαντικό να έχει βάθος. Τι σημαίνει αυτό; Πρόσθεσε δίπλα από κάθε θέση, τι κατάφερες να κάνεις σε αυτή. Πώς εκμεταλλεύτηκες τα ταλέντα σου και πώς εξελίχθηκες μέσα από αυτή; Ανάφερε ακόμα προγράμματα, νέες τεχνολογίες και ορολογία που ενδεχομένως να γνωρίζεις.

Διάβασε επίσης: 7 λόγοι που δεν πήρες τη δουλειά


#5 Μήπως αναφέρεις πολλά πράγματα που ΔΕΝ θες;

Αν ναι, σβήσ'τα. Μπορεί να έχεις περάσει δύσκολα στην προηγούμενη δουλειά σου και σίγουρα είναι σημαντικό να αναζητήσεις στη νέα σου δουλειά κάτι το διαφορετικό όμως αν αναφέρεις από το summary κιόλας όλα εκείνα που δεν θέλεις να έχει η νέα σου δουλειά, αποθαρρύνεις την επικοινωνία ακόμα κι αν αυτός που το δει, δεν διαθέτει τίποτα από αυτά. Όταν ακούγεσαι "γκρινιάρα" στο LinkedIn οι άλλοι φαντάζονται πως είσαι έτσι και δια ζώσης.

#6 Όταν έχεις πολύ λίγες διασυνδέσεις

Είναι πραγματικά σημαντικό και πραγματικά εύκολο να κερδίσεις connections στο LinkedIn οπότε ακόμα κι αν βαριέσαι αυτό το βήμα, αφιέρωσε χρόνο για να το κάνεις. Ανέβασέ τες πάνω από 500 για να δείχνεις πως είσαι καλά δικτυωμένος στον τομέα εργασίας σου. Απόφυγε ωστόσο να έχεις σαν διασυνδέσεις εντελώς άσχετα με τη βιομηχανία στην οποία δουλεύεις, άτομα.

Διάβασε επίσης: 12 συνάδελφοι-δηλητήριο σε κάθε γραφείο

#7 Φρόντισε να έχεις ενημερωμένο βιογραφικό

Και εξίσου ενημερωμένο προφίλ. Τσέκαρε δηλαδή πως οι πληροφορίες που αναγράφονται στο βιογραφικό σου είναι οι ίδιες με εκείνες που αναφέρονται στα διαφορετικά μέρη του προφίλ σου. Όταν κάποιο από αυτά αλλάζει, ανανέωσε και το άλλο και ούτω καθεξής. Ακόμα κι αν δεν αναζητάς εργασία αυτή τη στιγμή, φρόντιζε κάθε 6 μήνες να ανανεώνεις με αυτόν τον τρόπο το βιογραφικό και το προφίλ σου προκειμένου να μην φανείς άδικα... ψεύτρα.

#8 Αλλάζεις πολύ συχνά δουλειά;

Να κάτι που στέλνει λάθος μηνύματα όχι μονάχα μέσα από το LinkedIn αλλά και μέσα από το βιογραφικό σου. Ακόμα και μεγάλα ονόματα ή εταιρείες, θα δείχνουν χωρίς βαρύτητα αν δεν δούλεψες εκεί για ένα ικανό διάστημα. Το προφίλ σου οφείλει να αντικατοπτρίζει την προσωπική σου εξέλιξη, το πέρασμα από εταιρεία σε εταρεία ή από θέση σε θέση, δείχνει όμως και την σταθερότητα, την αντοχή και την αφοσίωσή σου σε κάθε μία από αυτές. Δεν θες να φαίνεσαι επιπόλαιη ή ευθυνόφοβη έτσι δεν είναι;

Διάβασε επίσης: Πώς θα ετοιμάσεις light σάντουιτς για τη δουλειά

#9 Στέλνεις λάθος μηνύματα

Και αυτή τη φορά το εννοώ κυριολεκτικά. Πρόσεχε πολύ τα προσωπικά μηνύματα που στέλνεις. Πρέπει να έχουν ζεστό, φιλικό χαρακτήρα αλλά, θυμήσου, δεν είναι το ίδιο με το facebook... Αν συστηθείς σε κάποιον μέσω pm φρόντισε να κάνεις μια πολύ σύντομη και ευχάριστη περιγραφή και δείξε προσωπικό ενδιαφέρον για να γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο για τον οποίο επέλεξες να επικοινωνήσεις.