"Μυρίζεσαι" απόλυση; Προετοιμάσου σωστά!

20.10.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Εχεις παρατηρήσει κάποια πράγματα που συμβαίνουν στο χώρο εργασίας που σε κάνουν να σκεφτείς πως η δουλειά σου θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο; Τα κέρδη της εταιρείας έχουν συρρικνωθεί; Χάθηκαν μεγάλοι πελάτες; Νομίζεις πως οι νέες περικοπές θα πιάσουν κι εσένα; Αν και πολλές φορές έχουμε κάνει μνεία στη σημασία της θετικής σκέψης, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για οσα είμαστε σχεδόν σίγουροι πως θα γίνουν.

Αντί να κάθεσαι και να αγωνιάς καλό είναι να ξεκινήσεις να σχεδιάζεις τα μελλοντικά σου βήματα έτσι ώστε όποια αλλαγή να μη σε βρει απροετοίμαστη. Το να ελπίζεις για το καλύτερο είναι η σωστή τακτική, ωστόσο, υπάρχουν κινήσεις που μπορείς να κάνεις πριν χάσεις τη δουλειά σου.

Το βιογραφικό σου είναι ενημερωμένο;

Αντί να τρέχεις να γράψεις και να ενημερώσεις το βιογραφικό σου όταν προκύψει ανάγκη για εργασία, γιατί να μην το έχεις ήδη έτοιμο εκ των προτέρων; Προσπάθησε να διατηρείς το βιογραφικό πάντα ενημερωμένο και να προσθέτεις σταδιακά όλα τα νέα προσόντα που αποκτάς. Είναι πολύ ευκολότερο από το να ψάχνεις ημερομηνίες, χαρτιά και τίτλους εκ των υστέρων. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος των περισσοτέρων: αμελούν να κάνουν τις αλλαγές και τελευταία στιγμή μπλοκάρουν. Σκέψου πως μια απόλυση, ακόμη κι αν την περιμένεις, δεν είναι ότι ευκολότερο και σε αυτή την κατάσταση δύσκολα θα μπορέσεις να θυμηθείς πληροφορίες και να σκεφτείς συγκροτημένα.

Κράτα το δίκτυό σου ζωντανό

Αν έχεις παραμελήσει το το δίκτυο των επαφών σου κι έχεις αποκοπεί από την αγορά εργασίας, άλλαξε ρότα. Οι άνθρωποι τείνουμε να χάνουμε το δίκτυο των επαφών μας όταν έχουμε δουλειά κι αυτό δε βοηθά στην περίπτωση της ανεργίας. Μια καλή σκέψη λοιπόν είναι να κρατάς ενημερωμένο το δίκτυο των επαφών σου και να έχεις αραιά και πού επικοινωνία με ανθρώπους του χώρου.Αν μάλιστα μπορείς να προσφέρεις τη βοήθειά σου κάνε το χωρίς δέυτερη σκέψη, κάποια στιγμή ίσως χρειαστείς κι εσύ βοήθεια.

Εμπλουτίζεις τις δεξιότητές σου;

Από τη στιγμή που ξεκίνησες να εργάζεσαι σταμάτησες να εμπλουτίζεις το βιογραφικό; Μέγα λάθος. Ξεκίνα από σήμερα και φτιάξε λίστα με όσα θα σου έδιναν το προβάδισμα στην αγορά εργασίας. Νέα προγράμματ,α μια ξένη γλώσσα, δεξιότητες όπως τυφλό σύστημα κ.α. είναι μερικά από τα παραδείγματα.

Έχεις σκεφτεί αλλαγή καριέρας;

Έχεις σκεφτεί αλλαγή σταδιοδρομίας; Αν βλέπεις τα πράγματα στον κλάδο σου να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αντί να βουλίαξεις κι εσύ μαζί με το καράβι, προσπάθησε να δεις πώς μπορείς να γλιτώσεις από το ναυάγιο. Αν υπάρχουν τρόποι να κάνεις στροφή στην καριέρα σου, εξέτασέ τους αντί να τους απορρίπτεις.