Ποιούς προσλαμβάνουν οι εταιρείες; Τα χαρακτηριστικά προσώπου του ιδανικού εργαζόμενου

20.09.2016
Λένε πως χρειάζοντια μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να αποφασίσει ο εργοδότης αν του κάνεις. Και σε αυτό, ένα μεγάλο μέρος έχει να κάνει με την εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσώπου και σωματότυπου που δίνουν το προβάδισμα σε σχέση με άλλους υποψηφίους. Μάθε αν τα έχεις.

Οι ερευνητές για τις ανάγκες της μελέτης δημιούργησαν ένα κολάζ φωτογραφιών - ενός άνδρα και μιας γυναίκας σε δύο διαφορετικές εκδοχές τους.

Στο κολάζ φωτογραφιών της γυναίκας υποψηφίου η μια εικόνα εμφάνιζε μια γυναίκα με πλατύ πρόσωπο και παχύ λαιμό ενώ η δεύτερη είχε σαφέστατα πιο λεπτά χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαλέξουν ποιά από τις δύο θα προσλάμβαναν. Όπως διαπιστώθηκε το προβάδισμα είχε η γυναίκα με τα πιο λεπτά χαρακτηριστικά.

Αντίθετα στην περίπτωση των ανδρών δεν υπήρξε διαφοροποίηση με τους δύο υποψηφίους να διεκδικούν τη θέση επί ίσοις όροις.

Με άλλα λόγια στην περίπτωση των γυναικών οι προκαταλήψεις - που θέλουν μια γυναίκα αδύνατη και με λεπτά χαρακτηριστικά - κάνουν εμφανή την παρουσία τους δίνοντας το προβάδισμα στις πιο εμφανίσιμες.