7 λεξούλες που κόβουν πόντους στα επαγγελματικά

13.07.2015
Υπάρχουν μερικές λεξούλες που καλό θα ήταν ν΄αποφεύγεις σε μια επαγγελματική συνέντευξη.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Αν και μπορούμε να μιλάμε όπως θέλουμε με τους φίλους μας, καλό θα ήταν να προσέχουμε πώς μιλάμε μπροστά σε προϊσταμένους, συνεργάτες ή σε μια επαγγελματική συνέντευξη. Αν το κάνεις θα σου κοστίσει αρκετά.

%PHOTO1%

1. Επιφωνήματα

εεεεεε, μμμμ, χμμμ... Όλα όσα ίσως συνηθίζεις να ψελλίζεις για να κερδίσεις χρόνο ή να δείξεις τον θαυμασμό σου ή την μομφή σου σε κάνουν και φαίνεσαι κακή επαγγελματίας. Αντ΄αυτών προσπάθησε να δείξεις πως δε σε αγχώνει η παύση ή παραδέξου πως χρειάζεσαι λίγο χρόνο να το σκεφτείς. Ένα τέχνασμα είναι να επαναλλαβεις με άλλα λόγια αυτό που είπε ο συνομιλητής σου μέχρι να σκεφτείς την απάντηση και να συνεχίσεις δίχως παύσεις. "Σε αυτό που με ρωτάτε, δηλαδή το αν... θα απαντούσα πως..". "Μάλιστα, το ζήτημα θέλει σκέψη αλλά με μια πρώτη ματιά θα μπορούσα να απαντήσω στο ερώτημα σας...". Σκέψου φράσεις που θα σου δώσουν χρόνο κι άσε τα εεεεε και τα χμμμμ.

%PHOTO1%

2. Λέξεις αργκό

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Θ΄αποκαλούσες ποτέ το αφεντικό σου "δικέ μου" ή "άτομάκι"; Αν ναι μάλλον πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Υπάρχουν κάποιες λέξεις που όσο κι αν χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου, δεν μπορείς να το κάνεις σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν μπορείς να πεις πως ο πελάτης σου "την έσπασε" ή ότι η ιδέα του συναδέλφου ειναι "τζάμι", ότι νέος συνεργάτης "γεμίζει το κανελόνι" ούτε πως την προηγούμενη πέρασες "αραξόλ", "αραχτή" ή ότι άλλο. Λέξεις αργκό απαγορεύονται δια ροπάλου!

%PHOTO1%

3.Λέξεις αρνητικές

Καλό θα είναι να μειώσεις - αν όχι να εξαλλείψεις - αρνητικές λέξεις κι εκφράσεις από το λεξιλόγιό σου όπως για παράδειγμα το "Ποτέ" ή το "δεν μπορώ" κι αυτό διότι δείχνουν αδυναμία. Δείξε και γίνε αισιόδοξη με το κατάλληλο λεξιλόγιο. Θετική σκέψη κι έκφραση.

%PHOTO1%

4. Εγώ

Αν σε κάθε παράδειγμα που αναφέρεις το "Εγώ" έχει τον πρώτο λόγο μπορεί να θεωρηθείς ως εγωκεντρική. Προσπάθησε να το αποφύγεις.

%PHOTO1%

5. Επιρρήματα

Αν και τα επιρρήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινότητά μας, σε συνομιλίες μας με φίλους ή σε μηνύματα που στέλνουμε, καλό θα ήταν να τ΄αποφεύγεις σε επαγγελματικό επίπεδο.

%PHOTO1%

6. Βρισίδια

Ανάθεμα την ώρα, κατάρα στη στιγμή αλλά καλό είναι να απουσιάζουν αυτές οι λεξούλες από το λεξιλόγιό σου, ειδικά στην εργασία.

%PHOTO1%

7. Δηλώσεις τσιτάτα

Ποτέ δε το το κάνω... Δεν πρόκειται να... Ούτε να με πλήρωνες... Απόφυγε τις υπερβολές και τις μεγαλόστομες δηλώσεις...