6 κόλπα γι΄ απόδοση στο φουλ!

07.02.2016
Σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς; Η παραγωγικότητά σου κι η απόδοσή σου έχουν πέσει στα τάρταρα; Λύσεις υπάρχουν, μάθε τις

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Προσπαθείς να δουλέψεις αναπόσπαστη αλλά τελικά περνάς το χρόνο σου κοιτώντας βιντεάκια στο YouTube και φωτογραφίες στο Facebook; Σου δίνουμε μερικά tips για να ξεπεράσεις τα εμπόδια, ν΄ αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και να βελτιώσεις την απόδοσή σου στην εργασία!

1. Κλείσε το ίντερνετ

Αυτή είναι μια από τις βασικότερες αρχές για να βελτιώσεις την απόδοσή σου και να γίνεις περισσότερο παραγωγική. Αν ξεκινήσεις να ελέγχεις τα ηλεκτρονικά μηνύματα και να τσεκάρεις τις δημοσιεύσεις φίλων και γνωστών στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twiiter και το Facebook, το πιθανότερο είναι να ξεχαστείς στο ίντερνετ και να χάσεις περισσότερο πολύτιμο χρόνο απ΄όσο νόμιζες. Μην υποκύψεις στον πειρασμό κι άσε την πλοήγηση στο διαδίκτυο για όταν θα έχεις ολοκληρώσει την εργασία σου.

* Διάβασε αναλυτικά - κάνοντας κλικ εδώ- όλα όσα σου τρώνε την ημέρα στο διαδίκτυο χωρίς να το καταλαβαίνεις και πάρε τα μέτρα σου.

2. Κάνε μικρά διαλείμματα

Αν έχεις αναλάβει να διεκπεραιώσεις κάποια βαρετή εργασία, αντί να την αναβάλεις συνεχώς, δοκίμασε να την ολοκληρώσεις κάνοντας μικρά τονωτικά διαλείμματα. Κάθε φορά που βλέπεις την αποδόσή σου να πέφτει και να μη μπορείς να συνεχίσεις, κάνε ένα μικρό ολιγόλεπτο διαλειμματάκι για να φας ένα μικρό σνακ ή να ξεπιαστείς και συνέχισε γεμάτη ενέργεια.

3. Βάλε το τηλέφωνο στο αθόρυβο

Πόσες φορές έχει τύχει το τηλέφωνο να σου αποσπάσει την προσοχή ή να σε αποσυντονίσει και μάλιστα δίχως κάποιο ιδιαίτερο λόγο; Βάλε το κινητό σε αθόρυβη λειτουργία και ώστε να γλιτώσεις από ανεπιθύμητα τηλεφωνήματα ή συνομιλίες που θα σε ταράξουν, όπως για παράδειγμα ο εκπρόσωπος της εισπρακτικής που σε ενημερώνει για το υπόλοιπο του χρέους σου ή ένας πιθανός τσακωμός. Οι κοντινοί σου θα βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί σου αν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη. Απενεργοποίησε λοιπόν το κινητό τηλέφωνο ή βάλε την αθόρυβη λειτουργία για να τελειώσεις την σκληρή δουλειά μια ώρα αρχύτερα.

4. Οργανώσου κι ιεράρχησε

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχεις να κάνεις είναι να οργανώσεις και να ιεραρχήσεις σωστά τη δουλειά σου. Βάλε προτεραιότητες βάσει προθεσμιών, δυσκολίας αλλά και βαρύτητας που έχει κάθε εργασία για να γνωρίζεις πάντα από που πρέπει να ξεκινήσεις. Στη συνέχεια φτιάξε πρόγραμμα και προσπάθησε να μείνεις πιστή σε αυτό. Good Luck!

* Μάθε τα τρικ της τέλειας οργάνωσης στη δουλειά πατώντας εδώ.

5. Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Είναι ένα μικρό τέχνασμα που βοηθά αρκετά. Η επιβράβευση, ακόμη κι από τον ίδιο σου τον εαυτό, παρέχει κίνητρα στο να συνεχίσεις και να ολοκληρώσεις την εργασία σου γρήγορα και με επιτυχία. Κάθε φορά που καταφέρνεις να είσαι on time, ολοκληρώνοντας την εργασία μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχες θέσει, δώσε μια μικρή απόλαυση στον εαυτό σου. Ένα γλυκάκι ή ένα έξτρα διαλειμματάκι, λειτουργούν βοηθητικά. Δοκίμασέ το!

6. Άκου μουσική & μάσα τσίχλα (προαιρετικά)

Προσπαθείς να διαβάσεις και το μυαλό σου περιπλανιέται; Σου είναι αδύνατο να ολοκληρώσεις την εργασία σου; Δοκίμασε να μασήσεις τσίχλα ακούγοντας μουσική. Μελέτες έχουν δείξει πως το μάσημα της τσίχλας στη διάρκεια της εργασίας αυξάνει τη συγκέντρωση. Το ίδιο κάνει και η μουσική, που σε βοηθά να αποσπάσεις το μυαλό σου από τους θορύβους του περιβάλλοντος και να επικεντρωθείς σε αυτό που κάνεις. Προτιμότερη βέβαια είναι η μουσική κι όχι τα τραγούδια, που μπορούν κάλλιστα να σε αποσπάσουν στην προσπάθειά σου να ακούσεις τους στίχους.