Πώς θα κάνεις στροφή στην καριέρα σου;

12.12.2011
Οι βιαστικές και παράτολμες κινήσεις, όσο και αν είναι γεμάτες ενθουσιασμό, εντούτοις εγκυμονούν πάντα τον κίνδυνο να αποτύχουν.

Είτε απολύθηκες πρόσφατα και η αναζήτηση εργασίας στο αντικείμενο της προηγούμενης εργασίας δείχνει να μην έχει ιδιαιτέρες προοπτικές είτε είσαι απογοητευμένη από τις συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα εργασία σου, πιθανότατα να ψάχνεις απεγνωσμένα διέξοδο. Ζύγισες τα υπέρ και τα κατά, αξιολόγησες τα δεδομένα, θεώρησες πως η αλαγή δουλειάς κρίνεται επιτακτική και αποφάσισες να κάνεις στροφή 180 μοιρών στην καριέρα σου, αναζητώντας την τύχη σου σε κάτι διαφορετικό.

Βέβαια, όπως κάθε αλλαγή στη ζωή, έτσι και η επαγγελματικές επιλογές ενέχουν ρίσκο. Όταν καλείται κανείς να πάρει αποφάσεις ζωής, απαιτείται ψυχραιμία, σκέψη, έρευνα, υπομονή και επιμονή. Οι βιαστικές και παράτολμες κινήσεις, όσο και αν είναι γεμάτες ενθουσιασμό, εντούτοις εγκυμονούν πάντα τον κίνδυνο να αποτύχουν.

Τα βήματα για πετυχημένη αλλαγή στην καριέρα σου

* Σχεδίασε τη στρατηγική της επιτυχίας

Όταν οι υποχρεώσεις, τα δάνεια και τα έξοδα τρέχουν, δύσκολα σκέπτεται κάποιος την προσωπική του ευτυχία, η οποία τελικώς θυσιάζεται στο βωμό των λογαριασμών. Όμως, αν δεν υπάρχει άλλη λύση, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη.

Επειδή όμως καμιά απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται παρορμητικά, πόσο μάλλον όταν η απόφαση αυτή αφορά κάτι τόσο σημαντικό όσο μια αλλαγή καριέρας, υπολόγισε κάθε σου κίνηση και μην κινείσαι σπασμωδικά. Μια σωστά υπολογισμένη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα επιτυχημένη πραγματικότητα ενώ βιαστικές κινήσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο.

* Βρες τι σου αρέσει να κάνεις;

Αποφάσισες να αλλάξεις καριέρα, βρήκες όμως τι θέλεις πραγματικά να κάνεις; Για να μην πελαγώσεις και χάσεις το στόχο σου ανακάλυψε τι πραγματικά θέλεις από τη ζωή σου.

Φτιάξτε μια λίστα με αυτά που δεν σου αρέσουν στην παρούσα εργασία σου και κατόπιν μία με αυτά που σου αρέσει να κάνεις στο σπίτι, στη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο σου.

Στη συνέχεια αξιολόγησε τα και κατάταξε τα σε κατηγορίες ενδεικτικές της σημασίας που έχουν. Ποια είναι αυτά που σε ενθουσιάζουν, που δεν θα μπορούσες να ζήσεις χωρίς, ποιο είναι το πάθος σου; Αυτή είναι μια διαδικασία που θα σε βοηθήσει να «ανακαλύψεις» τι θέλεις πραγματικά, να έρθεις σε βαθύτερη επικοινωνία με τον ψυχικό σου κόσμο και να δείς πώς μπορείς να τον εκφράσεις. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί!

* Σκέψου πως μπορείς να αξιοποιήσεις επαγγελματικά τα ενδιαφέροντα σου

Αφού «θυμηθείς» ή «ανακαλύψεις» αυτά που σε ενθουσιάζουν, δες πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις επαγγελματικά.

Αν π.χ. σου αρέσει το κέντημα ή το πλέξιμο, θα μπορούσες να ανοίξεις ένα μικρό μαγαζί ή να φτιάξεις μια ιστοσελίδα όπου θα διαθέτεις τα προϊόντα σου και στο εξωτερικό. Απευθύνσου στον ΟΑΕΔ για να δεις αν υπάρχουν προγράμματα που θα μπορούσαν να σε κατευθύνουν, πήγαινε στο Εμπορικό Επιμελητήριο να δεις τις προϋποθέσεις και σε κάποιο φοροτεχνικό για να σου εξηγήσει τι ισχύει φορολογικά.

* Μην υποτιμάς τις ικανότητες και ταλέντα σου

Μπορείς να καταγράψεις τι δεξιότητες και σπουδές έχεις στην τωρινή σου δουλειά και ποιες νομίζεις ότι απαιτεί η δουλειά των ονείρων σου.

Θα εκπλαγείς ανακαλύπτοντας ότι πολλές από τις ικανότητες που ήδη διαθέτεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες και στον καινούργιο τομέα των ονείρων σου.

* Ζήτα βοήθεια

Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει; Μα φυσικά όλοι όσοι γνωρίζεις! Ευτυχώς στην Ελλάδα, όπου το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον αποτελούν ακόμη ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο, όλοι έχουμε ένα φίλο ή συγγενή που ξέρει κάτι παραπάνω.

Μια καλή ιδέα επίσης είναι να προσπαθήσεις να προσεγγίσεις κάποιον που ασχολείται ήδη με το επάγγελμα που σου αρέσει, ώστε να αντλήσεις πληροφορίες από πρώτο χέρι. Μη διστάσεις, λοιπόν, να ζητήσεις τη βοήθειά του, να του πεις τις απορίες σου, αλλά και να πληροφορηθείς τις δυσκολίες, τις χαρές ή τους τυχόν κινδύνους που επιφυλάσσει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

* Απόκτησε εμπειρία

Δυστυχώς θα ήταν ψέματα να ισχυριστούμε ότι ο δρόμος σου θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα! Στην αρχή θα χρειαστεί να δουλέψεις εξτρά ώρες, με λίγα ή καθόλου λεφτά, ενδεχομένως να χρειαστείς κάποια σεμινάρια ή επιπλέον σπουδές. Όταν όμως κάνεις το πάθος σου επάγγελμα, ο χρόνος που καταναλώνεις ασκώντας το κυλά πιο ευχάριστα!

Μην παραιτηθείς πριν σιγουρευτείς!

Προσπάθησε για ένα διάστημα να ασκείς παράλληλα και τα δύο επαγγέλματα, ώσπου να αισθανθείς αρκετά δυνατά τα φτερά σου για να πετάξεις μόνη.

Λάβε λοιπόν υπόψη σου όλα τα παραπάνω και... καλή επιτυχία!

Χρειάζεσαι σίγουρα αλλαγή στην καριέρα σου; Είναι κάτι που χρειάζεσαι πραγματικά; Να το αποφασίσεις ή όχι; Ανακάλυψέ το κάνοντας ένα απλό τεστ που θα βρεις πατώντας εδώ.

Με πληροφορίες από το περιοδικό «Αρμονία»
Από την Λετίσια Μουστάκη