Τα μεγαλύτερα σημάδια που μαρτυρούν ότι δε θα πρέπει να εμπιστευτείς ένα άτομο

04.02.2022
Τα μεγαλύτερα σημάδια που μαρτυρούν ότι δε θα πρέπει να εμπιστευτείς ένα άτομο
Είτε είναι φίλη είτε σύντροφος

Όσο πιο κοντά πλησιάζεις κάποιον - ρομαντικά ή φιλικά - τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρόλος που τείνει να παίζει η εμπιστοσύνη στη σχέση σας: Καθώς αποκαλύπτετε φυσικά περισσότερο τον εαυτό σας στο άλλο άτομο, του εμπιστεύεστε όλο και περισσότερο να χειριστεί την ευαλωτότητά σας με προσοχή. Αλλά σε αυτές τις πιο στενές σχέσεις που η εικόνα μπορεί να θολώσει από διάφορα συναισθήματα, όπως η λαγνεία ή αγάπη, μπορεί να εσωτερικεύσουμε τα βασικά σημάδια ενός αναξιόπιστου ατόμου.

Διάβασε αυτό αν ο φθόνος και η ζήλια επηρεάζουν τις φιλίες σου

Η επίγνωση των ενδείξεων ενός αναξιόπιστου ατόμου μπορεί να σε γλιτώσουν από τον κόπο να χτίσεις μια συνεργασία σε ασταθές έδαφος. Παρακάτω, οι ειδικοί αναφέρουν τα σημάδια που πρέπει να σε θορυβήσουν σχετικά με την αξιοπιστία ενός ατόμου, είτε είναι φίλος είτε σύντροφος.

Τείνουν να αλλάζουν τις λεπτομέρειες μιας ιστορίας, ανάλογα με τις περιστάσεις
Μια μεταβαλλόμενη περιγραφή μιας κατάστασης "μυρίζει ανεντιμότητα"—και η ειλικρίνεια είναι ένα από τα βασικά συστατικά της εμπιστοσύνης. «Αν παρατηρήσεις ότι κάποιος σου δίνει αντικρουόμενες πληροφορίες ή φαινομενικά παραμορφώνει την αλήθεια μιας ιστορίας, αυτά είναι σημάδια που δείχνουν αναξιοπιστία», λέει η θεραπεύτρια Rachel Holzberg. Αλλά επειδή αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κάτι μεμονωμένο (ή ακόμα και ένα λευκό ψέμα που υποστηρίζεται από έναν έγκυρο λόγο), αξίζει πάντα να αντιμετωπίζεις τυχόν ανησυχίες ειλικρίνειας πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα. «Η συζήτηση δημιουργεί έναν χώρο συνειδητοποίησης και δίνει την ευκαιρία στο άτομο να ξεκαθαρίσει οτιδήποτε μπορεί να είναι ανησυχητικό», λέει η Holzberg.

Δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους
Εάν ένα άτομο δεν δείχνει τύψεις ή δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ότι έκανε κάτι λάθος, θα είναι δύσκολο να του εμπιστευτείς ότι θα κάνει αυτό που είναι σωστό στο μέλλον. Γενικά, μπορεί να φαίνεται ότι το άτομο πρέπει πάντα να έχει δίκιο ή να ενεργεί πάντα ως θύμα. «Ακόμα κι αν σε έχει πληγώσει, μπορεί να δημιουργεί τη δική του αφήγηση και να μην σε ακούει ή να αδιαφορεί για αυτά που λες», λέει η ψυχοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη ειδικός στα τραύματα Susan Zinn.

Φαίνονται να κρύβουν πολλά ‘μεγάλα’ πράγματα
Ενώ τα προσωπικά όρια μπορεί σίγουρα να είναι θετικά, εάν ένας φίλος ή σύντροφος φαίνεται να θωρακίζει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής του που δημιουργεί χώρο για εύλογη αμφιβολία για τον χαρακτήρα ή τα κίνητρά του, υπάρχει πιθανότητα να κρύβει ένα μυστικό, και όχι απλώς να προστατεύει την ιδιωτικότητα του. Επειδή η διαφάνεια είναι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος εμπιστοσύνης, όταν κάποιος κρύβει κατηγορηματικά τον χώρο του, το τηλέφωνό του ή τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν είναι αξιόπιστος. Το ίδιο ισχύει και για την απόκρυψη εξηγήσεων ή σχεδίων πίσω από ένα «γιατί ρωτάς;». Για παράδειγμα, αν ρωτήσεις έναν σύντροφο τι κάνει αργότερα και η απάντηση είναι, "Γιατί θέλεις να μάθεις;" μπορεί να θέλει να αποκρύψει πληροφορίες και να βάλει εμπόδιο σε έναν κατά τα άλλα ανοιχτό διάλογο.

Δεν μπορείς να βασιστείς σε αυτούς ότι θα κάνουν αυτό που είπαν ότι θα κάνουν
Θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις κάποιον που έχει τηρήσει κάθε συμφωνία ή υπόσχεση που έχει κάνει. Είμαστε όλοι άνθρωποι, και μερικές φορές συμβαίνει η ζωή και πρέπει να ακυρώσεις ένα σημαντικό σχέδιο, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Αλλά αν ένας φίλος ή σύντροφος το κάνει επανειλημμένα, πρέπει να προβληματιστείς. Οι ασυνεπείς συμπεριφορές δημιουργούν μια περιττή κατάσταση σύγχυσης, η οποία μπορεί να σημαίνει ότι οι προθέσεις ενός ατόμου είναι αμφισβητήσιμες.

Σου δίνουν μια περίεργη αίσθηση άγχους ή ανησυχίας
Συχνά, ένα από τα πιο σίγουρα σημάδια ενός αναξιόπιστου ατόμου είναι το ένστικτο. «Για παράδειγμα, αυτό το αίσθημα του να έχεις πεταλούδες στο στομάχι σου όταν βρίσκεσαι γύρω από κάποιον μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το σώμα σου που σε παραπέμπει σε κάτι που σου μεταδίδει ανασφάλεια», λέει η Zinn.