Οι μύθοι που πρέπει να αγνοήσεις για τις φιλίες στην ενήλικη ζωή

20.07.2021
Οι μύθοι που πρέπει να αγνοήσεις για τις φιλίες στην ενήλικη ζωή
Κι όμως, μπορείς να κάνεις φίλους ως ενήλικας - ποιοι είναι οι "κανόνες" που δεν ισχύουν

Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνουμε (και να διατηρήσουμε) φιλίες. Ο τελευταίος χρόνος έκανε τη σύνδεση με νέα ή και παλιά άτομα ακόμη πιο δύσκολη, ενώ τώρα επιστρέφουμε ξανά στην πραγματική ζωή και ξανασκεφτόμαστε το τι σημαίνει η φιλία, και πώς μπορούμε να κάνουμε νέους φίλους ως ενήλικες.

Πώς να αναθερμάνεις τη σχέση με μια φίλη σου

Παρακάτω θα βρεις τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τη διατήρηση και τη δημιουργία νέω φιλίων στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με την Danielle Bayard Jackson, life coach και συγγραφέα του "Give it a Rest: The Case for Tough Love Friendships" και τις Aminatou Sow και Ann Friedman, συν-συγγραφείς του "Big Friendship":

Το να συναντάς φίλους και να κάνεις φίλους είναι το ίδιο πράγμα
Εάν η χρήση εφαρμογών για να συναντήσεις νέα άτομα δεν κάτι που νιώθεις ότι σου ταιριάζει, πάρε υπόψη σου τις γενικότερες γνωριμίες που έχεις στον κύκλο σου. "Πολλοί από εμάς παραβλέπουμε φίλους φίλων με τους οποίους έχουμε δεσμούς που έχουμε ήδη δημιουργήσει, αλλά για οποιονδήποτε λόγο, τους έχουμε απορρίψει", λέει η Jackson. Μπορείς επίσης να παρατηρήσεις το ποια άτομα νιώθεις ότι μοιράζεστε κοινά στοιχεία, από όσα μπορείς να δεις στα social media. "Πιστεύω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να γνωρίσεις ανθρώπους", λέει η Sow. "Έχω κάνει μερικούς από τους πιο κοντινούς φίλους μου στο Διαδίκτυο ... βρήκαμε ο ένας τον άλλον στο Twitter και τώρα είναι πολύ στενοί φίλοι".

Το να είσαι φίλος με κάποιον πρέπει να είναι εύκολο
Η φιλία συχνά απαιτεί δουλειά - όπως κάθε άλλη σχέση. "Αν προσπαθείς να διατηρήσεις κάτι μακροπρόθεσμα, δεν θα είναι εύκολο", λέει η Jackson. Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships, η οποία διερεύνησε τα επίπεδα μοναξιάς των συμμετεχόντων για πέντε χρόνια, έδειξε πως εκείνοι που πίστευαν ότι οι φιλίες προέκυψαν λόγω τύχης, βρέθηκαν να είναι πιο μοναχικοί από εκείνους που πίστευαν ότι η φιλία ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας.

Πρέπει όλοι να έχουμε έναν "κολλητό/ή"
Όλοι έχουμε κάποιες βαθμίδες φιλίας, αλλά η Jackson βρίσκει ότι στην ενηλικίωση, το να αποκαλείς κάποιον "κολλητό" μπορεί να γεννήσει κάποια πραγματικά προβλήματα."Δημιουργεί προσδοκίες - περιμένουμε πως αυτό το άτομο θα πρέπει να είναι πάντα εκεί για εμάς και να είναι πάντα διαθέσιμο όταν θέλουμε να μιλήσουμε