4 κοινά που δε μπορούν να δέσουν μια φιλία

27.10.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Η αλήθεια είναι πως σε κάθε γνωριμία μας στηριζόμαστε πάνω σε κοινά σημεία που μας συνδέουν και βάζουν τις βάσεις για μια φιλία. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν κι εκείνα τα κοινά που ξεγελούν και μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικότητα.

Τι σε δένει με τους φίλους;

Η μοναξιά σας

Μια σχέση που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το δεδομένο δε μπορεί παρά να είναι τοξική κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα το κινητρό σου είναι η απελπισία. Υγιής φιλία μπορεί να υπάρξει μόνο όταν ξεκινάει με θετικό πρόσημο κι όχι ως λύση ανάγκης.

Το μίσος για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο

Το μίσος από μόνο του είναι τοξικό συναίσθημα πόσο μάλλον όταν είναι αυτό που δένει δύο αθρώπους. Δεν μπορείς να περνάς την ώρα σου μέσα στην αρνητικότητα ρίχνοντας βέλη στον κοινό εχθρό. Καταλαβαίνεις πώς κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό. Ήρθε η ώρα να βρείτε κι άλλα σημεία επαφής...

Μισείτε τη δουλειά σας

Είναι δύσκολο να κάνεις φίλους σε έναν εργασιακό χώρο όταν μισείς τη δουλειά σου διότι αυτό από μόνο του είναι αποτρεπτικό. Επικεντρώνεσαι στο να διαμαρτύρεσαι για την τρέχουσα κατάσταση ή να ψάχνεις να ξεφύγεις με αναζήτηση άλλης εργασίας. Σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει διάθεση για δέσιμο με τους συναδέλφους. Τι γίνεται όμως όταν βρεθεί ένας ακόμη που συμκμερίζεται τις σκέψεις σου και τα συναισθηματά σου; Μήπως ξαφνικα το δέσιμο μαζί του σου φαντάζει τρόπος επιβίωσης; Κι όμως σύμφωνα με έρευνες η τακτικλη αυτή μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα. Όπως δείχνουν οι μελέτες, η γκρίνια στη δουλειά για τα εργασιακά επιτείνει τα τοξικά συναισθήματα αντί νά νακουφίζει. Όσο περισσότερο ασχολείσαι με όσα δε σου αρέσου, τόσο μεγαλύτερη δυσαρέσκεια θα έχεις εν ώρα εργασίας. Και μπορεί για την ώρα να σας δένουν τα κοινά άσχημα βιώματα και η συμπεριφορά του αφεντικού, με το που αλλάξει όμως ένας από τους δύο δουλειλα, ξαφνικά όλα θα καταρρεύσουν.

Το πολιτικό κόμμα

Υπάρχουν φιλίες που έχουν δημιοουργηθεί μέσα από κομματικούς μηχανισμούς και διαδικασίες, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Αυτό, ωστόσο, που οφείλουμε να ξεχωρίσουμε είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις το δέσιμο δεν έρχεται χάρη στη κοινή πολιτική προέλευση και τις πολιτικές πεποιθήσεις αλλά από άλλες πτυχές της προσωπικότητας. Αν δεν υπάρχουν άλλα κοινά σημεία, το κόμμα από μόνο τους δε θα σας ενώσει ψυχικά.