Ντροπαλή φίλη: Πώς να την κάνεις ν΄ανοιχτεί;

01.10.2015
Η κολλητή σου είναι τόσο εσωστρεφής σε σημείο που γίνεται αντικοινωνική; Δίνει εύκολα την εντύπωση της "σνομπ", της "ξινής" και της ντίβας κι αυτό εξαιτίας της συμπεριφοράς της και της απομόνωσης; Εσύ βέβαια γνωρίζεις πως όλο αυτό είναι μια άμυνα, ντροπή ή όπως αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την εσωστρέφειά της που οδηγεί σε παρεξηγήσεις.

Υπάρχει τρόπος να τη βοηθήσεις ν΄ανοιχτεί και ποιός είναι αυτός;

1. Μη λες ποτέ ψέματα

Γνωρίζεις πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει σε έξοδο με άγνωστα άτομα και αποφασίζεις να πεις λευκό ψεματάκι. Ο βασικός κανόνας όταν αναφερόμαστε σε εσωστρεφή άτομα είναι ένας: μην ασκείς πίεση! Ακόμη κι αν πιστεύεις πως είναι ο μόνος τρόπος για να βγει από το καβούκι στο οποίο έχει κλειστεί σκέψου το πιο απλό: πόσες είναι οι πιθανότητες να ανταλλάξει κουβέντα έστω με ένα άτομο από την άγνωστη παρέα; Το μόνο που θα έχεις καταφέρεις είναι να μη σε ακολουθήσει ξανά με το φόβο του ψέμματος.

Πες την αλήθεια, δώσε αληθή στοιχεία ως προς το πόσα άτομα θα είναι εκεί, πού ακριβώς θα πάτε, αν θα υπάρχουν γνωστοί κι απάντα στις ερωτήσεις αφήνοντάς να πάρει την απόφαση δίχως πιέσεις.

2. Μικρές μαζώξεις - ένα βήμα τη φορά

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να λειτουργήσουν και ν΄ανοιχτούν σε άγνωστο περιβάλλον. Αν για παράδειγμα καλέσεις την "κλειστή" κολλητή σε πάρτι, δύσκολα θα ακολουθήσει κι αυτό γιατί θα νιώθει έξω από τα νερά της και δε θα περάσει καλά. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να γίνεται ένα βήμα τη φορά.

Κάλεσέ τη σε καφέ με 1 με 2 φίλες μαξ έτσι ώστε να μην αισθανθεί απειλή και τη λούσει κρύος ιδρώτας. Η επόμενη πρόσκληση μπορεί να γίνει σε φαγητό με άλλο γνωστό και πάει λέγοντας. Γνωρίζοντάς τους όλους σταδιακά θια έχει αρκετούς γνωστούς στο πάρτι άρα περισσότερες πιθανότητές ν΄ακολουθήσει.

3. Ξέχνα τις εκπλήξεις

Μπορεί να σ΄ενθουσιάζει η ιδέα μιας μεγάλης έκπληξης, δεν έχουν όμως όλοι οι άνθρωποι την ίδια αντίδραση όταν τους πιάνεις εξ απήνης, ειδικά αν πρόκειται για κλειστούς χαρακτήρες ή ντροπαλά άτομα που δε θέλουν να γίνονται το κέντρο της προσοχής.

Ένα surprise party ή μια τούρτα με αναμμένα κεράκια και μουσική υπόκρουση το happy birthday σε ένα μπαράκι ή εστιατόριο το πιθανότερο να έφερνε την εσωστρεφή φίλη σε δύσκολη θέση, ευχόμενη ν΄ανοίξει η γη να την καταπιεί μιας κι όλα τα βλέμματα θα πέσουν στην εορτάζουσα, δηλαδή πάνω της.

4. Δείξε κατανόηση & προσπάθησε να καταλάβεις

Όντας κάποιος εσωστρεφής δε σημαίνει πως δε συμπαθεί τους ανθρώπους. Είναι απλά διαφορετική η κοσμοθεωρία του από εσένα και απολαμβάνει διαφορετικά τη ζωή.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα και πιο ευτυχισμένοι σε πιο ήσυχα και ήρεμα περιβάλλοντα. Αν λοιπόν η "απομόνωση" όπως ονομάζεις την άρνηση περεταίρω κοινονικοποίησης είναι επιλογή, απλά σεβάσου τη!