5 λόγοι που οι φίλες σου σώζουν τη ζωή

21.11.2011
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη των φίλων στη ζωή είναι πολύ σημαντική. Νέα έρευνα όμως δείχνει ότι τα φιλαράκια μπορούν πραγματικά να σου σώσουν τη ζωή! Μάθε γιατί!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη των φίλων στη ζωή είναι πολύ σημαντική. Νέα έρευνα όμως δείχνει ότι τα φιλαράκια μπορούν πραγματικά να σου σώσουν τη ζωή! Μάθε γιατί.

Γιατί η φιλία σου σώζει τη ζωή;

1. Σου διώχνει το άγχος

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να μιλήσεις με κάποιον για θέματα που σε αγχώνουν και σε προβληματίζουν. Μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, ο καυγάς με την εκνευριστική συνάδελφο, η κατσάδα που έφαγες από τον προϊστάμενο ή ακόμη και η ερωτική απογοήτευση που ένιωσες όταν έμαθες ότι ο κρυφός σου έρωτας είναι δεσμευμένος, όλα είναι ζητήματα που μοιράζεσαι με τις κολλητές.

Κι επειδή το άγχος είναι ένα συναίσθημα τοξικό που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες συμπεριφορές και προβλήματα υγείας, η ύπαρξη των φίλων που μπορούν να σε ακούσουν και να σε ηρεμήσουν θεωρείται σωτήρια. Αντί λοιπόν να το ρίξεις στις σοκολάτες και τα πατατάκια για να πνίξεις τον πόνο σου, που εκτός από περιττά κιλά θα σου προκαλέσουν φούσκωμα και αίσθημα δυσφορίας, δώσε σήμα κινδύνου και κάλεσε τις φιλενάδες σε έκτακτη σύσκεψη! Σίγουρα θα σε κάνουν να γελάσεις και να ξεχαστείς, ακόμη όμως κι αν δεν τα καταφέρουν η γνώση του ότι έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε νοιάζονται και σε υποστηρίζουν θα σε κάνει α μη τι άλλο ευτυχισμένη!

2. Κάνει καλό στο μυαλό και στην καρδιά

Έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή με τους φίλους και γενικότερα η κοινωνικοποίηση μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά ενώ κάνει καλό και στην καρδιά. Παλαιότερες μελέτες, όπως ήδη έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα, δείχνουν πως τα ψώνια, αλλά και η έντονη κοινωνική ζωή κάνουν καλό στην υγεία μας, ψυχική, νοητική αλλά και σωματική προλαμβάνοντας καρδιακά νοσήματα και αλζχάιμερ και καταπολεμώντας συναισθήματα κατάθλιψης.

3. Τονώνει την αυτοπεποίθησή σου

Ένα σπυράκι που έβγαλες λίγο πριν την περίοδο ή το 1,5 επιπλέον κιλό που έδειξε η ζυγαριά, όπως είναι φυσικό, σου ρίχνουν τη διάθεση με μιας. Αν μάλιστα, στο κάδρο προστεθεί ένα αρνητικό σχόλιο που άκουσες από κάποιον κακεντρεχή, γνωστό ή άγνωστο, τότε κατεβάζεις μαύρες πλερέζες και αρχίζεις να πενθείς για το χαμένο σεξ απίλ σου. Ότι κι αν πλήττει την αυτοπεποίθησή σου, όποιος κι αν είναι ο λόγος που πάλι τα έβαψες μαύρα, μια και μόνο θετική κουβέντα αρκεί για να δεις τα πράγματα από άλλο πρίσμα. Οι κολλητές θα είναι πάντα εκεί να σου υπενθυμίζουν πως είσαι μοναδική και πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υποτιμάς τον εαυτό σου.

4. Ανοίγει τους οριζοντές σου

Μεγαλώνοντας, είτε λόγω έλλειψη χρόνου ή ρουτίνας γίνεσαι λιγότερο δεκτική στο να δοκιμάσεις και να γνωρίσεις καινούρια πράγματα. Έχεις αποκρυσταλλωμένες απόψεις για τα περισσότερα ζητήματα και δύσκολα μπαίνεις στη διαδικασία να αμφισβητήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αυτό όμως ευτυχώς γίνεται ασυνείδητα μέσω της κοινωνικοποίησης και της επαφής με φίλους και γνωστούς. Η κουβέντα με φίλους εκτός από ανταλλαγή απόψεων είναι και ανταλλαγή εμπειριών. Μαθαίνεις να βλέπεις τα πράγματα από διάφορες οπτικές γωνίες και εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου με νέες, ανοίγοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τους ορίζοντές σου.

5. Σου μαθαίνει τι εστί αγάπη και αφοσίωση

Είτε περνάς αμέτρητες ώρες με την επιστήθια φίλη σου ή δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τις δύο κολλητές σου, το σίγουρο είναι πως έχεις καταφέρει να χτίσεις μια σχέση αγάπης και αφοσίωσης, κάτι που θα σε βοηθήσει σε όλη σου τη ζωή.

Οι φιλικές σχέσεις μας βοηθούν να μαθαίνουμε πως η δοτικότητα, η ειλικρίνεια και η πίστη είναι αρετές και ανεκτίμητα προσόντα. Μαθαίνεις να αγαπάς άνευ όρων και να προσφέρεις τη βοήθεια και την αγάπη σου δίχως να περιμένεις ανταλλάγματα, κάτι που στην πραγματικότητα σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα