Συγκατοίκηση: πριν το μεγάλο βήμα

17.11.2008
Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως ο Τζάστιν και η Τζέσικα Μπίελ κάνουν έρευνα αγοράς σπιτιού στο Μανχάταν. Η αλήθεια είναι πως η συγκατοίκηση είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση που ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποβεί καταστροφική για τις σχέσεις και την μετέπειτα πορεία ενός ζευγαριού, σε άλλες έχει δέσει τους συγκάτοικους με έναν άλυτο δεσμό. Πριν προβείς στο απονενοημένο βήμα, κοίταξε την παρακάτω λίστα. Αν συμφωνείς σε πέντε ή παραπάνω σημεία, φώναξε τη μεταφορική: μετακομίζετε!

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως ο Τζάστιν και η Τζέσικα Μπίελ κάνουν έρευνα αγοράς σπιτιού στο Μανχάταν. Η αλήθεια είναι πως η συγκατοίκηση είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση που ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, έχει αποβεί καταστροφική για τις σχέσεις και την μετέπειτα πορεία ενός ζευγαριού, σε άλλες, έχει δέσει τους συγκάτοικους με έναν άλυτο δεσμό. Πριν προβείς στο απονενοημένο βήμα, κοίταξε την παρακάτω λίστα. Αν συμφωνείς σε πέντε ή παραπάνω σημεία, φώναξε τη μεταφορική: μετακομίζετε!

Περνάτε μαζί πέντε ή παραπάνω βραδιές την εβδομάδα

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε μαζί, τόσο μεγαλύτερη αίσθηση έχετε για τα αρνητικά και θετικά της συγκατοίκησης. Επιπλέον, δεν πέφτεις στην παγίδα να έχεις αυξημένες προσδοκίες από το έτερον ήμισυ. Αν εξαρχής γνωρίζεις πως πετάει τα βρώμικα ρούχα του παντού, πως βγάζει σπυράκια όταν ακούει για ηλεκτρική σκούπα και πως ποτέ δεν θυμάται να στρώσει το κρεβάτι, δεν θα χρειαστεί να ανακαλύψεις αυτές τις κακές συνήθειες του όταν θα είναι πλέον αργά. Έπειτα, μπορείς να αναρωτηθείς ποια είναι τα αισθήματα που τρέφεις για τις νύχτες που δεν είστε μαζί. Αν περιμένεις πώς και πώς για το βράδυ που θα κοιμηθείς μόνη στο δικό σου χώρο, δεν είσαι έτοιμη να μείνεις μαζί του.

Βγαίνεις μαζί του ήδη έξι μήνες (το λιγότερο)

Στην αρχή μιας σχέσης , τείνουμε να τοποθετούμενο τον καλό μας σε ένα βάθρο, παραβλέποντας τις ατέλειες του. Για το λόγο αυτό, πριν συζήσεις, είναι προτιμότερο να περιμένεις να περάσει αυτή η φάση του "μήνα του μέλητος". Μετά από έξι μήνες , θα έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα της σχέσης, με όλα της τα ελαττώματα.

Πήγατε μαζί διακοπές (τουλάχιστον για δύο εβδομάδες) και περάσατε τέλεια

Όταν θα μείνεις μαζί του, θα πρέπει να παίρνετε μαζί κάποιες δύσκολες κοινές αποφάσεις όπως είναι το μοίρασμα του καθημερινού νοικοκυριού, ή η διαχείριση του οικονομικού προϋπολογισμού.
Δοκίμασε την ομόνοια μεταξύ σας με μικρά τεστ. Αν συμφωνήσεις στην πληρωμή των αεροπορικών εισιτηρίων, όσο εκείνος τακτοποιεί την κράτηση του ξενοδοχείου, αυτό δείχνει πως είστε ικανοί να διαχειριστείτε και δυσκολότερες καταστάσεις. Και το ποιο σημαντικό: στις διακοπές θα περάσεις μαζί του ολόκληρα εικοσιτετράωρα χωρίς διακοπή. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία (και εκείνος αντίστοιχα) να εξετάσεις το κατά πόσον σε ευχαριστεί η συντροφιά του.


Έχεις αφήσει ρούχα και καλλυντικά στο σπίτι του

Ήδη ξεκίνησες τις διαδικασίες της συμβίωσης, καταλαμβάνοντας τον απαραίτητο χώρο και υποδηλώνοντας την παρουσία σου. Από την δική του πλευρά, η αποδοχή των προσωπικών σου αντικειμένων στο χώρο του, είναι η επιδοκιμασία που ζητάς για να προχωρήσετε και πιο πέρα. Άλλωστε, θυμήσου με πόσο κόπο προσπαθούσε η Κάρυ να αφήσει κάποια πράγματά της στο σπίτι του Μίστερ Μπιγκ, χωρίς αποτέλεσμα.

Είχατε μια κουβέντα για το μέλλον και εκείνος εξέφρασε την επιθυμία να είστε μαζί και μελλοντικά

Το κλειδί της μετατόπισης της σχέσης σας, βρίσκεται στο κοινό πλάνο ζωής που έχετε φανταστεί. Για παράδειγμα, συμφωνείτε πως θέλετε να ζήσετε στην Αθήνα και να κάνετε τρία παιδιά σε πέντε χρόνια από τώρα. Πριν προχωρήσετε στην συγκατοίκηση, πρέπει να βρίσκεστε στην ίδια σελίδα της ζωής σας. Αν ο ένας σκοπεύει να φύγει για πενταετές διδακτορικό στο εξωτερικό και ο άλλος προβλέπει πως ίσως θελήσει να βάλει το στεφάνι μετά τα σαράντα του, τι να την κάνετε την κοινή συμβίωση;

Όταν διαφωνείτε, πάντα βρίσκετε μια λογική και συμφέρουσα λύση και για τους δυο
Η κοινή συμβίωση είναι και συμβιβασμός. Αν δεν είσαι πρόθυμη να συζητάς τα προβλήματα και να τα λύνεις, αυτό σημαίνει πως θα αντιμετωπίσεις πολλές άλυτες διαφωνίες όταν συγκατοικήσετε.

Θέλεις να είσαι μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο

Μια συγκατοίκηση θα σε ελαφρύνει από πολλά έξοδα, όπως το νοίκι, τα κοινόχρηστα ή οι λογαριασμοί. Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά βολικά, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν το βασικό σκοπό για να συγκατοικήσεις με το αγόρι σου. Το βασικό είναι να αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να ζήσεις μακρυά του, γι' αυτό και θέλεις να είστε μαζί διαρκώς.

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια