Οι κολοκύθες δεν είναι μόνο βασικό στοιχείο της μαγειρικής, αποτελούν και πολιτισμικό σύμβολο. Στη μυθοπλασία, η κολοκύθα της Σταχτοπούτας μεταμορφώνεται σε άμαξα, ενώ στο Halloween γίνεται το χαρακτηριστικό φαναράκι jack-o'-lantern, και τρομακτικό και διασκεδαστικό. Το φθινόπωρο, το Pumpkin Spice Latte κυριαρχεί στα καφέ.
Στη γαστρονομία, η ψίχα της κολοκύθας κλέβει την παράσταση: ιδανική για χορταστικές σούπες και λαχταριστά γλυκά. Κι όμως, οι σπόροι της, αν και νόστιμοι, τραγανοί και με μια ελαφριά γλυκύτητα, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Κι όμως, όχι μόνο προσθέτουν γεύση στα πιάτα, αλλά είναι και γεμάτοι θρεπτικά συστατικά. Είτε ως γαρνιτούρα, είτε σε μορφή ελαίου ή συμπληρώματος, οι κολοκυθόσποροι είναι πραγματικός σύμμαχος της υγείας.
Διατροφική αξία κολοκυθόσπορων
Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αν και αρκετά θερμιδογόνοι. Ανάλυση ανά 100 γραμμάρια:
-
30 γρ. πρωτεΐνη
-
49 γρ. λιπαρά
-
8,6 γρ. κορεσμένα λιπαρά
-
11 γρ. υδατάνθρακες
-
1,4 γρ. σάκχαρα
-
6 γρ. φυτικές ίνες
Οφέλη για την υγεία
Οι κολοκυθόσποροι είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά και βασικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, βιταμίνη Ε, ακόρεστα λιπαρά και προβιταμίνες. Μελέτες δείχνουν πως μπορούν να:
-
Μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, ενισχύοντας την καρδιοαγγειακή υγεία
-
Βοηθήσουν στην καλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης, ιδίως σε περιπτώσεις υπερδραστήριας κύστης
-
Υποστηρίξουν την υγεία του προστάτη
-
Παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία
Αν και πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, οι κολοκυθόσποροι έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Για να απολαμβάνεις τα οφέλη τους χωρίς υπερβολές, μια κουταλιά του γλυκού την ημέρα είναι αρκετή, ειδικά αν προσέχεις το βάρος σου.
Πώς να φας κολοκυθόσπορους: 3 εύκολοι τρόποι
Οι κολοκυθόσποροι είναι ευέλικτοι και νόστιμοι, και μπορείς να τους εντάξεις εύκολα στην καθημερινότητά σου:
-
Ως σνακ: Μια μικρή χούφτα το πρωί είναι ιδανική και χορταστική
-
Με γιαούρτι: Πρόσθεσε 5-6 σπόρους στο πρωινό σου γιαούρτι
-
Αντί για πατατάκια: Ψημένοι κολοκυθόσποροι είναι εξαιρετικό συνοδευτικό
-
Σε σούπες και μαγειρευτά: Δίνουν γεύση και υφή
-
Ως έλαιο: Ρίξε λίγο λάδι κολοκυθόσπορου σε σαλάτες ή λαχανικά
-
Ως συμπλήρωμα: Κάψουλες ή ταμπλέτες για μεγαλύτερη ευκολία
Από σπόροι… σε γευστικό μυστικό
Μην πετάς τους κολοκυθόσπορους! Ξέπλυνέ τους, άφησέ τους να στεγνώσουν και ψήσ’ τους με τα αγαπημένα σου καρυκεύματα. Οι αποφλοιωμένοι σπόροι ταιριάζουν τέλεια σε γιαούρτι ή ως γαρνιτούρα για σούπες. Φυσικά, υπάρχουν και έτοιμοι, καθαρισμένοι σπόροι στα καταστήματα, για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία.
Το «μαύρο χρυσάφι»: λάδι από κολοκυθόσπορο
Το λάδι από κολοκυθόσπορους, με το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα και την πλούσια γεύση του, θεωρείται πολύτιμο στην κουζίνα. Παράγεται με ψυχρή έκθλιψη ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά. Είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που συμβάλλει στη διατήρηση της καλής χοληστερίνης. Μάλιστα, στην Ευρώπη αναγνωρίζεται με την ένδειξη ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).
Συμπληρώματα με κολοκυθόσπορο
Διατίθενται και σε μορφή κάψουλας (λάδι) ή δισκίου (στερεό). Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για:
-
Την υγεία του προστάτη
-
Ανακούφιση από υπερδραστήρια κύστη
-
Αντιμετώπιση της νυχτερινής ενούρησης στα παιδιά
-
Αντιμετώπιση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης λόγω έλλειψης οιστρογόνων
Χάρη στον ψευδάργυρο και τις φυτοστερόλες που περιέχουν, τα συμπληρώματα αυτά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν τη συνολική ευεξία.
Με λίγα λόγια, οι κολοκυθόσποροι είναι ένας εύκολος, γευστικός και αποτελεσματικός τρόπος να δώσεις στον οργανισμό σου ένα boost θρεπτικών συστατικών, είτε ως σνακ, είτε ως έλαιο, είτε ως συμπλήρωμα.