Φάκελος απιστία: γιατί δεν σε πιστεύει

30.10.2008
Μπορεί οι γυναίκες να είμαστε ικανότερες στα ψέματα, αλλά οι άντρες μπορούν να μας "τσιμπήσουν" ευκολότερα, απ' ότι εμείς εκείνους. Οι αποδείξεις, και ο λόγος γι' αυτή την ανισότητα παρουσιάζονται στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και οφείλει να μας βάλει σε σκέψεις.
Μπορεί οι γυναίκες να είμαστε ικανότερες στα ψέματα, αλλά οι άντρες μπορούν να μας "τσιμπήσουν" ευκολότερα, απ' ότι εμείς εκείνους. Οι αποδείξεις, και ο λόγος γι' αυτή την ανισότητα παρουσιάζονται στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και οφείλει να μας βάλει σε σκέψεις.


(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υποτίθεται ότι οι γυναίκες λένε πειστικότερα ψέματα, όμως τελικά οι άνδρες είναι αυτοί που αποδεικνύονται
ικανότεροι στο να καταλαβαίνουν την απιστία, αν και το μειονέκτημά τους είναι ότι τείνουν να υποπτεύονται τη σύντροφό τους ακόμα και όταν αυτή είναι πιστή, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια του Ρίτσμοντ, υπό τον Πολ Άντριους, ανέλυσαν εμπιστευτικές απαντήσεις σε ερωτηματολόγια που έδωσαν σε 203 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Διαπίστωσαν ότι μολονότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να έχουν απατήσει τις συντρόφους τους (το 29% παραδέχτηκε έστω μια «περιπέτεια» έναντι 18,5% των γυναικών), ήταν επίσης πιο πιθανό (94%), σε σχέση με τις γυναίκες (80%), να μαντέψουν σωστά την απιστία της συντρόφου τους. Παράλληλα, το 75% των ανδρών, έναντι μόλις το 41% των γυναικών, κατάφεραν
να αποκαλύψουν πραγματικά την απιστία.

Επίσης, οι ερευνητές εκτίμησαν στατιστικά το βαθμό ειλικρίνειας και εδώ οι άνδρες επίσης υπερτερούν, αφού τείνουν να είναι πιο ειλικρινείς σε σχέση με τις γυναίκες για τις απιστίες τους. Πέρα από το 18,5% των γυναικών που παραδέχτηκαν την απιστία, πολύπλοκες στατιστικές τεχνικές των ερευνητών συμπέραναν ότι ένα
ακόμα 10% των είχε απατήσει κάποιον άνδρα χωρίς να το παραδεχτεί, ενώ οι άνδρες ήσαν σχεδόν απόλυτα ειλικρινείς για την απιστία τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Ηuman Nature" (Ανθρώπινη Φύση), σύμφωνα με δημοσιεύματα του New Scientist και της Independent, ενισχύει την αντίληψη των εξελικτικών βιολόγων ότι οι άνδρες ήταν υποχρεωμένοι εξ αρχής να
ακονίζουν την αντίληψή τους για τη συντροφική «προδοσία», γιατί ποτέ δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι ότι τα παιδιά της συντρόφου τους είναι δικά τους ή προϊόν απιστίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρατηρείται ένα είδος εξελικτικού «ανταγωνισμού εξοπλισμών» ανάμεσα στα δύο φύλα, με τους άνδρες να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν την ικανότητα ανίχνευσης της γυναικείας απιστίας και τις γυναίκες, από την πλευρά τους, να γίνονται ολοένα πιο ικανές στο να την κρύβουν.

«Διακυβεύονται πιο πολλά για ένα άνδρα», τονίζει ο Άντριους. «Όταν μια σύντροφος είναι άπιστη, ένας άνδρας κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία της αναπαραγωγής και ν
α καταλήξει να μεγαλώνει το παιδί ενός άλλου. Έχει συνεπώς κάθε λόγο να μπορεί να ανιχνεύει την απιστία».