Μύθοι και αλήθειες περί απιστίας (μέρος Β')

26.09.2008
Μετά το κέρατο του καλοκαιριού δεν χωράς να περάσεις ούτε απ' την πύλη του Ανδριανού, πόσο μάλλον απ' την πόρτα της πολυκατοικίας. Εκείνος ισχυρίζεται ότι το έκανε για... να σώσει τη σχέση σας αλλά εσύ υποψιάζεσαι ότι επικαλείται απλώς φτηνές δικαιολογίες. Δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Πριν καταλήξεις οπουδήποτε, μάθε ποιοι είναι οι δώδεκα επικρατέστεροι μύθοι για την απιστία και πού κρύβεται η αλήθεια.

Μετά το κέρατο του καλοκαιριού δεν χωράς να περάσεις ούτε απ' την πύλη του Ανδριανού, πόσο μάλλον απ' την πόρτα της πολυκατοικίας. Εκείνος ισχυρίζεται ότι το έκανε για... να σώσει τη σχέση σας αλλά εσύ υποψιάζεσαι ότι επικαλείται απλώς φτηνές δικαιολογίες. Δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Πριν καταλήξεις οπουδήποτε, μάθε ποιοι είναι οι δώδεκα επικρατέστεροι μύθοι για την απιστία και πού κρύβεται η αλήθεια.

Μύθος Νο 7: αν έχει βεβαρημένο ιστορικό απιστίας, θα ''κερατώσει'' κι εσένα!

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Ίσως αυτός ο μύθος να μην είναι εντελώς μύθος τελικά. Αν ο σύντροφός σου έχει απατήσει σχεδόν όλες τις προκατόχους σου, και δεν έχει γίνει κάτι εξαιρετικό που να τον κάνει να ξανασκεφτεί αυτή του την συμπεριφορά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να απατήσει κι εσένα.

Μύθος Νο 8: πρέπει πάντα να εξομολογείσαι και την παραμικρή παρασπονδία

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Αν έχεις και την παραμικρή υποψία πως κάποιος γνωστός σε εντόπισε στην τελευταία εξωσυζυγική σου περιπέτεια ή αισθάνεσαι πως ο σύντροφός σου έχει υποψιαστεί κάτι, ήρθε η ώρα να μιλήσεις. Αν προλάβεις να εξομολογηθείς πρώτη το σφάλμα σου, έχεις πιο πολλές πιθανότητες να κερδίσεις την συγχώρεση του. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καλύτερα να αφήσεις τέτοιου είδους εξομολογήσεις για τον πνευματικό σου. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί πρέπει να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό σχετικά με τα εξωσχεσιακά σου κατορθώματα. Αν το αγόρι σου δεν είναι και ο πιο δυνατός χαρακτήρας του κόσμου, η είδηση μιας εξωσυζυγικής σχέσης θα τον αποτελειώσει. Όση εμπιστοσύνη σου είχε δείξει θα γκρεμιστεί με μιας και ίσως περάσουν ακόμα και χρόνια για να σε εμπιστευτεί ξανά, αν μπει βεβαίως σε αυτή τη διαδικασία.

Αν θες να εξομολογηθείς το παράπτωμά σου για να πάρεις από πάνω σου το φορτίο των τύψεων, ξέχασέ το. Εσύ έκανες το σφάλμα και τώρα θα πρέπει να ζήσεις με αυτό. Αρχικά, κάτσε και σκέψου γιατί έφτασες στην απιστία. Τι σου παρείχε παραπάνω από τη σχέση σου και να πετύχεις πώς θα μπορούσες αυτό το κάτι παραπάνω με τον επίσημο σύντροφο σου.

Μύθος Νο 9: κρυφή απιστία ουκ έστι απιστία

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Τον απάτησες ένα κρύο βράδυ, σε μια ξένη χώρα κατά τη διάρκεια του Εράσμους. Δεν σε είδε κανείς, δεν το έμαθε κανείς και δεν τον ξανασυνάντησες ποτέ. Το σεξ έγινε με ασφάλεια και ορκίζεσαι πως δεν σήμαινε τίποτα. Μην αυταπατάσαι. Η απιστία παραμένει απιστία. Θα πεις πως είναι θέμα χαρακτήρα και για σένα πραγματικά είναι σαν να μην συνέβη τίποτα. Υπάρχει όμως, ένα κενό σε αυτήν την θεωρία : Ακόμα και οι πιο κατεργάρηδες άνθρωποι όταν φτάσουν στην απιστία ξέρουν πως κάνουν κάτι κακό, κι αυτό τ' αλλάζει όλα. Πλέον, δεν μπορείς παρά να βλέπεις τον σύντροφό σου με άλλα μάτια. Ξέρεις πως του χρωστάς για ό,τι έγινε.

Άλλωστε, οι ευτυχισμένες σχέσεις είναι αυτές που στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό και τον αλληλοθαυμασμό. Όταν κοιτάς τον άλλο και σκέφτεσαι πόσο αγαθιάρης είναι, ενώ ταυτόχρονα τον λυπάσαι, πόσο μακρυά μπορεί να πάει αυτή η σχέση;

Μύθος Νο 10: η πλατωνική απιστία δεν είναι απιστία

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Η συναισθηματική απιστία, που περιγράφει έναν βαθύ παθιασμένο δεσμό ανάμεσα σε δύο ανθρώπους -οι οποίοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν ότι ξεπερνούν τα όρια της απλής φιλίας- είναι η πιο επικίνδυνη μορφή απιστίας. Μπορεί σε μια στιγμή να γκρεμίσει συνθέμελα έναν γάμο. Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας αποδεικνύουν πανηγυρικά του λόγου το αληθές και εντοπίζουν την πηγή του κακού: πάνω από το 80% των άπιστων, ξεκίνησαν να απιστούν συνάπτοντας μία φιλία, τις περισσότερες φορές με κάποιον συνάδελφο, που τελικά μεταβλήθηκε σε κανονική παράλληλη σχέση. Σε μία άλλη έρευνα το 50% των άπιστων γυναικών και το 62% των άπιστων ανδρών, σύναψαν σχέση με κάποιον συνάδελφό τους από το χώρο εργασίας.

Η ανομολόγητη και κρυφή, συναισθηματική απιστία είναι και η πιο επικίνδυνη. Αν προσποιείσαι συχνά την ελεύθερη, ή στέλνεις κρυφά μηνύματα και e-mail χωρίς να το ξέρει ο συντροφός σου, ανήκεις στην κατηγορία των συναισθηματικά άπιστων ατόμων.

Μύθος Νο 11: οι φαντασιώσεις με άλλους ανοίγουν τον δρόμο προς την απιστία

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Πολλοί σύμβουλοι γάμου προτείνουν στα σταθερά ζευγάρια, να βάλουν λίγη ποικιλία στην ερωτική τους ζωή με το να φαντασιώνονται άλλους ανθρώπους. Σίγουρα, δεν υπάρχει κατά φαντασίαν άπιστος. Αλλά η φαντασίωση μπορεί να σε βάλει σε μια επισφαλή διαδικασία. Πώς είσαι τόσο σίγουρη ότι δεν θα μπεις στον πειρασμό να κάνεις την φαντασία, πραγματικότητα; Μόνο και μόνο το ότι η φαντασίωση σου είναι τέλεια μέσα στο μυαλό σου μπορεί να σε κάνει κυλήσεις στην απιστία, ακόμη κι αν κατά βάθος, ξέρεις ότι η πραγματικότητα θα είναι λιγότερο συναρπαστική.

Μύθος Νο 12: οι παράνομες σχέσεις σώζουν τις επίσημες

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Αυτός είναι ο απόλυτος μύθος που δημιουργήθηκε έντεχνα από τους άπιστους για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Είναι ψευδής και χωρίς καμία βάση. Έχεις ποτέ φανταστεί ένα ζευγάρι να συνομιλεί λέγοντας: ''Πώπω αγάπη μου, αυτό το ξενοπ...ερπάτημα σου ήταν ό,τι καλύτερο συνέβη στη σχέση μας;'' Όχι βέβαια. Η απιστία σημαίνει αθέτηση όρκων, διαρκή ψέματα και προδοσία ακόμα και σε καθημερινή βάση. Ακόμα και για εκείνους που το "πάνε" το ψέμα, έρχεται η στιγμή που πνίγονται από τις τύψεις και τις ενοχές.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι -και όχι μύθοι- για το πώς βλέπουν οι άνθρωποι την απιστία και γιατί προχωρούν σ' αυτήν. Κάποιος μπορεί να θέλει να ανακαλύψει τον εαυτό του, ή ακόμα να παίξει για λίγο έναν διαφορετικό ρόλο απ' αυτόν που έχει στην ''νόμιμη'' ζωή του. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό αν μάθεις για μια απιστία του καλού σου και τον συγχωρέσεις να ρωτήσεις: ''Πως ήσουν όταν ήσουν μαζί της; Μπορείς να γίνεις το ίδιο άτομο μαζί μου;''.