Γιατί τείνεις να ερωτεύεσαι ανθρώπους με παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Γιατί τείνεις να ερωτεύεσαι ανθρώπους με παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας
Tι είναι ο έρωτας; Φυσικά, μία από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες στη ζωή ενός ανθρώπου. Αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ερωτεύεσαι συνήθως τους ίδιους τύπους ανθρώπων; Πολύς κόσμος πιστεύει ότι είναι απλώς μια σύμπτωση αλλά πίστεψέ μας δεν είναι και υπάρχει μια ψυχολογική εξήγηση πίσω από αυτό. Συνέχισε να διαβάζεις για να σου λυθούν οι απορίες.

Αν νιώθεις ότι έχεις κολλήσει στην ταινία, «Eternal Sunshine of the Spotless Mind», τότε ήρθε η ώρα να μάθεις γιατί έχεις την τάση να επιλέγεις τους ίδιους τύπους ανθρώπων μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με ερευνητές, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να αποδίδουν το τέλος μιας σχέσης στην προσωπικότητα του πρώην συντρόφου τους και να αποφασίζουν να αναζητήσουν έναν διαφορετικό τύπο ανθρώπου. Ωστόσο, η έρευνά δείχνει ότι τα άτομα τείνουν να συνεχίσουν να βγαίνουν με παρόμοιους τύπους προσωπικότητας παρά την επιθυμία τους για αλλαγή.

6 πράγματα που αποφεύγουν όλα τα επιτυχημένα ζευγάρια

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια πολυετή μελέτη σε ζευγάρια και οικογένειες σε διάφορες ηλικιακές ομάδες για να συγκρίνουν τις προσωπικότητες τωρινών και προηγούμενων συντρόφων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τάση για δημιουργία σχέσης με κάποιον με παρόμοια προσωπικότητα με προηγούμενη σχέση, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προτίμηση.

Είναι σαφές ότι είναι σημαντική η κατανόηση των δικών σου προτύπων στις σχέσεις και τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στη ζωή σου. Αναγνωρίζοντας αυτό που σε ελκύει σε ορισμένους τύπους προσωπικότητας, μπορείς να πάρεις συνειδητές αποφάσεις και να προχωρήσεις σε υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Yoobin Park, εξηγεί ότι σε κάθε σχέση, τα άτομα μαθαίνουν στρατηγικές για να συνεργάζονται με την προσωπικότητα των συντρόφων τους. Εάν η προσωπικότητα ενός νέου συντρόφου μοιάζει με αυτή ενός πρώην συντρόφου, η χρήση των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από την προηγούμενη σχέση, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός οδηγός για να ξεκινήσουν μια νέα σχέση με θετική προοπτική.

Ο Park σημειώνει επίσης ότι εάν κάποιος αντιμετωπίζει σταθερά τα ίδια προβλήματα στις σχέσεις του, θα πρέπει να σκεφτεί το κατά πόσο η έλξη προς παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας στους συντρόφους του, μπορεί να έχει αντίκτυπο σε αυτά τα προβλήματα.

Αυτή η έρευνα τονίζει τη σημασία της αυτογνωσίας και της κατανόησης των δικών σου προτύπων στις σχέσεις. Αναγνωρίζοντας την έλξη σου για ορισμένους τύπους προσωπικότητας και αναλογιζόμενη τις εμπειρίες του παρελθόντος, μπορείς να πάρεις τεκμηριωμένες αποφάσεις και να χτίσεις πιο υγιείς σχέσεις.

Επίσης υπάρχει μια ακόμη θεωρία που ονομάζεται Imago και παρέχει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για αυτό το φαινόμενο της ρομαντικής έλξης. Τι υποστηρίζει; Ότι πολλά άτομα έχουν άλυτα τραύματα από την παιδική τους ηλικία που δεν μπορούσαν να τα αντιμετωπίσουν όταν ήταν νέα και δεν είχαν δύναμη.

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις μια επιτυχημένη σχέση ακόμα και αν δεν το έχεις καταλάβει

Σύμφωνα με τη θεωρία Imago, τα άτομα επιδιώκουν να επιλύσουν συμβολικά αυτά τα ζητήματα επιλέγοντας έναν συγκεκριμένο τύπο ατόμου για να ερωτευτούν. Το επιλεγμένο ερωτικό ενδιαφέρον αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να εργαστούν και να διορθώσουν αυτά τα άλυτα ζητήματα με τρόπο που δεν ήταν δυνατός πιο πριν στη ζωή τους.

Φαντάσου, για παράδειγμα, να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας σου κακομεταχειριζόταν τη μητέρα σου τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Ως παιδί, ήσουν αδύναμο να αλλάξεις την κατάσταση, οδηγώντας στην ανάπτυξη ενός «imago» ή μιας εικόνας ενός επιθετικού ατόμου. Ως ενήλικας, μπορεί να ελκύεσαι από άτομα με παρόμοια επιθετικά χαρακτηριστικά, επιδιώκοντας να τα αλλάξεις με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες όταν ήσουν νεότερη.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο των παιδικών μας εμπειριών στη ζωή μας. Εξερευνώντας αυτές τις εμπειρίες και την επιρροή τους, μπορούμε να προσδιορίσουμε καλύτερα την εικόνα αυτού που μας ελκύει σήμερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16.05.2023 - 18:05