8 τρόποι για να ξεπεράσεις γρήγορα έναν χωρισμό... καλοκαιριάτικα!

05.07.2019
8 τρόποι για να ξεπεράσεις γρήγορα έναν χωρισμό... καλοκαιριάτικα!
Η ζωή συνεχίζεται...

Για μερικούς ανθρώπους, ο χωρισμός είναι απλώς ένα γεγονός της ζωής το οποίο όλοι πρέπει να περάσουμε κάποια στιγμή, όπως τα εμβόλια ή οι επισκέψεις στον οδοντίατρο. Για τους άλλους, ο χωρισμός είναι τόσο δυσάρεστος που φτάνει μερικές φορές να τους κάνει να σκέπτονται αν μπορούν να ξανακάνουν σχέση ή όχι. Ανεξάρτητα από το σε ποια ομάδα ανήκεις, πιθανότατα θα έχεις αντιμετωπίσει τουλάχιστον έναν χωρισμό και ίσως αντιμετωπίσεις και άλλους στο μέλλον.

Παρόλο που τίποτα δεν μπορεί πραγματικά να σε προετοιμάσει για τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία, υπάρχουν τρόποι να γίνεις πιο ανθεκτική και να επιταχύνεις το χρόνο αποκατάστασης. Ειδικοί περί σχέσεων και θεραπευτές δίνουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσεις γρήγορα έναν χωρισμό.

1. Βάλε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις

Ναι, ο χωρισμός πονάει. Αλλά σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Dr. Tina B. Tessina, μπορεί να ισχύει το «κάθε εμπόδιο για καλό». «Δεν υπάρχει σχέση αν το άλλο πρόσωπο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά», συνεχίζει.

2. Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Μετά από έναν χωρισμό, κανείς δεν περιμένει από σένα να είσαι μέσα στην τρελή χαρά. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι χρειάζεσαι χρόνο για να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου και πρέπει, επίσης, να το καταλάβεις και εσύ. Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Victoria Tarbell, αν προσπαθήσουμε να προσποιούμαστε ότι ο χωρισμός δεν μας έβλαψε, αγνοώντας τον πόνο της καρδιάς μας, το μόνο που κάνουμε είναι να δημιουργούμε μεγαλύτερα προβλήματα για τον εαυτό μας. «Κάνε το κάπως πιο εύκολο για τον εαυτό σου αντιμετωπίζοντας το τώρα και γνωρίζοντας ότι αυτό θα είναι το καλύτερο στοίχημά σου για μακροπρόθεσμη επούλωση».

3. Μην αισθάνεσαι ενοχές

Η ενοχή είναι κάτι από το οποίο μπορεί να συνεχίσεις να υποφέρεις για πάντα, εξηγεί η Tessia. Αντ 'αυτού, πέρασε την περίοδο της θλίψης, συνειδητοποιώντας ποια ήταν η δική σου συμβολή στα προβλήματα και αποφάσισε να αλλάξεις αυτό που δεν λειτούργησε πριν. «Θρήνησε όσο χρειάζεται, αλλά μην υπερβάλλεις τα συναισθήματά σου», προσθέτει.

4. Σκέψου το ως ένα μάθημα

Αφού ξεπεράσεις την αρχική αναστάτωση, αναθεώρησε τη δυναμική της σχέσης και ανάλυσε τι συνέβη, τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά και τι έμαθες, συμβουλεύει η Tessina. «Δεν υπάρχει λόγος να κατηγορείς τον εαυτό σου γι 'αυτό, επεξεργάσου μόνο τις πληροφορίες, έτσι ώστε να μην επαναλάβεις τα λάθη», λέει.

5. Μην περιμένεις για τον επίλογο

Αχ, αυτός ο αόριστος επίλογος. Σημαίνει κάτι διαφορετικό σε όλους, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι δεν έχεις συνέλθει ακόμα μετά το χωρισμό. Αλλά αντί να περιμένεις να ζητήσεις συγγνώμη από τον πρώην σου ή να παραμένεις σε μια σχέση που πνέει τα λοίσθια, προσπάθησε να προχωρήσεις τη ζωή σου.

6. Απομάκρυνε τα πράγματα που σου θυμίζουν του πρώην σου

Αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις ειδικά αν μένατε μαζί, αλλά προσπάθησε, όσο το δυνατόν περισσότερο, να απομακρύνεις ή να απαλλαγείς από τα πράγματα του πρώην σου ή τα αντικείμενα που σου τον θυμίζουν. «Δεν χρειάζεται να πετάξεις τίποτα ακόμα, αλλά πάρε μια πλαστική λεκάνη και βάλε όλα τα αντικείμενα που σου έδωσε ο πρώην σου και όλες τις φωτογραφίες σας», συμβουλεύει η θεραπεύτρια Anita Stoudmire.

7. Μην παίξεις το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών

Είναι εύκολο να κατηγορήσεις τον πρώην σου για τα πάντα, αλλά σύμφωνα με την Tessina, εάν το κάνεις αυτό, θα γυρίσεις τελικά αυτό το φταίξιμο στον εαυτό σου. Έτσι, αντί να ρίχνεις το φταίξιμο, προσπάθησε να βρεις πιο ουδέτερα πράγματα, όπως «είδαμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο» ή «είχαμε κάποια καλά χρόνια, αλλά τα πράγματα άλλαξαν», συμβουλεύει. Και αν ο πρώην σου έφυγε για κάποιαν άλλη, μην κατηγορήσεις ούτε αυτό το άτομο.

Διάβασε επίσης: Χώρισε η Monica Bellucci: Πώς το αποκάλυψε η ίδια

8. Επικεντρώσου στο να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου

Έχεις τόσο χρόνο και ενέργεια, έτσι ώστε αντί να τα χάνεις με τον πρώην σου, να δουλέψεις για να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου. «Το δράμα δεν είναι χρήσιμο», λέει η Tessina, «είναι μια αρνητική εξέλιξη. Επικεντρώσου στα πρακτικά πράγματα που πρέπει να κάνεις και να σκεφτείς».

Μέρος αυτού συνεπάγεται τον κοινό συνδυασμό της συναισθηματικής, προσωπικής και οικονομικής ζωής σου, όσο το δυνατόν συντομότερα. Και θεώρησε το ως μια ευκαιρία, προτείνει η Tessni. Σκέψου όλα τα πράγματα που έχεις τώρα τον χρόνο να κάνεις, και κάνε μερικά από αυτά.

Όπως και οτιδήποτε άλλο, η δύναμη ψυχής απαιτεί πρακτική και υπομονή. Εν τω μεταξύ, φρόντισε τον εαυτό σου, δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να θρηνήσεις και να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου και να το εκμεταλλευτείς ως ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.