Πώς να φροντίσεις το νέο σου τατουάζ, σύμφωνα με τους ειδικούς

10.11.2021
Πώς να φροντίσεις το νέο σου τατουάζ, σύμφωνα με τους ειδικούς
Έξι tattoo artists μοιράζονται τις καλύτερες πρακτικές για τη θεραπεία ενός φρέσκου τατουάζ

Όσο συναρπαστικό κι αν είναι ένα νέο τατουάζ, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις για να το προστατεύσεις. Το γεγονός πως τα τατουάζ είναι μόνιμα, σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντική η καλή φροντίδα τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης όσο και για πολλά χρόνια μετά. Η ελλειπής ή η λάθος φροντίδα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε θολά ή κακό αποτέλεσμα, λοίμωξη ή ακόμη και σε ανάγκη για αφαίρεση με λέιζερ.

5 δημοφιλείς μύθοι για το σώμα σου που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα

Tattoo artists και ειδικοί μοιράζονται τις καλύτερες πρακτικές της μετέπειτα φροντίδας ενός τατουάζ για να βεβαιωθείς πως το σχέδιό σου θα φαίνεται το ίδιο φρέσκο ​​όπως όταν βγήκες από το κατάστημα.

Το λιγότερο είναι περισσότερο
Όταν πρόκειται για τη φροντίδα ενός νέου τατουάζ, είναι καλύτερο να ακολουθήσεις μια απλή προσέγγιση, του "το λιγότερο είναι περισσότερο". "Νομίζω ότι οι άνθρωποι τείνουν να το παρακάνουν", λέει ο celebrity tattoo arist Dr. Woo. "Πιστεύουν ότι πρέπει να προσπαθήσουν ενεργά να θεραπεύσουν τα τατουάζ τους με αντιβακτηριακές κρέμες ή προϊόντα με πολλά συστατικά. Άφησε τη φύση να κάνει τη δουλειά της και άφησε την να θεραπεύσει μόνη της. Δώσε στο τατουάζ σου άφθονο οξυγόνο και άφησε το - όσο λιγότερα κάνεις, τόσο καλύτερα θα επουλωθεί".

Με γνώμονα την απλότητα, θα πρέπει να διατηρήσεις την περιοχή καθαρή και ενυδατωμένη. Για τον καθαρισμό, το μόνο που θα χρειαστείς είναι λίγο ζεστό νερό και σαπούνι χωρίς άρωμα.

Η πρώτη μέρα / οι πρώτες εβδομάδες
Μπορεί να θέλεις να απολαύσεις αμέσως το νέο σου τατουάζ, αλλά μην βιαστείς να το ξετυλίξεις. "Άφησε το καλυμμένο με την προστασία που εφάρμοσε ο tattoo artist για τρεις έως τέσσερις ώρες", συνιστά η tattoo artist Minka Sicklinger. Στη συνέχεια, συνιστά να αφαιρέσεις το κάλυμμα και να πλύνεις απαλά την περιοχή με ένα απλό σαπούνι χωρίς άρωμα. Αφού καθαρίσεις την περιοχή, στέγνωσε την απαλά με μια καθαρή, στεγνή χαρτοπετσέτα.

Μετά το ντους ή τον καθαρισμό του τατουάζ τη δεύτερη μέρα, το τατουάζ θα πρέπει να στεγνώσει στον αέρα προτού εφαρμοστεί ένα λεπτό στρώμα θεραπευτικής αλοιφής. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεφλουδίσει το τατουάζ θα εξαρτηθεί από το μέγεθος, τη λεπτομέρεια και την τοποθεσία, αλλά γενικά, θα είναι περίπου τρεις ημέρες. Μόλις σχηματιστεί το κακάδι, περνάτε στο επόμενο στάδιο θεραπείας. Για την μετέπειτα φροντίδα μπορείς να μείνεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα καθαρισμού και ενυδάτωσης - μπορείς όμως να αντικαταστήσεις τη βαρύτερη θεραπευτική αλοιφή με μια λοσιόν.

Το σημείο του τατουάζ σου θα υπαγορεύσει επίσης πώς —και πόσο συχνά— το φροντίζεις. Περιοχές με μεγαλύτερη από την κανονική κίνηση, όπως ο εσωτερικός αγκώνας ή το πίσω μέρος του γόνατος, καθώς και τα δάχτυλα, θα χρειαστούν επιπλέον ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Επιπλέον, οποιεσδήποτε περιοχές που συνήθως καλύπτονται από στενά ρούχα θα χρειαστούν λίγο επιπλέον χώρο αναπνοής μετά το ραντεβού.

Τι να αποφύγεις
Το φως του ήλιου μπορεί να εξασθενίσει το τατουάζ, επομένως είναι σίγουρα καλή ιδέα να το κρατήσεις τελείως εκτός ήλιου - ειδικά επειδή δεν μπορείς ακόμη να εφαρμόσεις αντηλιακό στην περιοχή χωρίς να προκαλέσεις ερεθισμό. Αν το τατουάζ σου είναι στο μπράτσο σου και σκοπεύεις να βγεις έξω, δέσε μια μπαντάνα γύρω του ή φορέστε ένα μακρυμάνικο πουκάμισο.

Απόφυγε επίσης να βρέχεις την περιοχή, εκτός από όταν την πλένεις. "Όταν ένα τατουάζ επουλώνεται, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγεις να το βυθίσετε στο νερό", λέει ο Dr. Woo. "Επομένως, μην κάνεις μπάνιο ή κολύμπι και χαλάρωσε όταν πρόκειται για γυμναστική – ο ιδρώτας σπρώχνει βακτήρια στο δέρμα, γεγονός που οδηγεί σε λοιμώξεις".

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην πειράζεις και να μην ξύνεις το τατουάζ σου. Αν η φαγούρα είναι αφόρητη, το καλύτερο που έχεις να κάνετε είναι να το ακουμπίσεις μέχρι να σταματήσει.

Μετά την επούλωση
Η φροντίδα των τατουάζ δεν πρέπει να τελειώνει μόλις επουλωθούν. Για να διασφαλίσεις ότι θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ζωντανό και καθαρό με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να καταβάλεις προσπάθεια για να διατηρήσεις το δέρμα σου όσο το δυνατόν πιο υγιές. Το να διατηρείς το δέρμα σου ενυδατωμένο και προστατευμένο με αντηλιακό είναι το καλύτερο για το τατουάζ σου και το συνολικό δέρμα σου.

Ο ήλιος και τα τατουάζ δεν είναι φίλοι και η υπερβολική έκθεση χωρίς αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα, αποχρωματισμό και θόλωση. Ο ήλιος γερνά τα τατουάζ σου όπως γερνά το δέρμα σου, γι αυτό δεν πρέπει να παραμελείς την εφαρμογή αντηλιακού με SPF 50.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά φροντίζεις το δέρμα σου, πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι είναι αναπόφευκτο το τατουάζ σου να αλλάξει κάπως με την πάροδο του χρόνου. Πάντα θα υπάρχει σε κάποιο βαθμό ξεθώριασμα με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό είναι μέρος της διαδικασίας. Το δέρμα ζει και αλλάζει πάντα, επομένως οτιδήποτε πάνω του—όπως ένα τατουάζ—έχει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.