Κηλίδες γήρανσης: Ποιοι είναι οι τρόποι για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους

29.08.2021
Κηλίδες γήρανσης: Ποιοι είναι οι τρόποι για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους
Οι κηλίδες γήρανσης, οι οποίες είναι ιατρικώς γνωστές ως lentigos, είναι εκείνα τα καφέ σημάδια που τείνουν να εμφανίζονται καθώς μεγαλωνείς. Είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν σε πιο ανοιχτόχρωμα δέρματα, αλλά και στα άτομα με πιο σκούρο δέρμα μπορούν επίσης να εμφανιστούν. Είναι αυτές οι καφέ κηλίδες που δεν μπορείς να αισθανθείς δεδομένου ότι είναι επίπεδες και συνήθως βρίσκονται σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του προσώπου, του λαιμού, του στήθους, της πλάτης, των χεριών και των ποδιών. Είναι παρόμοια στην εμφάνιση σε όλους τους τόνους του δέρματος, λέει στο Womens Health Mag η Adekemi Akingboye, δερματολόγος από την Ουάσιγκτον.

Εκτός από αυτά τα επίπεδα καφέ σημεία, οι κηλίδες γήρανσης μπορούν επίσης να εμφανιστούν ως κηλίδες, λέει η δερματολόγος.

Ο μόνος ένοχος των κηλίδων είναι η έκθεση στον ήλιο και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι ένα πραγματικό ζήτημα εάν ζεις σε μια ηλιόλουστη χώρα.

Εάν οι κηλίδες γήρανσης σου προκαλούν άγχος, μην ανησυχείς. Είναι πραγματικά περισσότερο θέμα καλλυντικών και υπάρχουν τρόποι για να τις αποτρέψεις και να τις θεραπεύσεις. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα.

Αυτή είναι η νέα τεχνική για τέλεια φρύδια

Μπορείς να αντιμετωπίσεις τις κηλίδες γήρανσης στο σπίτι;

Ναι, υπάρχουν δεκάδες προϊόντα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τη θεραπεία των κηλίδων στο σπίτι. Όσον αφορά την εύρεση ενός εξαιρετικού προϊόντος για άμεση αντιμετώπιση, η δερματολόγος προτείνει κάτι με υδροκινόνη, η οποία είναι μια ένωση που φωτίζει το δέρμα και έχει την ικανότητα να ξεθωριάζει τα σκοτεινά σημεία. «Ιδανική θεωρείται η υδροκινόνη, αλλά υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν συστατικά για να ανοίξουν τα σκοτεινά σημεία». Ορισμένα συστατικά που προτείνει να ψάξεις περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, τη ρετινόλη και οξέα όπως γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ.

Ποιες είναι οι διαδικασίες και οι τρόποι που οι δερματολόγοι μπορούν να θεραπεύσουν τις κηλίδες γήρανσης;

Εάν προτιμάς να επιταχύνεις τη θεραπεία των κηλίδων γήρανσης σου ή τα προϊόντα του φαρμακείου δεν είναι αποτελεσματικά για εσένα, ορισμένες δερματολογικές θεραπείες είναι διαθέσιμες. Μία από αυτές τις επιλογές είναι τα χημικά peeling, λέει η Akingboye. Υπάρχουν πολλά ειδη που είναι διαθέσιμα, αλλά συνήθως απαιτούνται πολλές συνεδρίες.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ένα δέρμα μπορεί να θεραπεύσει τις κηλίδες γήρανσης είναι με τη χρήση κρυοθεραπείας ή με το πάγωμα του ανώτερου στρώματος του δέρματός σου. «Μπορούμε να παγώσουμε μερικά από αυτά τα σημεία με υγρό άζωτο και στη συνέχεια αυτό προκαλεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος να ξεφλουδίσει και να πέσει, αφήνοντας το κανονικό δέρμα από κάτω», εξηγεί.

Πώς να αναδείξεις τη φρέσκια εκδοχή σου χωρίς μακιγιάζ

Τέλος, μια άλλη θεραπεία είναι η χρήση λέιζερ ή θεραπείες όπως το IPL, το Intense Pulse Light, το οποίο μπορεί να καταστρέψει την ανεπιθύμητη χρωστική ουσία. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λέιζερ κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος και τα χρώματα του δέρματος. «Εάν έχεις έναν πιο σκούρο τύπο δέρματος, η εμπειρία του δερματολόγου σου είναι κρίσιμη, αλλά όσο υπάρχει το σωστό εργαλείο και η εμπειρία, το λέιζερ είναι πολύ ασφαλές» λέει η δερματολόγος.

Υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη των κηλίδων γήρανσης;

Ναι, υπάρχουν και μάντεψε το νούμερο ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις: Φόρα αντηλιακό. «Το αντηλιακό είναι το πιο σημαντικό προϊόν που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις τις κηλίδες γήρανσης», λέει η δερματολόγος η οποία συνιστά τη χρήση ενός SPF 30 ή υψηλότερου, σε όλες τις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές και την επανατοποθέτηση του κάθε δύο ώρες για καλύτερη προστασία.