Πριν σπάσεις τη φουσκάλα στο πόδι σου, διάβασε αυτό

09.09.2019
Πριν σπάσεις τη φουσκάλα στο πόδι σου, διάβασε αυτό
Τελικά, είναι καλή ιδέα να σπάμε τις φουσκάλες;

Υπάρχει μια ανεξήγητα μεγάλη ευχαρίστηση που παίρνουμε από την αγορά ενός νέου ζευγαριού παπουτσιών. Πριν ανοίξεις ακόμη το κουτί, έχεις ήδη ονειρευτεί τα ρούχα που θα συμπληρώσουν τέλεια την αγορά σου. Δυστυχώς όμως, υπάρχει κάτι που μπορεί να σε προσγειώσει πολύ απότομα, και αυτό είναι η εμφάνιση μιας μεγάλης φουσκάλας.

Δες και αυτό: Πώς να αποφύγεις το κάψιμο από τον ήλιο

Οι φουσκάλες μπορούν να εμφανιστούν στον οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Μερικές φορές μπορεί να είναι επώδυνες και όπως και το ενοχλητικό λευκό σπυράκι στο πρόσωπό σου, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να τις πειράξεις. Αλλά είναι αυτή πραγματικά η καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις; Την απορία θα σου λύσουν οι ειδικοί παρακάτω.

Τι είναι οι φουσκάλες;
Η φουσκάλα είναι μια τσέπη υγρού που σχηματίζεται για την προστασία του δέρματος μετά από κάποιου είδος βλάβη. Η δερματολόγος Hadley King λέει ότι η φουσκάλα χρησιμεύει ως βιολογικός επίδεσμος, εμποδίζοντας την είσοδο μικροβίων ενώ το εσωτερικό υγρό λειτουργεί για να αποτρέψει περαιτέρω βλάβες στο δέρμα και επιτρέπει στο δέρμα να θεραπευτεί.

Αυτό το είδες; Πώς να αντιμετωπίσεις τον καλοκαιρινό ιδρώτα

Ενώ πολλοί πιστέυουν ότι οι φουσκάλες τριβής - όπως αυτές στο πόδι - είναι το μόνο είδος φουσκάλας, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από ακραίες θερμοκρασίες, πυρετό και αίμα. "Οι φουσκάλες τριβής και οι φουσκάλες από τα εγκαύματα που προκαλούνται από τα μαγειρικά σκεύη ή τα εργαλεία για τα μαλλιά είναι οι πιο συνηθισμένες", λέει η King. Οι κακές αντιδράσεις στα φάρμακα ή στις δερματικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν φουσκάλες.

Θα πρέπει να σπάσεις μια φουσκάλα;
Η απάντηση είναι απλή: Όχι. Οι φουσκάλες προστατεύουν το δέρμα από βλάβες και δουλεύουν ως προστατευτικό στρώμα.

Εάν εξακολουθείς να θέλεις να τη σπάσεις, οι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση αποστειρωμένης βελόνας για να απελευθερώσεις το υγρό και να τσιμπήσεις ελαφρά τη φουσκάλα για να δημιουργήσεις μια μικρή τρύπα. Το υγρό θα αποστραγγιστεί από μόνο του, οπότε δε χρειάζεται να την πιέσεις. "Μην αφαιρέσεις το πάνω μέρος της, επειδή βοηθάει στη διαδικασία επούλωσης", εξηγεί η King. Απλώς εφάρμοσε μια αλοιφή ή βαζελίνη και χαλαρά κάλυψε την με ένα τσιρότο.

Διάβασε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το αντηλιακό με χρώμα

Εάν σπάσεις τη φουσκάλα, ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις εάν είναι μολυσμένη, είναι από το χρώμα του υγρού. Εάν το υγρό είναι λευκό ή κίτρινο, μάλλον χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Εάν η φουσκάλα δεν έχει ανοιχτεί, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις εάν είναι μολυσμένη ή όχι, αλλά υπάρχουν ενδείξεις όπως η αίσθηση ζεστασιάς στην περιοχή, η έντονη οσμή και το πρήξιμο. Θα πρέπει να σε δει ένας επαγγελματίας αμέσως εάν η φουσκάλα δεν φαίνεται να θεραπεύεται από μόνη της, καθώς ακόμα και μια μικρή λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

Προκειμένου να αποφύγεις τις φουσκάλες συνολικά, είναι καλύτερο να αποφύγεις παπούτσια δημιουργούν τριβή και πιέζουν τα δάχτυλα των ποδιών.