Πόσο ασφαλή είναι τα καλλυντικά σου;

09.11.2009
Πόσο σίγουρη είσαι ότι το μεηκ- απ σου που υπόσχεται αντηλιακή προστασία στην παρέχει κιόλας; Για να μη σε πιάσουν αδιάβαστη μάθε παρακάτω περισσότερα για την αντηλιακή προστασία των καλλυντικών σου!

Πόσο σίγουρη είσαι ότι το μεηκ- απ σου που υπόσχεται αντηλιακή προστασία στην παρέχει κιόλας; Για να μη σε πιάσουν αδιάβαστη μάθε παρακάτω περισσότερα για την αντηλιακή προστασία των καλλυντικών σου!

Πόση προστασία σου προσφέρουν: η προστασία του δέρματος σου από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου είναι απαραίτητη όλο το χρόνο ειδικά στη δική μας χώρα, ενώ τα τελευταία χρόνια τα ράφια των καταστημάτων καλλυντικών έχουν γεμίσει προϊόντα που περιέχουν αντηλιακά φίλτρα. Μήπως όμως ορισμένα προϊόντα νομίζεις ότι σε προστατεύουν ενώ πραγματικά δε σου παρέχουν καμία απολύτως προστασία;

Επειδή κάποιοι δύσπιστοι επιστήμονες, του Πανεπιστημίου της πόλης Νάντες στη Δυτική Γαλλία, είχαν αυτό ακριβώς το φόβο- ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν κάθε πρωί μεηκ-απ πιστεύουν ότι έχουν προστασία καθ ’όλη τη διάρκεια της μέρας- και αποφάσισαν να κάνουν κάποιες έρευνες σε καλλυντικά προϊόντα με αντηλιακή προστασία, που είχαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Αν και δεν αναφέρεται στη συσκευασία των προϊόντων, χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή τους πολύ συχνά για να είναι αποτελεσματικά.
  • Παρά του ότι τα ευρωπαϊκά στάνταρντ που ισχύουν από το 2006 απαιτούν η αντηλιακή προστασία να ισχύει για τις ακτίνες UVA και UVB,από τα 35 προϊόντα που έλεγξαν οι επιστήμονες το ένα πέμπτο δεν προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVA.
  • Το 20% των προϊόντων δεν προστατεύει από όλες τις μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας.

Πέρα όμως από το μεηκ-απ σου, πρέπει να προσέξεις και τις ενυδατικές σου κρέμες. Με βάση άλλη έρευνα σε γνωστές ενυδατικές και αντιγηραντικές κρέμες, μέηκ-απ και λοσιόν αυτομαυρίσματος με θεωρητικά αντηλιακό δείκτη προστασίας από 4 έως 30, αποδείχθηκε ότι μόνο το 20% αυτών παρείχε οποιαδήποτε αντιγηραντική προστασία από τις ακτίνες του ηλίου. Άρα, οι ερευνητές κατέληξαν, μετά τις έρευνες ότι όσα προϊόντα υπόσχονται προστασία από τον ήλιο είναι εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στο δερματάκι σου!

Τι να κάνεις για να έχεις σίγουρη προστασία: να αγοράσεις δύο ξεχωριστά προϊόντα! Μια αντηλιακή κρέμα για το πρόσωπο και ξεχωριστά το μεηκ-απ σου. Όσο για τις ενυδατικές κρέμες επειδή δε μπορείς να είσαι 100% σίγουρη, μη πιστεύεις όσα υπόσχονται! Το δύο σε ένα καλό είναι να μην το εφαρμόσεις στην περίπτωση του μέηκ-απ σου αλλά αν επιμένεις, θυμήσου πως όσο χάνεται το μεηκ-απ σου κατά τη διάρκεια της μέρας τόσο χάνεται και η αντηλιακή σου προστασία!

Από την Ελένη Αναστασάκη