3 αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις το φράξιμο των πόρων του δέρματος σου

19.10.2022
3 αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις το φράξιμο των πόρων του δέρματος σου
Η λέξη «πόροι» είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο: όλοι οι άνθρωποι τους έχουν και όλοι έχουν αντιμετωπίσει το φράξιμο τους κάποια στιγμή. «Ένας φραγμένος πόρος προκαλείται από το αυξημένο σμήγμα (τα έλαια που παράγονται από το δέρμα), τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη βρωμιά, δηλαδή πράγματα από τον έξω κόσμο π.χ. ρύπανση περιβάλλοντος, ακόμη και από το μακιγιάζ», λέει στο Womens Health Mag, η δερματολόγος Mona Gohara, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale.

Και, αν νομίζεις ότι έχεις μεγάλους πόρους, μπορεί απλώς να είναι φραγμένοι και να τραβούν την προσοχή σου περισσότερο. «Το μέγεθος των πόρων σου δεν αλλάζει», λέει ο δερματολόγος Joshua Zeichner, του Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη. Σκέψου μια πλαστική σακούλα —όταν είναι άδεια, είναι σφιχτή και κολλημένη, όταν τη γεμίζεις, επεκτείνεται. Το ίδιο συμβαίνει όταν οι πόροι σου είναι γεμάτοι. Επομένως, εάν θέλεις να κάνεις τους πόρους σου να φαίνονται μικρότεροι, διατήρησέ τους καθαρούς. Παρακάτω θα διαβάσεις για 3 ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για να το κάνεις.

Χρησιμοποίησε σαλικυλικό οξύ

Για να απομακρύνεις το σμήγμα από τους πόρους σου, χρειάζεσαι το σαλικυλικό οξύ. «Τα καθαριστικά απαλής απολέπισης της παραλλαγής σαλικυλικού οξέος είναι εξαιρετικά γιατί το σαλικυλικό οξύ είναι ένα βήτα υδροξυ οξύ (BHA) που κόβει το σμήγμα και το διασπά», λέει ο δερματολόγος. Εάν χρησιμοποιείς καθαριστικό, άφησέ το να δράσει λίγο περισσότερο από ό,τι συνήθως πριν το ξεπλύνεις για να του δώσεις λίγο επιπλέον χρόνο να κάνει τα μαγικά του.

Χρησιμοποίησε ρετινόλη στη ρουτίνα σου

Για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε σπυράκια, ή ακόμα και για εκείνους που δεν είναι αλλά αντιμετωπίζουν ανασφάλεια με τους πόρους τους ο δερματολόγος προτείνει τη χρήση ρετινοειδών όπως το Retin A ή επιλογών όπως το τζελ Differin. «Οι κρέμες με ρετινοειδή μπορούν να δημιουργήσουν κολλαγόνο με την πάροδο του χρόνου, ενισχύοντας έτσι τα τοιχώματα των πόρων και κάνοντας τους να φαίνονται μικρότεροι. Ενεργούν επίσης για την απολέπιση του δέρματος», λέει.

Χρησιμοποίησε λωρίδα πόρων κάθε εβδομάδα

Αποδεικνύεται ότι αυτές οι εξαιρετικά αποτελεσματικές λωρίδες πόρων είναι ιδανικές για το δέρμα! Οι αυτοκόλλητες λωρίδες πόρων μπορούν να βελτιώσουν προσωρινά τους φραγμένους πόρους αφαιρώντας την παγιδευμένη βρωμιά και το λάδι χρησιμοποιώντας μια κόλλα. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καθώς οι πόροι θα ξαναγεμίσουν φυσικά. Έχε υπόψη: Μπορεί να είναι ικανοποιητικό, αλλά ο Joshua Zeichner λέει ότι δεν υπάρχει μόνιμη αλλαγή ή βελτίωση στο δέρμα από τη χρήση των ταινιών.