Πώς να εξασφαλίσεις ότι λαμβάνεις αρκετή αντηλιακή προστασία

27.04.2022
Πώς να εξασφαλίσεις ότι λαμβάνεις αρκετή αντηλιακή προστασία
Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φορούν αρκετό αντηλιακό

Ρώτησε οποιονδήποτε δερματολόγο θέλεις ποιο είναι το πιο σημαντικό προϊόν περιποίησης δέρματος και αναμφίβολα θα σου απαντήσει «το αντηλιακό». Όμως, παρόλο που μπορεί να εφαρμόζεις το συνιστώμενο SPF 30, μπορεί να μην λαμβάνεις τόση προστασία όση νομίζεις. Οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση ενός κουταλιού του γλυκού αντηλιακό για το πρόσωπο και το λαιμό και ένα σφηνοπότηρο για το σώμα, αλλά στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο από αυτό. Μην ανησυχείς όμως - Δεν χρειάζεται να καταναλώνεις μια μη ρεαλιστική ποσότητα ενός προϊόντος για να διασφαλίσεις ότι προστατεύεσαι σωστά. Οι δερματολόγοι λένε ότι μπορείς απλώς να κάνεις layering στις φόρμουλες των αντηλιακών σου.

Το υποτιμημένο συστατικό που αντιμετωπίζει κάθε ανησυχία του δέρματος

Τα αντηλιακά σε στρώσεις μπορούν επίσης να σου επιτρέψουν να λάβεις διαφορετικούς τύπους προστασίας. Για παράδειγμα, τα αντηλιακά που περιλαμβάνουν συστατικά όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, προστατεύουν φυσικά το δέρμα σου από τις ακτίνες UV. Τα χημικά συστατικά, όπως το homosalate και το octinoxate, δρουν απορροφώντας τις ακτίνες UV προτού το δέρμα σου έχει την ευκαιρία να τις απορροφήσει. Με την τοποθέτηση δύο στρωμάτων, θα έχεις και τους δύο τύπους προστασίας.

Μάθε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το layering αντηλιακού

1. Άφησε το αντηλιακό να στεγνώσει μεταξύ των στρώσεων
Παρόλο που το χημικό αντηλιακό μπορεί να αναμειχθεί σε βρεγμένο δέρμα, δεν πρόκειται να λειτουργήσει τόσο καλά. Τα χημικά αντηλιακά δρουν αλληλεπιδρώντας με το ανώτερο στρώμα του δέρματός σου για να απορροφήσουν τις ακτίνες UV, έτσι ώστε αυτές οι ακτίνες να μην μπορούν να εισέλθουν στο δέρμα και να προκαλέσουν ζημιά.

2. Ξεκίνησε με ένα βασικό στρώμα απλού αντηλιακού
Όταν εφαρμόζεις SPF, οι δερματολόγοι προτείνουν να ξεκινάς πάντα με ένα απλό αντηλιακό, που σημαίνει ένα προϊόν που έχει αποκλειστικό σκοπό να παρέχει αντηλιακή προστασία (άρα, όχι μια βάση SPF). Για να έχεις βέλτιστη κάλυψη, βεβαιώσου ότι τα άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σου είναι εντελώς στεγνά και απορροφημένα προτού χρησιμοποιήσεις το αντηλιακό σου. Στόχος είναι να απλώσεις ένα κουταλάκι του γλυκού προϊόντος στο πρόσωπο και το λαιμό σου.

3. Μην χρησιμοποιείς αβοβενζόνη
Όταν συνδυάζεις φυσικά με χημικά συστατικά, απόφυγε τα χημικά αντηλιακά που χρησιμοποιούν αβοβενζόνη, καθώς χρησιμοποιούνται καλύτερα μόνα τους.
Η αβοβενζόνη δεν συνδυάζεται καλά με άλλα συστατικά, καθώς μπορεί εύκολα να απενεργοποιηθεί και απαιτεί την προσθήκη σταθεροποιητών. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές που δεν έχουν την αβοβενζόνη ως ενεργό συστατικό.

4. Μην ξεχάσεις την επανεφαρμογή
Η εφαρμογή πολλαπλών στρώσεων αντηλιακού απλώς αυξάνει την ποσότητα SPF που φοράς. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να παρατείνεις το χρονικό διάστημα μεταξύ της επανεφαρμογής.
Η επανεφαρμογή συνιστάται κάθε δύο ώρες ή κάθε 80 λεπτά εάν ιδρώνεις ή κολυμπάς, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας. Ακόμα κι αν εφαρμόσεις SPF 100, πρέπει να εφαρμόζεις ξανά κάθε δύο ώρες. Αυτό συμβαίνει απλώς επειδή όσο καλά κι αν ένα αντηλιακό εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία, φθείρεται μετά από μερικές ώρες.