Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και ρετινοειδή

06.08.2021
Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και ρετινοειδή
Οι ειδικοί συμβουλεύουν

Η ρετινόλη αναφέρεται πλέον πολύ συχνά όταν η συζήτηση φτάνει στην άμυνα ενάντια στις λεπτές γραμμές και τη διατήρηση μιας υγιούς λάμψης.

Τι ακριβώς είναι όμως η ρετινόλη; Η ρετινόλη - μαζί με άλλα ρετινοειδή, όπως το ρετινοϊκό οξύ- είναι ουσιαστικά παράγωγο της βιταμίνης Α, η οποία είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά του σώματος για την αύξηση του κυτταρικού κύκλου. "Προστίθεται σε τοπικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος για να προωθήσει την ανανέωση του δέρματος, να φωτίσει τον τόνο του δέρματος, να μειώσει την ακμή και να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου", εξηγεί η δερματολόγος Whitney Bowe. "Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία οδηγεί σε ορατά σημάδια γήρανσης". Η δερματολόγος Francesca Fusco λέει: "Τη θεωρώ χρυσό συστατικό στη φροντίδα του δέρματος και συχνά την εξηγώ στους ασθενείς μου ως κάτι που σαρώνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τους φραγμένους πόρους και το θαμπό δέρμα".

Παρακάτω, οι ειδικοί αναλύουν πώς να ενσωματώσεις προσεκτικά το συγκεκριμένο συστατικό για να επιτύχεις μια υπερφυσικά φρέσκια όψη, τώρα και για τις επόμενες δεκαετίες.

Ενσωμάτωσε τη ρετινόλη αργά και απαλά
"Η ισορροπία είναι κρίσιμη", προειδοποιεί η Bowe. "Η ρετινόλη μπορεί να είναι πολύ ερεθιστική εάν χρησιμοποιείται πολύ συχνά ή εάν η σύνθεση είναι πολύ ισχυρή για το δέρμα σου". Συνιστά να ξεκινήσεις με μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού και να τη χρησιμοποιείς δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας αργά και σταδιακά τη χρήση για να δώσεις στο δέρμα την ευκαιρία να εγκλιματιστεί. Επιπλέον, θα πρέπει να παραλείψεις το προϊόν ρετινόλης την ημέρα πριν την απολέπιση. "Η απολέπιση είναι ερεθιστική και δεν θέλεις να επιδεινώσεις τον ερεθισμό του δέρματος αυξάνοντας την ευαισθησία του", λέει.

Πρόσεξε τις σκληρές παρενέργειες
Ενώ ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ήπιος ερεθισμός, η ξηρότητα και η ευαισθησία στον ήλιο είναι φυσιολογικές, καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στο ενεργό συστατικό, η έντονη απολέπιση, η ερυθρότητα και το κάψιμο δεν είναι - και ειδικά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή αντιμετωπίζεις ροδόχρους ακμή ή έκζεμα, θα πρέπει να είσαι επιφυλακτική με τη ρετινόλη ή να την αποφύγεις γενικά.

Χρησιμοποίησε τη μόνο τη νύχτα και βάλε αντηλιακό κάθε μέρα
"Η ρετινόλη κάνει το δέρμα σου πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες και το φως του ήλιου μειώνει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος", εξηγεί η Bowe, η οποία δίνει οδηγίες στους ασθενείς να χρησιμοποιούν ρετινοειδή μόνο τη νύχτα και να είναι επιμελείς για την εφαρμογή ενός αντηλιακού υψηλής προστασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, με τη χρήση ρετινόλης, θα πρέπει πάντα να έχεις επίγνωση της πρόγνωσης του καιρού και να προσέχεις τις υψηλές θερμοκρασίες. "Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια εποχών που περνάμε πολλές ώρες σε άμεσο ηλιακό φως".

Μην σταματάς στο πρόσωπό σου
Όταν εφαρμόζεις ρετινόλη, μην παραμελείς το λαιμό ή το ντεκολτέ σου, τα οποία είναι διαβόητα για τα σημάδια γήρανσης, αλλά συχνά παραβλέπονται. Εάν αυτές οι ζώνες φαίνονται πολύ ευαίσθητες για τη φόρμουλα που χρησιμοποιείς, δοκίμασε ένα σπρέι ενυδατικής κρέμας εμπλουτισμένο με κεραμίδια ή πάρε ένα ξεχωριστό ρετινοειδές ειδικά για την εν λόγω περιοχή. Συνήθως περιέχουν χαμηλότερη δόση βιταμίνης Α και μηδενικό άρωμα.