Αφυδάτωση: Ποια είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να γίνουν η ασπίδα του οργανισμού σου

29.07.2021
Αφυδάτωση: Ποια είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να γίνουν η ασπίδα του οργανισμού σου
Η δίψα είναι ένα σημάδι στέρησης. Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που θα αισθανθείς ότι διψάς, μπορεί να έχεις ήδη αφυδατωθεί.

Η αφυδάτωση προκύπτει από την απώλεια περισσότερων υγρών από αυτά που παίρνεις. Πολλά πράγματα μπορεί να σου προκαλέσουν αφυδάτωση, όπως η υψηλή θερμοκρασία, τα φάρμακα, κάποια πεπτική διαταραχή και η υπερβολική άσκηση. Μπορεί να αισθανθείς λιποθυμία, ζάλη, δίψα, κούραση, ξηροστομία ή να αντιμετωπίζεις ακόμα και πρόβλημα συγκέντρωσης.

Ευτυχώς, δεν είναι μόνο το νερό που μπορεί να σε σώσει. Στην πραγματικότητα, πολλά τρόφιμα και ποτά μπορούν να σε βοηθήσουν να ενυδατωθείς.

Ας δούμε κάποιες επιλογές:

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας βοηθά στην αναπλήρωση του νερού και των ηλεκτρολυτών στο σώμα σου. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν έχεις ναυτία.

Πώς να φτιάξεις cocktail με καρπούζι

Καρπούζι και πεπόνι

Τα πεπόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η αποθήκευσή τους στο ψυγείο ή στον καταψύκτη πριν το καταναλώσεις είναι ένας τρόπος ενυδάτωσης και ψύξης. Αυτό μπορεί να σου προσφέρει την απαραίτητη ψύξη που χρειάζεσαι εάν η αφυδάτωσή σου οφείλεται σε θερμότητα ή υπερβολική άσκηση.

Γκαζπάτσο

Το γκαζπάτσο είναι μια κρύα ωμή σούπα που περιέχει πολλά ενυδατικά φρούτα και λαχανικά. Το κύριο συστατικό της είναι οι ντομάτες, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ηλεκτρολύτες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Μπορείς να τη φας για να ενυδατωθείς και να διατηρηθείς ταυτόχρονα δροσερή.

Smoothies

Τα smoothies είναι ένας εξαιρετικά εύκολος τρόπος για να πάρεις υγρά στο σώμα σου. Πρόσθεσε γιαούρτι αν θέλεις επιπλέον πρωτεΐνη. Το τζίντζερ ή ο δυόσμος είναι ωραίες προσθήκες εάν αντιμετωπίζεις ναυτία.

Γάλα

Το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και έχει σημαντικούς ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν είσαι αφυδατωμένη από υπερβολική άσκηση ή ζέστη ή εάν δεν έχεις όρεξη να φας.

Τζατζίκι

Το τζατζίκι παρασκευάζεται με πλούσιο σε νερό συστατικά όπως το γιαούρτι και το αγγούρι. Σέρβιρέ το με ωμά λαχανικά.

6 ενδείξεις ότι δεν πίνεις αρκετό νερό - Μην τις αγνοήσεις

Πώς να αποφύγεις την αφυδάτωση

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης από άλλους. Οι ομάδες που έχουν υψηλότερο κίνδυνο είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι αθλητές και άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή ζουν σε μεγάλα υψόμετρα.

Διάφορες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, όπως:

  • Πυρετός
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική ούρηση
  • Εφίδρωση από υπερβολική άσκηση
  • Υπερθέρμανση

Για να προλάβεις την αφυδάτωση, φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό, να τρως τροφές πλούσιες σε νερό και να παρακολουθείς το χρώμα των ούρων σου το οποίο θα πρέπει να κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο, όπως της λεμονάδας, έως ανοιχτόχρωμο κεχριμπάρι. Τα πιο σκούρα ούρα είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης.

Απόφυγε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τη σόδα ή τα ζαχαρούχα ποτά, διότι αυτά μπορούν να σε αφυδατώσουν ακόμη περισσότερο.