Νέα αναίμακτη τεχνική ωτοπλαστικής

04.02.2014
Έχεις πεταχτά αυτιά; Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα αναίμακτη τεχνική ωτοπλαστικής

Όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά συμμετέχουν στην τελική εικόνα ενός συνολικά αρμονικού προσώπου. Ένα όμορφο περίγραμμα, ανορθωμένα ζυγωματικά, λαμπερό βλέμμα, καλλίγραμμη μύτη, όμορφα χείλη αλλά και τα καλοσχηματισμένα αυτιά. Ειδικά για τις γυναίκες ώστε να μπορούν να αλλάζουν το χτένισμα τους όσο συχνά και με όποιο τρόπο θέλουν, για τους άνδρες ώστε να μπορούν να αισθάνονται άνετα με τα κοντοκουρεμένα τους μαλλιά ενώ για τα παιδιά προκειμένου να επιτύχουν την ομαλή τους κοινωνικοποίηση στο σχολικό περιβάλλον που αποτελεί τον πρώτο μικρόκοσμο τους. Έτσι, τα παιδάκια στη σχολική ηλικία, νεαροί έφηβοι που πρέπει να στρατευτούν και πρέπει να κουρευτούν, νεαρές που προετοιμάζονται για το γάμο τους είναι καλοί υποψήφιοι για αυτήν την επέμβαση.

Η εξέλιξη

Η νέα τεχνική ωτοπλαστικής δηλαδή της πλαστικής χειρουργικής αφεστώτων ώτων σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1999 και βελτιώθηκε από την ομάδα μας το Φεβρουάριο 2000 ενώ έκ τότε έχουν υποβληθεί πάρα πολλοί στην επέμβαση της ωτοπλαστικής.

Η νέα τεχνική παρακάμπτει θέματα που υπήρχαν με τις προηγούμενες μεθόδους όπως το υπερβολικό οίδημα (πρήξιμο), την κλασσική οπισθοωτιαία τομή και άρα την μετεγχειρητική ουλή που υπήρχε έως τότε. Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν πρακτικά ανώδυνη και αναίμακτη.

Το σκεπτικό της νέας τεχνικής βασίζεται στην ιδέα αναδίπλωσης του χόνδρου που αποτελεί το σκελετό του πτερυγίου του αυτιού και της σταθεροποίησής του στη νέα θέση πιο κοντά στο κεφάλι.

Τεχνική και υποψήφιοι

Για να επιτευχθεί αυτό γίνεται μία μικρή οπή (όχι τομή) στο οπίσθιο μέρος του πτερυγίου μέσω της οποίας και με τη βοήθεια ενός μικρού ειδικού εργαλείου με το σχήμα της λόγχης, επιτυγχάνεται η χαλάρωση της μνήμης, του χόνδρου, του ωτός, και δίδεται σε αυτό το φυσικό σχήμα, τύπου «Υ» που χαρακτηρίζει τα ώτα όσων δεν έχουν το αισθητικό αυτό θέμα.

Αμέσως μετά, τοποθετούνται τρία έως έξι εσωτερικά λεπτά ράμματα από απορροφήσιμο υλικό τα οποία διατηρούν το νέο σχήμα που έχουμε επιτύχει με τον χόνδρο του αυτιού να βρίσκεται στη σωστή θέση χωρίς όμως να έχουν γίνει αισθητοί οι χειρισμοί που προηγήθηκαν.Επίσης δεν υπάρχει κανένα σημάδι πίσω από το αυτί.

Σε αυτήν την τεχνική σημαντικό είναι το γεγονός ότι το άτομο μπορεί να παρατηρήσει το σχήμα του νέου του αυτιού σε καθρέπτη, τη στιγμή της επέμβασης, όποτε και να μπορεί να συνεισφέρει με την άποψη του στο οριστικό αποτέλεσμα. Κατά τη στιγμή εκείνη μπορούν να γίνουν αισθητές λεπτομέρειες που δεν είχαν παρατηρηθεί πριν την επέμβαση, δηλαδή μεγάλοι λοβοί, μεγαλύτερο μέγεθος από το φυσιολογικό, περίσσεια χόνδρων, κακό σχήμα, άνισα αυτιά ( το ένα μεγαλύτερο η και περισσότερο πεταχτό απο το άλλο ),κλπ. και να υπάρξουν προσαρμογές της τεχνικής ανάλογα με τις επιθυμίες του ιδίου του ενδιαφερόμενου-ης. Αφού επιτευχθεί το ιδανικό και επιθυμητό αποτέλεσμα στο ένα αυτί, μπορεί να επαναληφθεί η τεχνική και στο άλλο αυτί με σκοπό την τελική συμμετρία.

Ωτοπλαστική για τα παιδάκια

Πολλές φορές τα παιδάκια έχουν πεταχτά αυτάκια που τα εμποδίζουν να χαίρονται το παιχνίδι στο σχολείο. Από την σχολική ηλικία λοιπόν και μετά μπορεί να διενεργηθεί η ωτοπλαστική που ταιριάζειστο κάθε παιδί άφοβα, ανώδυνα και με φυσικά αποτελέσματα. Το εκπληκτικό είναι ότι τα ίδια τα παιδάκια τις περισσότερες φορές, ζητούν μόνα τους από τους γονείς τους να φτιάξουν τα "πεταχτά αυτάκια τους". Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ωτοπλαστική είναι από τις λίγες ίσως και η μοναδική αισθητική επέμβαση( όχι επανορθωτική), που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τόσο μικρή ηλικία μετά απο επεκφρασμένη επιθυμία του παιδιού, το οποίο συνήθως μας λέει οτι " τα βλέπει να σχηματιζονταί πεταχτά στη σκία του πάνω στην άσφαλτο" , η " τα αισθάνεται να δημιουργούν αντίσταση στον αέρα όταν κάνει ποδήλατο".

Απαλλάξτε λοιπον εγκαίρως τα παιδιά απο το άγχος των "αφεστωτών ώτων" δίχως δισταγμο, αφού με αυτόν τον τρόπο μαζι θα τα απελευθερώσουμε οριστικά από αυτό το αισθητικό θέμα αφήνοντας το πίσω πολύ νωρίς χωρίς επιπτώσεις.

Για παιδιά κάτων των 6 ετών

Σε αυτήν την περίπτωση, η τεχνική μπορεί να απλοποιηθεί πολύ. Μπορούν να εφαρμοστούν μερικά τμήματα αυτής αναλόγως αν το προβληματάκι του παιδιού είναι πολύ μικρό. Δηλαδή μπορεί (να τοποθετηθεί ένα μόνο εσωτερικό ράμμα) ώστε να βελτιώσει την ψυχολογία του παιδιού.

Μετά από την επέμβαση

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ο επίδεσμος που τοποθετείται μετεγχειρητικά αφαιρείται το επόμενο πρωί και έτσι η άμεση επανένταξη στην κοινωνία είναι πολύ εύκολη για όσους έχουν μακριά μαλλιά. Για όσους έχουν κοντά μαλλιά θα χρειαστούν περίπου 10 ημέρες για να απορροφηθεί ο ελαφρύς ερεθισμός. Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος όπως οι κλασικές τεχνικές, τα διακριτικά ράμματα που έχουν τοποθετηθεί δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν αφού είναι απορροφήσιμα.

Βεβαίως, εάν χρειαστεί μπορεί να μετατραπεί η τεχνική αυτή, στη συνηθισμένη κλασσική τεχνική κατά την διάρκεια της ίδιας της επέμβασης εάν τα αυτιά είναι πολύ μεγαλύτερα από το φυσιολογικό και χρειάζεται να γίνει παράλληλα και μείωση του μεγέθους τους.

Διάρκεια

Η επέμβαση γίνεται πολύ γρήγορα περίπου σε (20΄)με τοπική αναισθησία, χωρίς βεβαίως, να υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του ενδιαφερόμενου-ης αφού έχει προηγηθεί προεγχειρητικός έλεγχος και έχει ληφθεί πλήρες ιστορικό. Η νέα μέθοδος ωτοπλαστικής, μπορεί να εφαρμοστεί σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας αφού δεν περιλαμβάνει καμία παρέμβαση στις συνθήκες ανάπτυξης του μεγέθους του αυτιού αν και είναι γνωστό ότι το αναλογικό μέγεθος αυτού του οργάνου θεωρείται σχεδόν οριστικό στην ηλικία των έξι ετών.

Τολμήστε

Η νέα τεχνική της ωτοπλαστικής αποτελεί μία εξαιρετικά ανώδυνη επέμβαση με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα ,ενώ παράλληλα καταφέρνει να απαλλάξει το άτομο που επιλέγει να προχωρήσει από την μικρή ατέλεια που όμως όταν διορθωθεί η αλλαγή είναι ιδιαίτερα εμφανής. Εάν έχετε αφεστώτα ώτα( πεταχτά αυτιά) τολμήστε την νέα τεχνική της ωτοπλαστικής και δώστε οριστική λύση.Το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξει την διάθεση σας, θα ανανεώσει την εμφανισή σας και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σας καθώς μέσα σε ένα εικοστετράωρο θα είναι ορατή η νέα σας εικόνα. Αυτά για τους ενήλικες. Όσο για τα παιδάκια θα αισθάνονται καλύτερα , με όρεξη ενώ δεν θα τα ενοχλούν ποια με πειρακτικά σχόλια οι συμμαθητές τους.

Δρ Ιωάννης Λύρας
- Αισθητικός, Επανορθωτικός & Laser Πλαστικός Χειρουργός Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Επίτιμος
- Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα.


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο
www.ioannislyras.gr