Το προϊόν που λείπει από το νεσεσέρ των διακοπών σου – αλλά σίγουρα χρειάζεσαι

26.07.2022
Το προϊόν που λείπει από το νεσεσέρ των διακοπών σου – αλλά σίγουρα χρειάζεσαι
Αντιμετωπίστε τα μαλλιά σου όπως το δέρμα σου και προστάτεψε τα από πιθανές βλάβες.

Εάν ετοιμάζεσαι για τις πολυαναμενόμενες διακοπές σου, πιθανότατα έχεις ήδη λάβει υπόψη σου την προστασία από τον ήλιο. Έχεις πάρει το αντηλιακό σου και επένδυσες σε ένα εξαιρετικό προϊόν προσώπου, αλλά έχεις σκεφτεί τη ζημιά που μπορεί να κάνει ο ήλιος στα μαλλιά σου;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ο πιο καταστροφικός παράγοντας για τη δομή των μαλλιών μας, με τις ακτίνες UVA να ξεθωριάζουν το χρώμα και την UVB να οδηγεί σε σπάσιμο. Γιατί, λοιπόν, δεν λαμβάνουμε περισσότερα προστατευτικά μέτρα για να διατηρήσουμε το χρώμα των μαλλιών μας λαμπερό και τις τρίχες δυνατές;

Μπορείς να ανοίξεις το χρώμα των μαλλιών σου με τον ήλιο;

«Οι ακτίνες UV μπορούν να στεγνώσουν σοβαρά και να αποδυναμώσουν τα μαλλιά μας, ειδικά αν είναι ήδη σε κακή κατάσταση», εξηγεί η Anabel Kingsley, τριχολόγος στο Philip Kingsley. «Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο υποβαθμίζει την πρωτεϊνική δομή των μαλλιών, με αποτέλεσμα τη χαμηλή ελαστικότητα, το σπάσιμο, τις σπασμένες άκρες και την έλλειψη λάμψης».

Οι ακτίνες του ήλιου δρουν στα μαλλιά σαν χλωρίνη. Η UVB οξειδώνει τα χρωστικά κύτταρα της τρίχας, γι' αυτό γίνεται πιο ανοιχτόχρωμη στον ήλιο. Και η ζημιά δεν σταματά εκεί – όπως εξηγεί ο Kingsley, η UVA μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην ακεραιότητα των μαλλιών. «Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν επίσης να υποβαθμίσουν την πραγματική δομή των πρωτεϊνών των μαλλιών και να αποδυναμώσουν τους δεσμούς τους (την «κόλλα» που τις συγκρατεί). Αυτό μπορεί να κάνει τα μαλλιά εύθραυστα, εύκολο να σπάνε, να στεγνώνουν και να είναι υπερβολικά πορώδη».

Έτσι, φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος για να απολαύσεις τον ήλιο με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι είναι να προστατευτείς από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Από θρεπτικά έλαια μέχρι κρέμες κατά του φριζαρίσματος, οι επιλογές είναι άφθονες – υπάρχουν ακόμη και ξηρά σαμπουάν με αντηλιακή προστασία.