5 καθημερινές συνήθειες περιποίησης που προκαλούν φθορά στα μαλλιά σου και πώς να την αποτρέψεις

16.07.2022
5 καθημερινές συνήθειες περιποίησης που προκαλούν φθορά στα μαλλιά σου και πώς να την αποτρέψεις
Έχεις βάψει ποτέ τα μαλλιά σου; Το πιστολάκι σου κάνει πολλά χιλιόμετρα; Βουρτσίζεις τα μαλλιά σου; Εάν απάντησες ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις -ναι, ακόμα και στην τελευταία- έχεις «κατεστραμμένα» μαλλιά. «Μόλις τα μαλλιά σου βγαίνουν από το θύλακα, έχουν να αντιμετωπίσουν εξωτερικούς παράγοντες», λέει στο Womens Ηealth η τριχολόγος Anabel Kingsley. Με άλλα λόγια, η φθορά στα μαλλιά σου είναι αναπόφευκτη. Αλλά μην αισθάνεσαι ηττημένη. Σε αντίθεση με το δέρμα, τα μαλλιά είναι νεκροί ιστοί και δεν μπορούν να αναγεννηθούν μόνα τους, επομένως στηρίζονται σε εσένα για να τα διατηρήσεις υγιή.

Το βάψιμο των μαλλιών σου βλάπτει τα μαλλιά σου;

Ναι. Πάντα θα υπάρχει πάντα κάποια ζημιά στις τούφες κατά τη διαδικασία του χρωματισμού. «Προκειμένου να διατηρήσουν τα μαλλιά το χρώμα τους, οι χημικές ουσίες στη βαφή μαλλιών πρέπει να προκαλέσουν φθορά», λέει η δερματολόγος Dendy Engelman. Η διαδικασία βαφής λειτουργεί διεισδύοντας στην επιδερμίδα, το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα μιας τρίχας, συνήθως με αμμωνία. Στη συνέχεια, τα μαλλιά αποχρωματίζονται για να αφαιρεθεί το φυσικό τους χρώμα και η βαφή δίνει στα μαλλιά νέο χρώμα. «Η χρήση λιγότερου οξυζενέ ή λιγότερο μόνιμων σκευασμάτων θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση μέρους αυτής της φθοράς», λέει η Engelman.

Μήπως πρέπει να αλλάξεις πιστολάκι μαλλιών;

Η χρήση υψηλότερης θερμοκρασίας σε ζεστά εργαλεία σημαίνει λιγότερα περάσματα και συνεπώς λιγότερη φθορά;

Όχι. Ο πραγματικός ένοχος πίσω από τη ζημιά στο styling με θερμότητα, είναι η λάθος θερμοκρασία. «Δεν θέλεις ποτέ να χρησιμοποιήσεις τη μέγιστη θερμότητα», λέει η Anabel Kingsley. Φυσικά, η σωστή θερμοκρασία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο, την υφή και το χρώμα των μαλλιών σoυ, αλλά η γενική συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσεις τη χαμηλότερη θερμοκρασία που θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά (μπούκλες, ίσιωμα, στέγνωμα). Ξεκίνα λοιπόν από τη χαμηλότερη ρύθμιση και σιγά-σιγά ανέβασε τη θερμοκρασία μόνο αν χρειαστεί. Και φυσικά, μην ξεχάσεις να απλώσεις προηγουμένως ένα θερμοπροστατευτικό.

Είναι όλες οι βούρτσες μαλλιών καλές για τα μαλλιά σου;

Όχι. Αναζήτησε μια βούρτσα με στρογγυλεμένα, εύκαμπτα πλαστικά δόντια. «Αυτά είναι απαλά τόσο για τα μαλλιά όσο και για το τριχωτό της κεφαλής σου», λέει η Kingsley. «Οι βούρτσες με σκληρές τρίχες ξύνουν μέρη του προστατευτικού στρώματος των μαλλιών σου, εξασθενώντας τις τούφες και μεγαλώνοντας τους πόρους». Μια χτένα με φαρδιά δόντια είναι επίσης μια καλή επιλογή για μπούκλες.

Πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου κάθε μέρα;

Εξαρτάται πραγματικά από τον τύπο των μαλλιών σου. Τα σγουρά ή πυκνά μαλλιά μπορεί να χρειάζονται μόνο ένα εβδομαδιαίο λούσιμο, ενώ τα λεπτά ή λιπαρά μαλλιά μπορεί να χρειάζονται καθημερινό καθαρισμό. «Αν δεν λούζεις αρκετά συχνά τα μαλλιά σου, μπορεί να συσσωρευτεί λίπος που τελικά αναστέλλει την ανάπτυξη των μαλλιών», λέει η Dr Engelman. «Αλλά το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να στεγνώσει τα μαλλιά, οδηγώντας σε εύθραυστες άκρες». Ο τρόπος ζωής και η εποχή έχουν επίσης σημασία. Πειραματίσου για να βρεις αυτό που είναι καλύτερο για εσένα.

Τέλεια μαλλιά στα 50+; 6 μυστικά για να δείχνεις 10 χρόνια νεότερη (τουλάχιστον)!

Τα λαστιχάκια είναι καλύτερα για τα μαλλιά σου;

Ναι. Αγκαλιάζοντας αυτή την παλιά μόδα θα κάνεις χάρη στα μαλλιά σου. «Συνιστώ τα μεταξωτά λαστιχάκια για να αποτρέψω το σπάσιμο», λέει η τριχολόγος. Τα κλιπ ή οι jumbo καρφίτσες σε σχήμα U είναι επίσης κομψές επιλογές. Αλλά ότι κι αν γίνει, απόφυγε να τα σφίξεις πολύ, καθώς μπορεί να προκαλέσουν έναν τύπο απώλειας μαλλιών που ονομάζεται «αλωπεκία έλξης».