Ο Harry εξέδωσε επίσημη δήλωση για τον θάνατο της γιαγιάς του - Οι λέξεις που χρησιμοποίησε για τη Meghan μόνο τυχαίες δεν ήταν

12.09.2022
Ο Harry εξέδωσε επίσημη δήλωση για τον θάνατο της γιαγιάς του - Οι λέξεις που χρησιμοποίησε για τη Meghan μόνο τυχαίες δεν ήταν
Τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Harry την αποχαιρέτησε δημόσια, επιλέγοντας (όπως και όλοι οι άλλοι στην οικογένειά του, φυσικά) πολύ προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποίησε.

"Γιαγιάκα, σου είμαι για πάντα ευγνώμων", γράφει, μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Harry στην επίσημη δήλωση που αναρτήθηκε στο site των Sussexes, archwell.com στην οποία αφενός γιορτάζει τη ζωή της βασίλισσας, αφετέρου τιμά τον πατέρα του στον νέο του ρόλο, βάζοντας στο κάδρο, φυσικά και όπως πάντα την "απημένη του σύζυγο" και τα παιδιά τους.

"Γιορτάζοντας τη μνήμη της γιαγιάς μου, της βασίλισσας -και θρηνώντας την απώλειά της- θυμόμαστε όλοι πως με τη δέσμευσή της στο καθήκον και τη θέση της υπήρξε η πυξίδα για πάρα πολύ κόσμο. Τη θαύμαζαν και τη σεβόταν σε όλο τον κόσμο", ξεκινά τη δήλωσή του ο Harry συνεχίζοντας με τα λόγια της ίδιας όταν πέθανε ο σύζυγος της, πρίγκιπας Φίλιππος, λόγια που φέρνουν παρηγοριά σε όλους τώρα: "Η ζωή, φυσικά, αποτελείται από οριστικούς αποχαιρετισμούς αλλά και από πρώτες γνωριμίες".

Βασίλισσα Ελισάβετ: Συγκινούν τα δημόσια "αντίο" σε μια, πραγματικά, τεράστια προσωπικότητα

"Γιαγιάκα, ενώ αυτός ο οριστικός αποχαιρετισμός μας προκαλεί τεράστια λύπη, είμαι αιώνια ευγνώμων για όλες τις πρώτες γνωριμίες μας -από τις πρώτες πρώτες αναμνήσεις μου που έχω μαζί σου από την παιδική μου ηλικία, μέχρι που σε συνάντησα πρώτη φορά ως Αρχιστράτηγό μου, μέχρι τη στιγμή που γνώρισες πρώτη φορά την πολυαγαπημένη μου σύζυγό και αγκάλιασες τα λατρεμένα σου δισέγγονα", συνεχίζει o Harry τονίζοντας πως κρατά με λατρεία αυτές και άλλες πολλές στιγμές που είχαν μαζί, προσθέτοντας πως ήδη η απουσία της είναι αισθητή όχι μόνο στους οικείους της αλλά και στον κόσμο όλο.

"Και μιας και μιλάμε για πρώτες γνωριμίες, τώρα τιμούμε τον πατέρα μου στον νέο του ρόλο ως βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ", συνέχισε ο Harry, Κάπως σαν... "παρεμπιπτόντως, ας πούμε κι αυτό", στο τέλος της παραγράφου τιμής προς τη γιαγιά του!

"Σ' ευχαριστώ για την αφοσίωσή σου στο καθήκον. Σ' ευχαριστώ για τις στιβαρές συμβουλές σου. Σ' ευχαριστώ για το κολλητικό σου χαμόγελο. Κι εμείς χαμογελάμε τώρα, γνωρίζοντας ότι εσύ και ο παππούς ξαναβρεθήκατε τώρα και είστε ξανά μαζί εν ειρήνη", ολοκληρώνει ο δούκας του Sussex, τιμώντας, φυσικά, τη μνήμη της γιαγιά του, όμως ξακαθαρίζοντας και τη δική του θέση απέναντι στην οικογένειά του, η οποία βρίσκεται ακριβώς εκεί που την είχε αφήσει/τοποθετήσει ο ίδιος, όπως φαίνεται!

Δύο τα σημεία που υπογραμμίζουμε σε αυτή τη δήλωση του πρίγκιπα. Αφενός η έκφραση "αγαπημένη μου σύζυγος" (darling wife) που χρησιμοποίησε για τη Meghan. Είναι η ίδια έκφραση με την οποία αναφέρθηκε και ο Κάρολος στην Καμίλα, δύο φορές, μάλιστα, αυτές τις μέρες. Τυχαίο; Δε νομίζουμε. Ειδικά όταν στη δική του δήλωση, ο μεγάλος αδελφός William αναφέρθηκε, φυσικά, στην Kate, όμως χρησιμοποίησε απλά την έκφραση "η σύζυγός μου". Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει τίποτα ως προς τη σχέση που έχουν επί της ουσίας τα ζευγάρια μεταξύ τους, σημειολογικά, όμως, δεν μπορεί να μη σημαίνει κάτι αυτό εξ ου και το υπογραμμίζουμε.

Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος στα όσα έγραψε ο 37χρονος γαλαζοαίματος αφορά στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να συγχαρεί -κατά κάποιον τρόπο- και να τιμήσει το νέο, υψηλότατο (δεν πάει πιο ψηλά, για την ακρίβεια) αξίωμά του.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι αναφέρθηκε αυτό ως "α... τώρα που το θυμήθηκα, ας πούμε κι αυτό", γιατί έτσι φάνηκε. Μήπως του το "φυλούσε" του μπαμπά για τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε σ΄ εκείνον και τη Meghan ("δεν του φτάνει που αναφέρθηκε, έστω", θα πούμε πολλοί) στον ίδιο και τη Meghan στο πρώτο διάγγελμά του ως βασιλιάς;

"Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Harry και τη Meghan καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό", είχε πει τότε ο βασιλιάς και ίσως είχε φανεί κάπως "παρεμπιπτόντως" και για τους Sussexes! Ποιος ξέρει...

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι η κηδεία της Ελισάβετ θα τελεστεί τη Δευτέρα 19/9 και θα είναι όλοι εκεί. Σίγουρα οι τύποι θα κρατηθούν, ώστε να μην ξεφύγει το σημείο ενδιαφέροντος από εκεί που πρέπει να είναι -όπως κρατήθηκε και στην πρόσφατη, ξαφνική, συνάντηση των πάλαι ποτέ Royal Fabulous Four- όμως η ουσία παραμένει ότι οι Sussexes έθεσαν εαυτών "εκτός" κι εκεί παραμένουν!

Ζωή Κίττα