Μ. Βιδάλη: "Πρώτη φορά παντρεύομαι από έρωτα"

31.12.2010
Στην καλύτερή της φάση είναι η Μαίρη Βιδάλη. Ο καινούργιος χρόνος τη βρίσκει παρέα με μια μεγάλη αγάπη, χαίρεται τα τρία της παιδιά, ενώ ετοιμάζεται να κάνει και το τρις εξαμαρτείν!

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Στην καλύτερή της φάση είναι η Μαίρη Βιδάλη. Ο καινούργιος χρόνος τη βρίσκει παρέα με μια μεγάλη αγάπη, χαίρεται τα τρία της παιδιά, ενώ ετοιμάζεται να κάνει και το τρις εξαμαρτείν! Μόλις άνοιξε το εργαστήρι του Θεάτρου «Διάχρονο» στο Νέο Κόσμο, όπου ενσαρκώνει τη Νίνα, στο «Γλάρο» του Τσέχωφ, παίζει τη Σοφία στο πλευρό της Κάτιας Δανδουλάκη στη «Ζωή της άλλης» και εξελέγη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής. Εκεί τη συναντήσαμε, στον καινούργιο θεατρικό της χώρο, και σε μια κατάθεση ψυχής μας τα είπε όλα! Για το πάθος που πλήρωσε ακριβά, τα λάθη της, τις μεγάλες της αγάπες, τα όνειρά της, τις δύσκολες Πρωτοχρονιές που πέρασε κλαίγοντας και τον... πρώτο έρωτα, που χτύπησε τώρα την πόρτα της καρδιάς της και την έπεισε να ξαναπάρει τη μεγάλη απόφαση!

Κάθε χρονιά που περνάει συνηθίζουμε όλοι να κάνουμε τον απολογισμό μας. Εσύ έχεις κάνει λάθη;

«Στο μακρινό παρελθόν ναι, πολλά λάθη. Το θέατρο με βοήθησε, στήριξε τα λάθη μου. Αν είχα μείνει στην προσωπική μου ζωή το 1984, που είχα το Θέατρο "ΚΑΒΑ" σε ηλικία κάτω των 30, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά και στην καριέρα μου και στα οικονομικά μου και στην προσωπική μου ζωή. Αλλά τα τότε λάθη στα προσωπικά μου τα πληρώνω μέχρι σήμερα. Ευτυχώς, τώρα είμαι πολύ καλά».

Το να λέει μια επώνυμη ότι «τα λάθη της προσωπικής μου ζωής τα πλήρωσα, μου στοίχισαν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο» θέλει τσαγανό και αυτογνωσία...

«Αυτή είναι η αλήθεια. Τα λάθη που σε έχουν κάνει να πονέσεις σε προσωπικό επίπεδο σαν καλλιτέχνη σε βοηθούν, γιατί έχεις περισσότερα στοιχεία να αντλήσεις πάνω στο σανίδι. Πιστεύω ότι ακόμα και στο ρόλο της Νίνας στο "Γλάρο" του Τσέχωφ που παίζω φέτος παίρνω από τις "πληγές" της προσωπικής μου ζωής. Η Νίνα λέει: "Είμαι γλάρος". Εγώ δεν θα έβαζα αυτή τη φράση για μότο της Νίνας, αλλά το "ένας άνθρωπος πέρασε κατά τύχη από δω και μη έχοντας τίποτα καλύτερο να κάνει, με κατέστρεψε". Αυτό συνέβη και σ’ εμένα».

Θεωρείς ότι κάποιοι άντρες που πέρασαν από τη ζωή σου πήραν πάρα πολλά από σένα;

«Πληγώθηκα πολύ!».

Νιώθεις ότι αγάπησες περισσότερο ή ότι σε αγάπησαν;

«Και τα δύο. Τώρα όμως, σε αυτή τη φάση της ζωής μου, νομίζω ότι έχω βρει την ισορροπία στα προσωπικά μου. Και είναι πολύ ευχάριστο αυτό, γιατί συνήθως στην ώριμη ηλικία έχεις απόλυτη ανάγκη να βρεις έναν άνθρωπο που να σου ταιριάζει πολύ και να αγαπάει τα ίδια πράγματα μ’ εσένα. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που ζω με έναν άντρα ο οποίος αγαπάει τα ίδια πράγματα μ’ εμένα. Όπως είναι πάνω απ’ όλα το θέατρο, τα ταξίδια και η διά βίου μάθηση - γιατί αυτός είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός, καθώς εγώ θα είμαι "μαθήτρια" μέχρι να κλείσω τα μάτια μου».

Είναι όμως πολύ σκληρό να λες τη φράση «ένας άνθρωπος πέρασε κατά τύχη από δω και μη έχοντας τίποτα καλύτερο να κάνει, με κατέστρεψε»... Στη Μαίρη τι κατέστρεψαν αυτές οι σχέσεις που πέρασαν;

«Ένα συγκεκριμένο άτομο είναι που σου δημιουργεί πάντα τη μεγαλύτερη πληγή. Αλλά η ζωή προχωράει και για μένα ο γιατρός είναι το θέατρο. Στη ζωή μου ζήτησα τρία πράγματα: να κάνω πολλά παιδιά "ήθελα πέντε, δόξα τω Θεώ έχω τρία", να ζήσω ένα μεγάλο ερωτικό πάθος και να κάνω καριέρα στο θέατρο, παίζοντας πολλούς σημαντικούς και διαφορετικούς ρόλους. Και τα τρία τα πέτυχα. Δεν μπορώ, λοιπόν, να έχω παράπονο. Όταν ζητάς ένα μεγάλο πάθος, αυτό έχει και πόνο».

Έχεις ζήσει πολλές φορές το μεγάλο πάθος στη ζωή σου;

«Μόνο μία!».

Και το πλήρωσες πολύ ακριβά;

«Ναι. Αλλά είναι πολύ πίσω στο παρελθόν και δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό».

Τι έχει ο σύντροφός σου, ο Γιώργος, που τον κάνει μοναδικό;

«Αγαπάει το θέατρο, τη διά βίου μάθηση και τα ταξίδια. Επίσης, σέβεται πάρα πολύ τη σχέση μου με τα παιδιά μου. Και βέβαια ότι είναι ωραίος. Αυτό δεν κρύβεται. (Γέλια.) Πάντως, το πρώτο πράγμα που είδα πάνω του είναι η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις».

Αυτές τις γιορτές είσαι ευτυχισμένη στο πλευρό του Γιώργου. Θυμάσαι κάποια Πρωτοχρονιά που ήσουν μόνη σου και έκλαιγες; Έχεις κλάψει πολύ τις Πρωτοχρονιές;

«Νομίζω πάρα πολύ. Θεωρώ όμως ότι το γεγονός πως έχω κλάψει πολύ στην προσωπική μου ζωή μου έχει κάνει καλό στη δουλειά μου, γιατί και η ψυχή χρειάζεται δουλειά. Αλλά έχω γελάσει και πάρα πολύ. Τα συναισθήματα πάνω στο σανίδι δεν έρχονται από το πουθενά. Πιστεύω ότι έρχονται από το ταλέντο να ξέρεις να ζεις αληθινά!».

Πιστεύεις ότι έχεις ζήσει αληθινά;

«Μόνο αληθινά! Με μια εξαίρεση 9 χρόνων, που έμεινα με τον πρώην (δεύτερο) άντρα μου για χάρη των παιδιών μας και της πεθεράς μου, η οποία ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος, με αρχές και ζεστή ψυχή. Τους βασικούς στόχους στη ζωή μου τους έχω καλύψει. Γι’ αυτό το 1999, όταν έπαιξα στο Ηρώδειο την Αντιγόνη και τελείωσε η παράσταση με ατελείωτα χειροκροτήματα, είπα: "Τώρα μπορώ να πεθάνω και να είμαι ευχαριστημένη". Ήμουν πολύ νέα τότε. Έντεκα χρόνια πριν είχα ολοκληρώσει τους στόχους που είχα βάλει στη ζωή μου. Έκανα τα παιδιά μου και έπαιξα τους ρόλους που ήθελα. Δεν είμαι αχάριστη. Πιστεύω ότι δεν θα πάψω να θέλω και να αγωνίζομαι για πράγματα, αλλά αυτά που θέλησα τα απέκτησα».

Είσαι λοιπόν πολύ καλά στην προσωπική σου ζωή, στο θέατρο, παίζεις σ’ένα σίριαλ που... σκίζει, στη «Ζωή της άλλης»...

«Πάνω απ’ όλα αυτό που με κάνει να αισθάνομαι καλά είναι ότι έφερα στον κόσμο τρεις ανθρώπους που είναι κατασταλαγμένοι στη ζωή τους. Ο Αντρέας μου είναι 32 χρόνων, ο Κάρολος 21 και η Ευγενία 19,5. Πολύ σοβαρά παιδιά και ο μεγάλος έχει και μια υπέροχη σχέση. Λυπάμαι μόνο που δεν έχω γίνει ακόμα γιαγιά, κάτι που θέλω πολύ».

Η Σοφία κρύβει κάποιο μυστικό της Κάτιας; Εγώ αυτή την αίσθηση έχω...

«Και πάρα πολύ καλά κάνεις... Θα δεις πόσα θα αποκαλυφθούν και τι συγκινητική είναι η σκηνή που φεύγει ή φεύγουν μαζί και πάνε... Δεν μπορώ να πω περισσότερα. Σε αυτή τη σκηνή κλαίγαμε κι εγώ και η Κάτια. Ο ρόλος της Σοφίας είναι πρόκληση. Μου αρέσει που "τσαλακώνομαι" και κάνω μια γυναίκα 15 χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία μου. Είμαι ηθοποιός ρεπερτορίου και οι ωραιότεροι ρόλοι είναι για μεγαλύτερες ηλικίες, γιατί οι συγγραφείς είναι άντρες και γράφουν για τη μάνα τους».

Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις ένα χώρο πολιτισμού σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης;

«Νομίζω ότι σε τέτοιες εποχές δημιουργούνται νέα κύτταρα. Γι’ αυτό και βλέπεις τόσο πολλές θεατρικές ομάδες. Πιστεύω ότι όταν κάνεις μια καλή δουλειά, την αγκαλιάζει ο κόσμος, όπως έκαναν από την πρώτη στιγμή και μ’ εμάς εδώ. Ο κόσμος ψάχνει και από στόμα σε στόμα χτίζεται η επιτυχία».

Πώς νιώθεις μπαίνοντας το 2011;

«Ανήσυχη, γιατί η Μαίρη είναι και Ελληνίδα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα γύρω μας. Κι αν δεν μπει τώρα τάξη στην Ελλάδα και ο Έλληνας δεν αποκτήσει αρχές, δεν νομίζω ότι θα έχουμε άλλη ευκαιρία. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες. Ίσως είναι και άδικες ορισμένες, γιατί άλλοι πρέπει να πληρώσουν και πληρώνουμε όλοι μας! Πρέπει όμως να γεννήσουμε ανθρώπους που δεν θα κάνουν την αδικία αύριο».

Θα κάνεις το τρις εξαμαρτείν;

«Ετοιμάζομαι να παντρευτώ μέσα στο 2011 και ο γάμος μου θα έχει κάτι ιδιαίτερο, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω "ακόμα τουλάχιστον" περισσότερα. Είμαι πολύ ευτυχισμένη. Είναι η πρώτη φορά που θα παντρευτώ από έρωτα. Την πρώτη παντρεύτηκα τον ηθοποιό που θαύμαζα και τη δεύτερη τον καλύτερό μου φίλο. Η τρίτη φορά θα είναι η καλύτερη».

Τι θέλεις να σου φέρει ο καινούργιος χρόνος;

«Δεν θέλω τίποτα προσωπικό. Θέλω μόνο να φέρει ισορροπία στην Ελλάδα. Να δω τους ανθρώπους να μην έχουν πια στα μάτια τους αυτή την αγωνία. Τα νέα παιδιά να μη λένε: "Γιατί είμαι σε αυτή τη χώρα; Θέλω να φύγω". Θέλω ως πολίτης αυτής της χώρας να ξανασηκώσω ψηλά το κεφάλι μου. Γιατί τώρα όλοι προχωράμε με σκυφτό το κεφάλι...».