Φωτιές στη Ρόδο: Απόκοσμες εικόνες καταστροφής - Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες ενάντια στην πύρινη λαίλαπα

23.07.2023
Φωτιές στη Ρόδο: Απόκοσμες εικόνες καταστροφής - Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες ενάντια στην πύρινη λαίλαπα
(Photos: @rhodes.rodos)
Δεν υπάρχουν λόγια πια για την ανυπολόγιστη καταστροφή που εξελίσσεται τις τελευταίες έξι (!) μέρες στο νησί των Ιπποτών. Οι εικόνες συγκλονίζουν και, πραγματικά, σε αυτη΄ τη στιγμή, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η όποια κριτική και απόδοση ευθυνών, ιδιαίτερα όταν αυτή έρχεται από τον... καναπέ!

Παράλληλα με τη Σαρωνίδα, τη Μάνδρα και το Λουτράκι, είχαν ξεσπάσει από την αρχή της εβδομάδας φωτιές και στη Ρόδο, οι οποίες, όμως, ακόμη και σήμερα, έξι μέρες μετά όχι μόνο δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο αλλά αυτές που ήδη υπάρχουν δυναμώνουν, αλλάζοντας διαρκώς κατευθύνσεις, ενώ, δυστυχώς, «ξεφυτρώνουν» νέες!

Οι εικόνες που βλέπουμε παντού στις ειδήσεις και τα social medi τα τελευταία 24ωρα προκαλούν ανατριχίλα (μεταξύ άλλων πολλών συναισθημάτων).

rodos1.jpg

rodos2.jpg

rodos4_1.jpg

Εκτός από τις υπεράνθρωπες (και, σαφώς, άνισες) προσπάθειες που καταβάλλουν πυροσβέστες και εθελοντές έναντι στις φλόγες υπάρχει ακόμη ένα μέτωπο που από την αρχή έπρεπε να αντιμετωπιστεί και αυτό αφορούσε στους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί των Ιπποτών και έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία, αρχικά, και στις πατρίδες τους σε δεύτερο χρόνο!

Η εκκένωση ξενοδοχείων και ολόκληρων πόλεων πραγματοποιήθηκε σταδιακά και, όπως φαίνεται, στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά ήρεμα και οργανωμένα (αν σκεφτεί κανείς την αναστάτωση και τον πανικό που προκύπτει εύλογα από μία τέτοια καταστροφή).

{https://www.instagram.com/p/Cu_7cSvvE4r/}

Το αν ήταν ή όχι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι θέμα προς συζήτηση τώρα.

Από την όλη τραγωδία που, δυστυχώς, δεν βρίσκεται πίσω μας ακόμη, κρατάμε κα΄τι θετικό που φαίνεται να διαφαίνεται και αυτό αφορά στη συγκινητική συσπείρωση των ντόπιων οι οποίοι παρότι έβλεπαν (και βλέπουν ακόμη) την πατρίδα τους να κατακαίγεται, βρήκαν τη δύναμη (και το χαμόγελο) και στα΄θηκαν στο πλευρό όλων εκείνων (επίσης ντόπιων και μη) που είχαν την ανάγκη τους. Κοντά τους και οι εθελοντές που έφτασαν στο νησί από κάθε σημείο της Ελλάδας, προκειμένου να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

{https://twitter.com/llatzr/status/1683008680118067200}

{https://twitter.com/NikosMichael6/status/1682853577767759875}

Χαρακτηριστικά, επίσης, είναι τα όσα είπε η κυρία Νατάσσα Κουλουρού συνεργάτης περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, η οποία, μάλιστα κάποια στιγμή «λύγισε» στον «αέρα» της εκπομπής.

{https://twitter.com/ellada24/status/1683051687219699712}

Στο μεταξύ, η πραγματικότητα είναι ζοφερή και οι δείκτες του ρολογιού «τρέχουν».

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως αεροπορικές εταιρείες και tour operators προχωρούν σε μαζική ακύρωση πτήσεων και ταξιδιωτικών πακέτων για την Ρόδο, κυρίως για λόγους ασφάλειας, όπως η TUI, για παράδειγμα, που αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα ταξίδια στη Ρόδο μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου.

{https://twitter.com/BBCNews/status/1683057137847549956}

Όλα τα αεροπλάνα που θα προσγειώνονται, όπως υπογραμμίστηκε, στο νησί θα είναι για να παίρνουν κόσμο και όχι για να αφήνουν!

Σε κάθε περίπτωση, κάηκαν πάνω από 50.000 στρέμματα γης, δάσους, φύσης, πράσινου, ζωής γενικότερα (!) και όπως υπογραμμίζει και ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιος Λέκκας, η καταστροφή είναι τεράστια και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον πέραν του γεγονότος ότι η τουριστική σεζόν, τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία στο νότιο μέρος του νησιού έχει χαθεί ολοκληρωτικά για φέτος!

Και επειδή, όπως είναι γνωστό, και σε αυτή την πληγή που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη», μάλλον εκεί θα έπρεπε να δοθεί η δέουσα βαρύτητα όπως επίσης και στην παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών (που πάντα εντοπίζονται, πια) καθώς αυτό που κάνουν, είτε «για πλάκα», είτε «από βίτσιο», είτε για όποιον άλλο απώτερο σκοπό, είναι έγκλημα. Ένα τεράστιο προμελετημένο έγκλημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο!

Τα λόγια είναι λίγα, βέβαια, αυτή τη στιγμή και, σίγουρα, δεν προσθέτουν κάτι αυτή τη δεδομένη στιγμή. Αυτό που θα προσθέσει, όμως είναι σίγουρα η ενημέρωση για την όποια βοήθεια που χρειάζονται στο «μα΄τι του κυκλώνα» και ας ελπίσουμε να κλείσει το συντομότερο και αυτό το μαύρο κεφάλαιο στη ζωή της χω΄ρας μας.

{https://www.instagram.com/p/CvCSl4UI8tl/}

Οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας οργανώνουν δράσεις για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες. Ο καθένας, στον βαθμό που μπορεί ας προσφέρει μια χείρα βοήθειας στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται!

Τελευταία τροποποίηση στις 23.07.2023 - 14:35