Γιάννης Λουκάκος: Ο έρωτας περνάει από το στομάχι

22.11.2010
Είναι ένας από τους τρεις σεφ στο επιτυχημένο ριάλιτι μαγειρικής «Master Chef». Ειλικρινής, ισορροπημένος, ευγενής και διακριτικός, δεν... μασάει τα λόγια του. Ένας λόγος παραπάνω το ότι κατάγεται από τη Μάνη. Στοιχεία που προσδίδουν σίγουρα μεγαλύτερη γοητεία στον Γιάννη Λουκάκο. Η ζωή του αυτόν τον καιρό είναι χωρισμένη ανάμεσα στο εστιατόριό του και στα γυρίσματα της εκπομπής. Δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι από τους τύπους που θα κάνει κάτι για να βρίσκεται το όνομά του στην επικαιρότητα ή την τηλεόραση, ενώ πιστεύει ότι η τέχνη της μαγειρικής δεν είναι μόδα.

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Περιμένατε ότι οι σεφ θα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον και θα βρίσκονταν τόσο πολύ στην επικαιρότητα;

«Αυτό έχει γίνει κάποια χρόνια πριν. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έγινε ένα μεγάλο "μπαμ". Είναι μια τάση που υπάρχει στο εξωτερικό κάποια χρόνια και, όπως τα περισσότερα πράγματα, ήρθε στην Ελλάδα με χρονική διαφορά. Το βιώνουμε μια δεκαετία μετά».

Πιστεύετε ότι είναι μόδα που θα περάσει ή θα συνεχίσει να μας απασχολεί;

«Το πόσο δεν το γνωρίζω. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει να απασχολεί για κάποια χρόνια. Αν κρίνουμε από το εξωτερικό, ναι, όπως και από την προσπάθεια που γίνεται από την εκπομπή στην οποία παίρνω κι εγώ μέρος. Αν υπάρξει και μια εναλλαγή, για να μη βαρεθεί ο κόσμος, νομίζω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει. Μπορεί να πέσει και να υπάρξει σ’ ένα άλλο επίπεδο, αλλά θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια».

Πώς αντιδράτε στην αναγνώρισή σας από τον κόσμο, δεδομένου ότι με το «Master Chef» σας γνωρίζει το ευρύ κοινό;

«Πώς να αντιδράσω; Φυσιολογικά και ανθρώπινα. Δεν κυκλοφορώ πολύ κάπου αλλού, εκτός από το εστιατόριο που έχω και το στούντιο όπου κάνουμε τα γυρίσματα. Κάποιοι μου μιλάνε και συνήθως μου κάνουν καλά σχόλια. Τους αρέσει αυτό που βλέπουν στην εκπομπή».

Φοβάστε ότι αυτή η δόξα ίσως είναι εφήμερη;

«Και να ισχύει, γιατί να το φοβάμαι; Δεν το βλέπω αυτό που συμβαίνει μ’ εμένα ως δόξα, αλλά σαν ευκαιρία να μάθει περισσότερος κόσμος ποιος είμαι και τι κάνω, να έρθει να το γνωρίσει και να το αγκαλιάσει, εφόσον του αρέσει. Δεν με απασχολεί αν τώρα μιλάει όλος ο κόσμος για μένα και μετά σταματήσει, γιατί δεν με ενδιέφερε εξαρχής».

Πώς έγινε η πρόταση για τη συμμετοχή σας στο «Master Chef»;

«Ψάχνοντας να βρουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, οι παραγωγοί έφτασαν στο δικό μου όνομα. Έγιναν κάποιες συνεντεύξεις, δοκιμαστικά και, αφού κατέληξαν ότι τους "κάνω", μου έγινε η πρόταση».

Ο Έλληνας ποια κουζίνα πιστεύετε ότι προτιμά;

«Ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει την gourmet κουζίνα και δεν τη γνωρίζει, γιατί δεν έχει την παιδεία. Η πλειοψηφία τουλάχιστον. Ο Έλληνας δεν έχει μάθει να είναι καλός πελάτης στα εστιατόρια, να είναι απαιτητικός εκεί που πρέπει, σωστός εκεί που πρέπει. Έγινε ταυτόχρονα ένα μεγάλο "μπαμ γαστρονομίας". Από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο προσπαθήσαμε να πάμε σ’ ένα πολύ υψηλό. Βάζοντας ένα "Χ" σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Ανακυκλώνεται μια αμάθεια. Χρειαζόμαστε καλύτερους μάγειρες, πιο "ψαγμένους". Μέσα από την εκπομπή μιλάμε και στους μάγειρες και στους πελάτες εστιατορίων και προσπαθούμε να δείξουμε και στους δύο πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα».

Ποια κουζίνα προτιμάτε εσείς;

«Είμαι ανοιχτός στα πάντα, δουλεύω με τη διάθεση της στιγμής. Δεν υπάρχει αγαπημένη κουζίνα για μένα. Μου αρέσουν όλα στη στιγμή τους».

Τρώτε εύκολα τα φαγητά των άλλων ή μαγειρεύετε για σας;

«Δεν μαγειρεύω για μένα. Δεν έχω την ανάγκη να το κάνω, γιατί βρίσκομαι σ’ ένα χώρο εστιατορίου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να τρώω τα πιάτα των άλλων, δεν έχω τέτοιο "κόλλημα". Δοκιμάζω και τρώω τα πάντα. Δεν είμαι ιδιαίτερα περίεργος, αλλά, άμα ζητηθεί η άποψή μου και πρέπει να την πω, τη λέω».

Φοβούνται να σας προτείνουν να σας κάνουν το τραπέζι;

«Εκ των πραγμάτων δεν μου συμβαίνει, λόγω χρόνου, να έχω πολλές τέτοιες προτάσεις. Αν εξαιρέσουμε τους συγγενείς, οι περισσότεροι είναι διστακτικοί για κάτι τέτοιο. Το οποίο όμως είναι μύθος, γιατί όσους σεφ γνωρίζω είναι απλοί στο φαγητό. Δεν έχουν απαιτήσεις από ένα σπιτικό φαγητό. Πολλές φορές ακόμα και στα εστιατόρια, αν κι εγώ δω κάποια πράγματα που είναι στραβά, μπορεί και να μη μιλήσω, εκτός αν με φέρουν σ’ ένα σημείο που φτάνει στην κοροϊδία. Ο κόσμος όμως φοβάται τι θα πούμε».

Πιστεύετε ότι μόνο η γυναίκα πρέπει να μαγειρεύει στο σπίτι;

«Όχι, τι είναι αυτά, τι θα πει "πρέπει"; Το μαγείρεμα είναι ένα πράγμα που δεν ωφελεί να γίνεται με το... στανιό, αυτό βγαίνει στο αποτέλεσμα. Το φαγητό είναι κάτι που μας καθορίζει. Όλοι μεγαλώνουμε με αυτό, έχουμε άποψη, είναι στην καθημερινότητά μας. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι τη στιγμή που πεθαίνουμε. Να μαγειρεύει αυτός που τον ευχαριστεί, άντρας ή γυναίκα».

Οι κοντινοί σας άνθρωποι σας ζητούν να τους μαγειρεύετε;

«Όταν έχω χρόνο, με ευχαριστεί να το κάνω. Δεν το κάνω αναγκαστικά. Δεν μου είναι κούραση. Συνήθως παίρνω την πρωτοβουλία και το κάνω για την παρέα. Αν δεν έχω διάθεση, θα είμαι ένας απλώς της παρέας, που ίσως βάλω ένα χεράκι να βοηθήσω».

Το επάγγελμα του σεφ έχει ικανοποιητικά χρήματα;

«Εξαρτάται από το πώς κάποιος τοποθετεί τον εαυτό του σ’ αυτό το χώρο. Πώς είναι εφοδιασμένος, με τι γνώσεις, όρεξη και ικανότητες. Σεφ από σεφ δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Το ριάλιτι μαγειρικής «Top Chef»...

«Θέλω να το βλέπω, θα το προσπαθήσω. Είναι Σάββατο η ημέρα προβολής, μία από τις δύσκολες μέρες στη δουλειά μας. Εννέα η ώρα το βράδυ είναι μια απαγορευτική ώρα. Τώρα που άλλαξε μέρα προβολής θα βρω έναν τρόπο για να το βλέπω».

Υπήρχε γνωριμία ανάμεσα σ’ εσάς και τους άλλους δύο σεφ της εκπομπής;

«Είχαμε συστηθεί απλά, χωρίς κάτι παραπάνω. Εκεί γνωριστήκαμε, έχουμε κάνει καλή παρέα».

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι;

«(Γέλια.) Σαφώς, επειδή το κατεστημένο ήταν οι γυναίκες να μαγειρεύουν για τους άντρες, τα τελευταία χρόνια μέσω της ανάδειξης της επαγγελματικής κουζίνας έχουν βγει και άντρες. Θεωρώ ότι ισχύει ότι οι γυναίκες γοητεύονται από έναν άντρα που γνωρίζει να μαγειρεύει και θα κάνει κάτι να τις περιποιηθεί. Μέχρι εκεί μπορώ να το πω. Ότι είναι αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει έρωτας δεν νομίζω».

Πώς αντιδράτε στα σχόλια των γυναικών που σας θέλουν γοητευτικό;

«Δεν είναι άσχημο να ακούει κανείς κομπλιμέντα. Η τηλεόραση δημιουργεί ένα πέπλο μαγείας γύρω από τον κάθε άνθρωπο που μπορεί να είναι μέσα σ’ αυτήν».

Είστε προετοιμασμένος στο να γίνει γνωστή η προσωπική σας ζωή;

«Δεν ξέρω. Δεν θα είμαι προετοιμασμένος, γιατί δεν είμαι διατεθειμένος να συμβεί κάτι τέτοιο. Από τη στιγμή που είσαι κατασταλαγμένος και δεν είναι αυτό που θέλεις... Μπορεί να συμβεί. Το σκέφτομαι. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω αν γίνει κάποτε αυτό και το δω. Θα ήθελα να είμαι ψύχραιμος, να μη δώσω καμία σημασία και να μη με επηρεάσει. Αυτό θα ήθελα ιδανικά, μάλλον αυτό θα συμβεί, γνωρίζοντας τον εαυτό μου. Αφήνω κι ένα ενδεχόμενο, του αγνώστου».

Σε πρόταση να παρουσιάσετε κάποια άλλη εκπομπή, εκτός μαγειρικής, θα απαντούσατε θετικά;

«Αυτή η εμπειρία που είχα ήταν πάρα πολύ καλή. Αν μου γίνει κάποια πρόταση που θεωρώ ότι θα μου δώσει την ευκαιρία να προσφέρω κάτι ή να πάρω κάτι από αυτό, χωρίς να σημαίνει οικονομικό αντάλλαγμα, θα ήμουν θετικός. Σίγουρα δεν είμαι από τους τύπους που θα κάνω κάτι για να βρίσκεται το όνομά μου στην επικαιρότητα ή την τηλεόραση».

Η Ευγενία Μανωλίδου πώς σας φαίνεται; Κάποιοι την κρίνουν αυστηρά;

«Είναι λάθος να κρίνεις το χαρακτήρα κάποιου μέσα από την τηλεόραση. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι βάσιμο, πιο πολύ παγίδα μου φαίνεται. Μπορεί να κρίνει κάποιος που θα κουβεντιάσει με τον άλλο και θα έχει μια άποψη. Όσον αφορά κάποιες επαγγελματικές επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος και αυτές προβάλλονται στην τηλεόραση, εκεί μπορεί ο καθένας να πει ό,τι θέλει».