Η γοητευτική μεταμόρφωση της Ασπασίας

04.11.2010
Αναγνωρίσιμη όσο λίγες κυρίες. Αρκεί μόνο το χαμόγελό της. Αλλά και το βλέμμα της. Πότε χαδιάρικο, πότε βαθυστόχαστο, πότε ερευνητικό, αλλά πάντα λαμπερό.Τη βάφτισαν Ασπασία και το μόνο που της έμεινε από το δυναμισμό της συνονόματής της είναι η δυναμική και η αγάπη για το συνάνθρωπο. Γιατί κατά τα άλλα η «δική μας» Ασπασία είναι στην ατζέντα αλλά και την καρδιά μας ως Νίνα.

Μία είναι η Νίνα, η Νίνα Βλάχου.

Από τις πιο γοητευτικές παρουσίες στο χώρο των ΜΜΕ, τι έκανε, πώς τα κατάφερε και έκανε το χρόνο να τη σβήσει από τα κιτάπια του. Περνάει και φεύγει από δίπλα της, γιατί πάνω της δεν τόλμησε ν’ αφήσει χνάρια, αφήνοντας αναλλοίωτη τη νεανική κορμοστασιά, το σπινθηροβόλο βλέμμα και το εγκάρδιο χαμόγελο.

Μ’ αυτό το χαμόγελο αλλά και την εμπειρία μιας ζωής στα κοινωνικά και τα πολιτικά δρώμενα, η φίλη μας η Νίνα δέχτηκε πριν από τέσσερα χρόνια την πρόσκληση για μια πιο ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Το «πείραμα» -γιατί έτσι το έβλεπε- πέτυχε. Η Κηφισιά της άνοιξε πόρτες και αγκαλιές. Και από τη θέση της προέδρου του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου πρωτοστάτησε σε λαμπερές εκδηλώσεις όπου κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, έβαλαν τη σφραγίδα τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κηφισιάς. Ακόμη, ο Δημήτρης Σγούρος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Φωτεινή Δάρρα και πολλοί άλλοι.

Αληθινές φιλίες και η μεγάλη αγάπη
Εκείνο που χαρακτηρίζει πάνω απ’ όλα τη Νίνα Βλάχου είναι ο καλός της λόγος. Κι εδώ στεκόμαστε. Όχι ο επιτηδευμένος, δημοσιοσχεσίτικος λόγος «ματς μουτς, χρυσή μου» και μετά... πού σε ξέρω, πού σε είδα. Η Νίνα απέκτησε και κατέκτησε ζεστές φιλίες. Με την ευγένειά της, τη διακριτικότητά της και το αληθινό ενδιαφέρον για τον άλλο. Όποιος και να είναι αυτός. Όπως νοιάζεται για την αγαπημένη της φίλη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, θα νοιαστεί και για την άγνωστη στους πολλούς κυρία με τα πέντε παιδιά, που ζητάει τη συμβουλή της για το σχολείο των μικρών.

Όσο και αν πνίγεται στις υποχρεώσεις, θα βρει χρόνο για τις αγαπημένες της φίλες: τη Μαριάννα Λάτση, τη Μαρίνα Καρέλα, την Κατερίνα Παναγοπούλου, την Ηρώ Κόβα, την Ειρήνη Αθανασιάδου, την Τιτίκα Αποστολοπούλου, την Ελένη Σαμαρά, τη Σοφία Μπουλινάκη, τη Μαίρη Σταθάκη και τόσες κυρίες που δέθηκαν μαζί της όλα αυτά τα χρόνια.

Σταθερή αξία φιλίας και η σχέση της με τον «καπετάνιο» Γιώργο Βαρδινογιάννη, που είναι ο «κολλητός» του δικού της Γιώργου, του Γιώργου Θεοδωρίκα. Εδώ μιλάμε για σχέση ζωής. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Πάντα μαζί. Τι έδεσε τόσο σφιχτά αυτούς τους τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες; Δικηγόρος ο Γιώργος, εσωστρεφής (σε σύγκριση με τη Νίνα βέβαια), πνευματικός τύπος και μ’ ένα ασύλληπτο χιούμορ, που σε συνδυασμό με τη βαθιά αγάπη στη σύντροφό του είναι το ελιξίριο αυτού του γάμου.

Η νέα πρόκληση
Είναι σίγουρο ότι η Νίνα Βλάχου έχει το χάρισμα να δημιουργεί σχέσεις διαρκείας. Σχέσεις που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται πιο βαθιές, πιο δημιουργικές, πιο καρποφόρες. Έτσι συμβαίνει και με την Κηφισιά, που τώρα με τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη αποκτά μια αρμονική διεύρυνση βέβαια, αλλά και με αυξημένες απαιτήσεις. Κι εδώ έρχεται ο συνδυασμός «Η πόλη που αξίζουμε» του Νίκου Χιωτάκη να απαντήσει στη νέα πρόκληση. Η Νίνα στο πλευρό του νυν δημάρχου έρχεται δυναμικά να διεκδικήσει την ψήφο αγάπης και εμπιστοσύνης όλων όσοι ελπίζουν ότι αυτό το πιο όμορφο τρίδυμο των βορείων προαστίων θα εξελιχθεί ακόμη πιο πολύ ως τόπος παράδοσης, ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

Μ.Σ.