Γιώργος Γιασεμής: "Έχω γεννηθεί για το τραγούδι"!

14.11.2007
Είναι νέος, ωραίος και στο κορίτσι του χατίρι δεν χαλάει, όπως δηλώνει με την επιτυχία του «Για σένα θα πεθάνω» ο Γιώργος Γιασεμής.

Από τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Είναι νέος, ωραίος και στο κορίτσι του χατίρι δεν χαλάει, όπως δηλώνει με την επιτυχία του «Για σένα θα πεθάνω» ο Γιώργος Γιασεμής. Έγινε γνωστός ως ο αγαπημένος τραγουδιστής της Θεσσαλονίκης, αλλά το καλοκαίρι κατέβηκε στην Αθήνα και το αθηναϊκό κοινό τον υποδέχτηκε θερμά. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν και οι εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο «Fix» μαζί με τον Νίκο Οικονομόπουλο και τον Στέλιο Μάξιμο. Ο Γιώργος Γιασεμής μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για τα όνειρά του, τη δουλειά του, αλλά και για τον έρωτα.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το τραγούδι;

«Περίπου δεκαέξι επαγγελματικά. Τα τελευταία έξι εμφανιζόμουν στη Θεσσαλονίκη».

Έχοντας την εμπειρία δεκαέξι χρόνων πίσω σου, πιστεύεις ότι άξιζε τον κόπο που επέλεξες να ασχοληθείς με το τραγούδι;

«Βέβαια. Το τραγούδι το αγαπάω. Ο άνθρωπος γεννιέται για κάτι, εγώ νιώθω ότι έχω γεννηθεί γι αυτό. Αυτή η δουλειά σε απορροφάει εντελώς. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο πέρα από το να βρίσκεσαι εκεί και όλα να κινούνται γύρω από τη δουλειά σου. Είναι δύσκολη δουλειά. Δεν φανταζόμουν βέβαια ότι θα τα βρω δύσκολα».

Δηλαδή;

«Δεν υπάρχει τίποτα για σένα ουσιαστικά παρά μόνο η προσπάθεια για να προχωρήσεις. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δημιουργεί πίεση... Ακόμα και στον ύπνο σου σκέφτεσαι τις επόμενες κινήσεις σου για το κάτι παραπάνω, για να επιβιώσω στο χώρο».

Προσωπική ζωή;

«Όχι. Και αυτό με στεναχωρεί... Ξέρεις, μεγαλώνοντας νιώθεις πιο έντονα τη μοναξιά. Πιστεύω τώρα πια ότι στη ζωή αυτό που αξίζει είναι οι στιγμές. Οι μέρες που περνάμε και δεν προλαβαίνουμε να ζήσουμε γιατί βρισκόμαστε σε διαρκή κίνηση, με την προσπάθεια και τον αγώνα για τη δουλειά συνεχώς. Μεγαλώνεις και λες: ΟΚ, τι έκανα τώρα; Μια επιτυχία; Έγινα αναγνωρίσιμος.

Ε και.... Και η ζωή περνάει και χάνεται... Βασικά, δεν ξέρω αν είναι ευτυχία η δουλειά ή το να κάνεις πιο ανέμελα τη ζωή σου».

Θα μπορούσε να υπάρξει μια ισορροπία...

«Ισορροπία θα έρθει όταν έχεις καταξιωθεί επαγγελματικά και δεν καταναλώνεις όλη σου την ενέργεια, τις ώρες και τις μέρες σου για να κάνεις πράγματα για τη δουλειά σου. Σε αυτή την περίπτωση ασχολούνται βέβαια άλλοι με σένα, γι αυτό και υπάρχει χρόνος να χαρείς τη ζωή».

Τον τελευταίο καιρό συζητιέσαι αρκετά...

«Έφτασα να κάνω μια επιτυχία για να κατέβω στην Αθήνα και να μπω αφίσα σε μαγαζί έπειτα από τόσα χρόνια δουλειά. Βέβαια, ευχαριστώ πολύ και τον Χριστόδουλο Σιγανό αλλά και τον Βαλεντίνο, τους δημιουργούς του τραγουδιού, που μου το εμπιστεύτηκαν. Φαντάσου όμως πόσο δύσκολο ήταν να φτάσω ως εδώ... Από την άλλη, και η διαδρομή αξίζει και οι εμπειρίες που παίρνεις στη διάρκειά της και τελικά τα πράγματα έρχονται καλά την κατάλληλη στιγμή».

Υπάρχει η άποψη ότι δίνουμε περισσότερο σημασία στην εμφάνιση, παρά στις φωνητικές δυνατότητες ενός τραγουδιστή. Συμφωνείς;

«Έχουμε φτάσει σε μια εποχή που για να γίνει κάποιος τραγουδιστής θα πρέπει να είναι ένα ωραίο παιδί ή μια ωραία γυναίκα. Εμένα αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αν πάμε προς τα πίσω, θα θυμηθούμε τραγουδιστές που άφησαν εποχή και δεν διέθεταν άψογη εμφάνιση. Ωστόσο, όταν άρχιζαν να τραγουδάνε, αυτόματα γίνονταν όμορφοι και η μαγεία της φωνής τους υπερκάλυπτε τα όποια εμφανισιακά ελαττώματα κι αν είχαν...».

Έχεις επιλέξει το λαϊκό τραγούδι. Έτσι δεν είναι;

«Πράγματι. Είμαι καθαρά λαϊκός τραγουδιστής».

Έγινες γνωστός ως ο αγαπημένος τραγουδιστής της Θεσσαλονίκης. Πολλοί θα υπέθεταν ότι κατάγεσαι από εκεί...

«Είμαι Αθηναίος. Πλέον όμως νιώθω ότι είμαι Σαλονικιός. Την αγάπησα πολύ τη Θεσσαλονίκη και με αγάπησε κι εκείνη. Το σπίτι μου είναι εκεί».

Ποια είναι η πιο ακραία εκδήλωση θαυμασμού που σου έχουν κάνει;

(Γέλια.) «Ειλικρινά δεν μπορώ να σου το πω... Πάντως, έχω δεχθεί ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού κι εγώ όπως κάθε τραγουδιστής».

Λένε ότι ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη για έναν καλλιτέχνη.

«Αυτό είναι αλήθεια. Όταν ένας άνθρωπος είναι ερωτευμένος, και αυτό ισχύει για όλους όχι μόνο για τους καλλιτέχνες, λειτουργεί καλύτερα».

Γιατί δεν πήγες σε κάποιο ριάλιτι για να βοηθήσεις την καριέρα σου, όπως έχουν κάνει άλλοι συνάδελφοί σου;

«Νομίζω ότι δεν είναι ο σωστός δρόμος. Πιστεύω ότι κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους και προκύπτουν μέσα από την προσπάθεια. Εμένα δεν θα με εξέφραζε κάτι τέτοιο. Είμαι αρνητικός σε αυτό. Ένας ακόμα λόγος που δεν το έκανα είναι γιατί δεν θα μπορούσα να μείνω σε ένα σπίτι με τόσα άτομα γύρω μου να με βλέπουν τι κάνω, πώς ζω... Είναι θέμα χαρακτήρα. Πιστεύω ότι η προσωπική ζωή του καλλιτέχνη είναι και η μαγεία του. Σε ένα ριάλιτι ο καλλιτέχνης απομυθοποιείται, η μαγεία του φεύγει...».

Σκέφτηκες κάποια στιγμή να παρατήσεις το τραγούδι;

«Όχι. Πέρασα δυσκολίες βέβαια, αλλά με έπιασε μεγαλύτερο πείσμα για να τα καταφέρω».

Το καλοκαίρι συνεργάστηκες με τον Σταμάτη Γονίδη. Πώς είναι ο Σταμάτης;

«Ήταν τιμή μου που δούλεψα μαζί του με το που κατέβηκα στην Αθήνα. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλος τραγουδιστής. Με βοήθησε πολύ. Είναι ένας άνθρωπος απλός και χωρίς έπαρση. Μάλιστα, μου πρότεινε να μου δώσει και τραγούδια του, κάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικό. Μου έδωσε πολλά αυτή η συνεργασία».