Όλοι ίσοι μπροστά στη φωτιά

31.08.2007
Ποιος είπε ότι η showbiz είναι μόνο ιλουστρασιόν και φιγούρα; Ότι δεν πονάει, δεν δακρύζει, δεν οργίζεται με όλα αυτά που βλέπει γύρω της; Με την καμένη γη, με τους ανθρώπους, ανήμπορους να παλέψουν με το θεριό της φωτιάς, να παραδίνονται στη μοίρα τους;

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου

Κάποιοι από τους επώνυμους της showbiz έχουν τις ρίζες τους στα χωριά που κάηκαν ή που κινδύνεψαν, το σπίτι τους, το εξοχικό τους, τους δικούς τους ανθρώπους μέσα στην πύρινη κόλαση. Η φωτιά δεν κάνει διακρίσεις. Δεν υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα που αυτές τις ώρες δεν σπαράζει.

«Βοηθήστε τον κόσμο. Κάντε κάτι», ήταν η αγωνιώδης έκκληση του Πέτρου Φιλιππίδη στο Mega, όταν το Σοφικό, κοντά στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, κινδύνεψε να γίνει στάχτη. Ο ηθοποιός επέστρεψε από την Κέρκυρα και έσπευσε την Κυριακή το βράδυ στο εξοχικό του στο Σοφικό για να δει από κοντά την κατάσταση και να πάρει από εκεί τα σκυλιά του. Κάποια στιγμή ο αέρας άλλαξε φορά και το χωριό κινδύνεψε. Οι κάτοικοι δεν ήξεραν τι να κάνουν. Προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σώσουν τις περιουσίες τους. Ο γνωστός ηθοποιός για πρώτη ίσως φορά χρησιμοποίησε τη δημοσιότητά του για να βγάλει τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των κατοίκων στον αέρα, ενώ το χωριό κινδύνευε από τις φλόγες, που το είχαν ζώσει. Ευτυχώς, η βοήθεια ήρθε και ο Θεός βοήθησε να μη γίνει στάχτη το χωριό.

Όμως, και η Ρούλα Κορομηλά αυτές τις ώρες είχε τη σκέψη της στις ρίζες της, στο χωριό του πολυαγαπημένου της πατέρα, στη Θουρεία, όπου έχει συγγενείς. Όπως μας μετέφερε δικός της άνθρωπος, ήταν συγκλονισμένη με όλα αυτά που έβλεπε και ανήσυχη για το τι μέλλει γενέσθαι. Επικοινώνησε με τους δικούς της ανθρώπους και με την ευαισθησία που τη διακρίνει ζητούσε να μάθει αν μπορεί να κάνει κάτι. Ευτυχώς, η φωτιά δεν έφτασε στο χωριό και οι κάτοικοι ευχαριστούσαν τον Θεό που δεν πέρασε και από κει ο πύρινος εφιάλτης.

Επώνυμες εκκλήσεις
Συγκλονισμένος, με φωνή που έτρεμε, ο Λάκης Λαζόπουλος έκανε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση: «Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν από τη φοβερή αυτή καταστροφή. Θα πάω εκεί. Κάνω έκκληση προς όλους. Να σηκωθούμε από τους καναπέδες και να πάμε εκεί, να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους».

Τη φωτιά έβλεπαν να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της και οι σχεδιαστές μόδας Νίκος-Τάκης, οι οποίο έχουν εξοχικό στην Περαχώρα στο Λουτράκι.

Με τραγικές μνήμες χαραγμένες στο μυαλό τους, οι δύο σχεδιαστές αγωνιούσαν μήπως ξαναζούσαν τον ίδιο εφιάλτη. «Ήταν τρομερό. Βλέπαμε από το λόφο τους πυκνούς καπνούς και η ατμόσφαιρα μύριζε καμένο. Ευτυχώς, δεν έφτασε στη δική μας περιοχή. Ήταν μια θεομηνία που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Νιώθουμε θλίψη για ό,τι έγινε και πρέπει να σταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους».

Σοκαρισμένος και στεναχωρημένος ήταν και ο Παύλος Χαϊκάλης, που η γενέτειρά του είναι το Κατάκολο στον Πύργο κι εκεί έχει πατρικό σπίτι, συγγενείς, συντοπίτες και φίλους. Ευτυχώς, η φωτιά δεν έφτασε στο χωριό του, αλλά το σοκ με όλα αυτά να συμβαίνουν στη γύρω περιοχή ήταν μεγάλο για το δημοφιλή ηθοποιό. «Εφιάλτης», ήταν η πρώτη κουβέντα που μου είπε. «Όλοι πονάμε. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα; Τι να πω, το θέμα είναι τι θα γίνει όταν σβήσουν οι φωτιές. Να μην ξεχάσουν οι υπεύθυνοι αυτούς τους ανθρώπους, που πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα γίνει».

Ο Κώστας Καζάκος και η σύζυγός του Τζένη Κόλλια είδαν τις φρικιαστικές εικόνες από την πύρινη λαίλαπα στον Καναδά, όπου βρίσκονται για διακοπές.

Ο δημοφιλής ηθοποιός έχει το πατρικό του σπίτι στον Πύργο, εκεί όπου γεννήθηκε, αλλά και εξοχικό στο Λαγονήσι. Όπως μάθαμε από συγγενικό του πρόσωπο, ανησυχούσε πάρα πολύ για την κατάσταση, αφού εκτός από την περιοχή του Πύργου η πύρινη λαίλαπα «χτύπησε» και το Λαγονήσι ευτυχώς δεν υπήρξε ζημιά στα σπίτια της οικογένειάς του, αν και η φωτιά ήταν πολύ κοντά. Ο ίδιος ενημερωνόταν συνεχώς από το τηλέφωνο και επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, πάλι, έκανε έκκληση ζωντανά από την τηλεόραση να σταλούν εναέριες δυνάμεις για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο. Ο Κώστας Τουρνάς, ο οποίος κατάγεται από την Τρίπολη είναι επίσης συγκλονισμένος από την καταστροφή. Μάλιστα, έσπευσε στην Αρκαδία για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει.

Απέραντη θλίψη
Την ίδια αγωνία πέρασε και ο Γρηγόρης Βαλτινός, καθώς αφενός βρίσκονταν με τη γυναίκα του στο εξοχικό τους στο Μαύρο Λιθάρι στο Λαγονήσι όταν έπιασε η φωτιά αφετέρου η σύζυγός του Εύα Μπίθα έχει συγγενείς στα χωριά που επλήγησαν από τις φωτιές. «Τα μαζέψαμε και φύγαμε άρον άρον. Βλέπαμε τη φωτιά να πλησιάζει στο σπίτι μας στο Μαύρο Λιθάρι», είπε συγκλονισμένος ο Γρηγόρης Βαλτινός. «Ευτυχώς, η φωτιά σταμάτησε στο βουνό κι έτσι σώθηκε το σπίτι μας. Η γυναίκα μου έχει συγγενείς και γνωστούς στο Σοφικό και στα Κρέστενα. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ζυμωθεί με τα σπίτια τους στα χωριά τους και τα οποία έχουν γίνει στάχτη; Τι θα κάνουν τώρα; Όλοι νιώθουμε απέραντη θλίψη». Θλίψη νιώθει και ο Αργύρης Αγγέλου, που βλέπει τα χωριά από τη γενέτειρά του, τη Χαλκίδα, παραδομένα στις φλόγες.

«Οι γονείς μου, οι συγγενείς μου ζουν στη Χαλκίδα. Ανησύχησα πάρα πολύ και είμαι συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους», τόνισε. «Μου είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και ο αέρας χιονίζει στάχτη. Εύχομαι να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης. Είναι ασύλληπτο αυτό που συνέβη. Πρέπει να συσπειρωθούμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από αυτή την καταστροφή». Διπλά έζησε τον εφιάλτη της φωτιάς η Σοφία Βόσσου. Ενώ κινδύνευε το σπίτι της στο Λαγονήσι, έβλεπε την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει τα χωριά γύρω από τον Αλμυρό, στη Μεσσηνία.

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς ένιωσα. Τρέμω ακόμα. Από τη μία να μαθαίνω ότι κινδύνευε το σπίτι μου στο Λαγονήσι ευτυχώς υπήρχαν εκεί καλοί μου φίλοι που έσπευσαν και το προστάτευσαν. Τους ευγνωμονώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Από την άλλη να βλέπω τη φωτιά να ζώνει τις γύρω περιοχές της Καλαμάτας. Να σε πνίγει ο καπνός, να μυρίζεις το καμένο και να μην ξέρεις τι θα συμβεί την επόμενη ώρα. Εφιάλτης! Πονάει η ψυχή μου να βλέπω αυτούς τους ανθρώπους που ξεκληρίστηκαν».

Κλαίει από την ημέρα που άρχισε η φωτιά η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία κατάγεται από τη Μεσσήνη. Δεν λένε να στερέψουν τα δάκρυά της βλέποντας τον τόπο της το «Νησί» όπως αποκαλούν τη Μεσσήνη οι ντόπιοι να παλεύει με τον πύρινο εφιάλτη. «Έχω πάθει σοκ. Βιβλική καταστροφή. Είναι ο τόπος μου, έχω τα ξαδέλφια μου εκεί και προσπαθώ μέρες τώρα να επικοινωνήσω μαζί τους. Ανησυχώ. Τι να πω; Ζούμε έναν εφιάλτη. Θρηνούμε όλοι. Τόσοι άνθρωποι Τόσες ζωές».