Δημιουργική ξεκούραση

04.09.2007
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα και γευστικά ταβερνάκια! Μπορεί και προσφέρει αρκετά περισσότερα, αρκεί κάποιος να έχει διάθεση να τα ψάξει και, πολύ περισσότερο, να θέλει να μάθει

Από τον Νίκο Ζαμπάρα

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα και γευστικά ταβερνάκια! Μπορεί και προσφέρει αρκετά περισσότερα, αρκεί κάποιος να έχει διάθεση να τα ψάξει και, πολύ περισσότερο, να θέλει να μάθει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Όπως να ζωγραφίσει μια εικόνα με τη μορφή κάποιου αγίου χαζεύοντας το απέραντο γαλάζιο, να φτιάξει μια κούπα για να πίνει τον καφέ του μυρίζοντας τον αέρα της θάλασσας, να πάρει μαθήματα γευσιγνωσίας κρασιού. Διακοπές και ενασχόληση με πράγματα πέρα από τα καθημερινά κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και τα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικό τόπο έμπνευσης.

Αγιογραφία και κεραμική
Πώς θα σας φαινόταν αν αποφασίζοντας να πάτε στην Πάτμο για χαλάρωση, αντί να κάθεστε όλη την ημέρα στην παραλία απλώνοντας το κορμί σας στο «θεϊκό» ήλιο, παρακολουθούσατε μαθήματα αγιογραφίας; Αυτή είναι μία από τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μπορεί κανείς να βρει στο αιγαιοπελαγίτικο νησί, συνδυάζοντας «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Δεν είναι, ωστόσο, ο μοναδικός προορισμός όπου μπορεί κανείς να διαθέσει μερικές ώρες από τις διακοπές του για να μάθει μυστικά από την τέχνη της αγιογραφίας. Ανάλογα μαθήματα παραδίδονται στην Πάρο, αλλά και στα νησιά της Άνδρου και της Τήνου. Το μενού σ' αυτού του είδους τις διακοπές περιλαμβάνει πλήρη πακέτα, δηλαδή από δωμάτιο με γεύμα και επισκέψεις σε εκκλησιαστικούς χώρους όπου πραγματοποιούνται εργασίες αναπαλαίωσης εικόνων μέχρι και εκδρομές σε εκκλησίες, όπου οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν διά ζώσης σημαντικές λεπτομέρειες στην τέχνη της αγιογραφίας.

Τα μαθήματα αγιογραφίας όμως είναι μία μόνο μορφή εναλλακτικών διακοπών που μπορεί να επιλέξει κανείς. Πέρα από αυτήν, υπάρχει και η δυνατότητα για εκμάθηση της τέχνης της κεραμικής και της αγγειοπλαστικής. Τέτοιου είδους μαθήματα δίνονται στην Κρήτη, στα «Κεραμικά εργαστήρια», αλλά και στο εργαστήρι «Τηνιακά κεραμικά» στο νησί της Μεγαλόχαρης. Εκεί οι φίλοι των εναλλακτικών διακοπών μπορούν να μάθουν να «αντιγράφουν» κούπες που φτιάχτηκαν για πρώτη φορά πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια, τον τρόπο συντήρησης αυτών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έρχονται στο φως τα... ευαίσθητα αυτά κομμάτια. Ο δημιουργός έχει επίσης τη δυνατότητα να κατασκευάσει κεραμικά που θα έχουν την προσωπική του σφραγίδα.

Υoga και μαγειρική στην Κρήτη
Φτάνοντας στην Κρήτη είναι αδύνατο να μην αισθανθείς την ενέργεια που «αναδίδει» αυτό το νησί. Μια ενέργεια που μπορεί να εξωτερικευτεί με μαθήματα yoga που πραγματοποιούνται στη σκουρόχρωμη άμμο στα νότια του Ρεθύμνου και πιο συγκεκριμένα στην παραλία της Τριόπετρας! Εκεί, πάνω στην αμμώδη παραλία και ατενίζοντας το Λιβυκό πέλαγος, θα μπορέσετε να πάρετε μαθήματα yoga από εκπαιδευμένους Έλληνες και ξένους δασκάλους.

Για όσους, πάλι, θέλουν κάτι πιο εύκολο, η επιλογή είναι να βρεθούν στα δυτικά, προς τα Χανιά. Εκεί, στα χωριά Βάμος και Μαχαιροί, μπορεί κανείς να μάθει μυστικά της κρητικής μαγειρικής! Ντόπιοι αναλαμβάνουν να προσφέρουν πέρα από την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία και μερικά μικρά μυστικά, που κάνουν την κουζίνα της Κρήτης μοναδική. Τον τρόπο που χρησιμοποιούν το λάδι, τη δοσολογία του, ακόμη και πώς φτιάχνουν τη ρακί τους!