Μικρή και ονειρεμένη

03.09.2007
Σας έχει κουράσει το αυτοκίνητο, η πόλη και ψάχνετε τον παράδεισο που θα σας προσφέρει ηρεμία και θα σας φέρει πιο κοντά στη φύση; Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ

Σας έχει κουράσει το αυτοκίνητο, η πόλη και ψάχνετε τον παράδεισο που θα σας προσφέρει ηρεμία και θα σας φέρει πιο κοντά στη φύση; Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ Μπείτε στο πλοίο που «πιάνει» στη Δονούσα και σ' αυτόν το «λιλιπούτειο» προορισμό θα βρείτε ό,τι ακριβώς αναζητάτε. Το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των μικρών ανατολικών Κυκλάδων, εκεί όπου ο Διόνυσος έκρυψε την Αριάδνη όταν την εγκατέλειψε ο Θησέας στη Νάξο, το ορμητήριο πειρατών στο μεσαίωνα, είναι σήμερα ο ιδανικός τόπος για ήρεμες διακοπές. Με έκταση 13 τ.χλμ., η Δονούσα αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν ιδιαίτερα αγαπητό προορισμό. «Μπορεί να έχουμε κάποιες ελλείψεις σε υποδομές, όμως προσφέρουμε απλόχερα ομορφιά, καταπληκτικές παραλίες και τη φιλοξενία μας», μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Ιωάννης Πράσινος.

Η Δονούσα αποτελείται από πέντε οικισμούς. Το Σταυρό, ένα γραφικό οικισμό με την αυθεντική κυκλαδίτικη ταυτότητα που κερδίζει τον επισκέπτη, τον Τρούλο, τη Χαραυγή ή Μεσσαριά, το Μερσίνη, ενώ στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η Καλοταρίτισσα, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει όμορφους περιπάτους.

Επώνυμοι φίλοι
Το νησί είναι ένας από τους προορισμούς που κάποιοι ανακαλύπτουν τα τελευταία χρόνια! Υπάρχουν, όμως, άλλοι που ήδη έχουν πατήσει το πόδι τους στη Δονούσα κι έχουν απολαύσει τους μαγευτικούς περιπάτους στο νησί, όπως ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, που «ξέκλεβε» χρόνο στις καλοκαιρινές του διακοπές για λίγη ξεκούραση εκεί.

Πού θα κολυμπήσετε
Το ερώτημα δεν είναι πού θα κολυμπήσει κανείς, αλλά πού να πρωτοπάει για να απολαύσει τις όμορφες παραλίες του νησιού. Στο Βαθύ Λιμενάρι, στον Κέρδο (όπου υπάρχει και ναυάγιο του Β Παγκοσμίου πολέμου), στο Φύκιο, στην Καλοταρίτισσα, όπου και αν κολυμπήσετε θα χαρείτε την ομορφιά του τόπου και τα καταγάλανα νερά.

Πώς θα πάτε, πού θα μείνετε, τι θα φάτε
Η μετάβαση στη Δονούσα τους θερινούς μήνες δεν είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια που φτάνουν στο λιμάνι του Σταυρού σε 7-9 ώρες τα συμβατικά και 4-5 ώρες τα ταχύπλοα. Υπάρχει επίσης σύνδεση αεροπορικώς μέσω Νάξου, Πάρου ή Μυκόνου, με τα οποία συνδέεται καθημερινά η Δονούσα με το πλοίο «ΕΧΡRΕSS ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ». Όσον αφορά στη διαμονή σας, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά καλό είναι να μεριμνήσετε από νωρίς, διότι οι υποδομές είναι περιορισμένες. Στο φαγητό δεν θα δυσκολευτείτε. Δοκιμάστε καβουρμά (ένα είδος παστουρμά), πατατάτο, αλλά και τυριά ντόπια στον «Τσίφτη», το καφενείο-παντοπωλείο-εστιατόριο, ή στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι, τον «Αποσπερίτη». Στο «Ηλιοβασίλεμα», τέλος, θα απολαύσετε όμορφη θέα και γευστική κουζίνα.