Πάμε περίπατο στα πιο γραφικά λιμανάκια

29.08.2007
Απέραντο γαλάζιο, βαθύ πράσινο, ατέλειωτες παραλίες με άμμο ή βότσαλα, φυσικές ομορφιές και γαλήνια ψαροχώρια θα συναντήσει ο ταξιδιώτης κατά την περιπλάνησή του στην Ελλάδα.

Απέραντο γαλάζιο, βαθύ πράσινο, ατέλειωτες παραλίες με άμμο ή βότσαλα, φυσικές ομορφιές και γαλήνια ψαροχώρια θα συναντήσει ο ταξιδιώτης κατά την περιπλάνησή του στην Ελλάδα. Εκείνο πάντως που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο στον κάθε επισκέπτη, είναι η εικόνα των γραφικών λιμανιών που φιλοξενούν τα αραγμένα ψαροκάικα, έτοιμα να κυνηγήσουν την ψαριά της ημέρας. Βέβαια, δίπλα απ τα ψαροκάικα, δένουν και τα πιο μεγάλα σκάφη, θέλοντας λες να «κλέψουν» κάτι απ τη μαγεία του χώρου, απ την ομορφιά. Ποιο ν αφήσεις έξω από τη λίστα με τα πιο ωραία; Το καθένα, έχει τη δική του χάρη...

Στην δρα, οι πολεμίστρες και τα κανόνια μπορεί να έχουν «σιγήσει», όμως η παρουσία τους προσδίδει κύρος στο λιμάνι του νησιού, το οποίο «κατακλύζεται» καθημερινά από μικρά και μεγάλα σκάφη, από κρουαζιερόπλοια των οποίων οι επισκέπτες θέλουν ν απολαύσουν το μαγικό νησί, αλλά και από ψαροκάικα.

Η Σύμη διαθέτει ένα απ τα πιο γραφικά λιμάνια της Ελλάδας, με τα νεοκλασικά κτίρια σε ανοιχτά χρώματα να υψώνονται, σχεδόν κατακόρυφα, στην πρόσοψή του. Εξίσου γραφικό είναι και το λιμάνι της Σάμης στην Κεφαλονιά. Δεν είναι τυχαίο ότι κρίθηκε ως το πιο ιδανικό μέρος για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι»!

Για τους λάτρεις της κοσμικής ζωής, το πιο κατάλληλο μέρος είναι το Βουρκάρι στην Τζια. Εδώ μαζεύονται μικρά και μεγάλα γιοτ και φίλοι του νησιού, προκειμένου να γευτούν τις αναρίθμητες ομορφιές του.

Το λιμάνι της Ναυπάκτου είναι ένα απ τα πιο γνωστά αξιοθέατα και κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης. Στο δυτικό του λιμενοβραχίονα ορθώνεται το άγαλμα του Γεωργίου Ανεμογιάννη-Παξινού, ενώ σε περίοπτη θέση είναι και το άγαλμα του συγγραφέα του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Θερβάντες.

Τα Χανιά έχουν το πιο παλιό λιμάνι της χώρας. Χτισμένο ανάμεσα στα 1320 και 1356 απ τους Ενετούς, χρειάστηκε σχεδόν 300 χρόνια για να ολοκληρωθεί πλήρως!

Έργο ενετικό είναι και το λιμάνι του Ρεθύμνου, το οποίο ξεκίνησε κι αυτό γύρω στο 1300, αλλά τα λογής-λογής προβλήματα που παρουσιάζονταν καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή του.

Πέρα απ αυτά, βέβαια, λιμάνια εξίσου γραφικά είναι κι εκείνα των Παξών, του Γυθείου, της Ιθάκης, του Μόλυβου στη Μυτιλήνη, το Μικρολίμανο (ή αλλιώς Τουρκολίμανο) στον Πειραιά, του Γαλαξιδίου, της Τήλου και πολλών ακόμη, που μπορεί καθένας να τα βρει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που αγγίζει τη θάλασσα.