Το νησί της Αποκάλυψης

22.08.2007
Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο. Πάμε παραλία, πάμε πισίνα, πάμε για καφέ, πάμε για μεζέ, πάμε όπου θέλετε. Έτσι κι αλλιώς, κάπου θα συναντηθούμε. Οι συντάκτες του ΛΟΙΠΟΝ βρίσκονται παντού. Δοκιμάζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, κρίνουν, καταγράφουν και σας ταξιδεύουν εκτός πόλης.

Η Πάτμος προκαλεί δέος στον επισκέπτη απ το καράβι ακόμη. Βλέπουμε τα βράχια να υψώνονται σαν κάστρα, λες και προσπαθούν ν ακουμπήσουν στον ουρανό. Η εναλλαγή των βραχωδών λόφων που δίνουν τη θέση τους στις κατάφυτες πεδινές εκτάσεις, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη που έχει τη δυνατότητα να περπατήσει σε παραδοσιακούς οικισμούς με μεσαιωνική αρχιτεκτονική και να δει αναρίθμητες εκκλησίες.

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι βέβαια το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη και η Χώρα που εκτείνεται γύρω απ αυτό, ενώ από το 1999, η Πάτμος συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UΝΕSCΟ.

Το πλοίο «πιάνει» στη Σκάλα, το λιμάνι, το οποίο μπορεί να γίνει το ορμητήριο για τον επισκέπτη, καθώς βρίσκεται στο μέσον του νησιού. Ο δρόμος που ενώνει το λιμάνι με τη Χώρα, είναι το ίδιο εκείνο αρχαίο μονοπάτι που ένωνε το ναό του Απόλλωνα με το ναό της Αρτέμιδος. Η Χώρα, είναι από τις ομορφότερες στο Αιγαίο. Στενά δαιδαλώδη δρομάκια, μικρά ξέφωτα, καμάρες, στοές, αρχοντικά και γραφικά μαγαζάκια, δημιουργούν ένα από τα πιο ονειρεμένα σκηνικά της νησιωτικής Ελλάδας. Στα βόρεια, είναι ο οικισμός του Κάμπου, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Πολλοί λένε ότι πρόκειται για την καλύτερη παραλία του νησιού, ενώ υπάρχουν πολλά μονοπάτια στο νησί, καθώς και αμέτρητα ακρωτήρια, τα οποία αποτελούν ειδυλλιακά σημεία για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα του απέραντου γαλάζιου στο Αιγαίο. Ξεχωρίζουν εκείνα της Κουμάνας, της Βαμβακιάς, του Γερανού, το Χοντρό, του Λιβαδιού, της Εψιμιάς, της Καλάνας και του Γένουπα.

Τι θα δείτε
Τι να δει, ή μάλλον, τι να πρωτοδεί κανείς στο Ιερό νησί. Ανηφορίζοντας από τη Σκάλα προς τη Χώρα, συναντάμε το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου έζησε για δύο χρόνια (95-97 μ.Χ.) ο Άγ. Ιωάννης, υπαγορεύοντας την Αποκάλυψη στο μαθητή του, Πρόχωρο. Μπροστά στο άνοιγμα του σπηλαίου υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Άννας, χτισμένη από τον Όσιο Χριστόδουλο. Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στο χώρο γύρω από το σπήλαιο της Αποκάλυψης ιδρύθηκε το 1607, από τον Πάτμιο ιερομόναχο Παρθένιο Παγκώστα και αποτελεί δείγμα νησιώτικου ιερού, με χαρακτηριστικό του την όμορφη λουλουδιασμένη αυλή. Πάνω από το μοναστήρι, θα δείτε τα κτίρια της Πατμιάδας Σχολής, η οποία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε κέντρο των υπόδουλων Ελλήνων. Η σχολή ιδρύθηκε το 1713 και ανάμεσα στους μαθητές της, ήταν και μερικοί σημαντικοί άντρες της νεότερης ιστορίας. Αξιόλογο είναι και το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, που ιδρύθηκε το 1088, από τον Όσιο Χριστόδουλο Λετρινό, με δωρεά του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Α Κομνηνού, το οποίο υπάγεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το Εκκλησιαστικό Μουσείο και η βιβλιοθήκη του μοναστηριού, από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες στην Ελλάδα, καθώς μετράει περισσότερα από 2.000 κείμενα, 900 κώδικες και 13.000 έγγραφα με την ιστορία του μοναστηριού. Ανάμεσά τους, το χρυσόβουλο δωρητήριο του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού και το Ευαγγέλιο του Μάρκου (6ου αι.). Στο ψηλότερο σημείο, είναι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, προσφέροντας καταπληκτική θέα, αλλά για την επίσκεψή της χρειάζεται άδεια από τη μονή.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπίτι του Εμμανουήλ Ξάνθου, του ενός εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, αλλά και να προγραμματίσετε μια εκδρομή με καϊκι στα γειτονικά νησάκια Μαράθι, Αρκοί και Αγαθονήσι. Πού θα κολυμπήσετε

Οι δαντελωτές ακτές του νησιού θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή. Με καραβάκι, φτάνετε στην Ψιλή Άμμο, ενώ οδικώς στο Διακόφτι, το Αγριολιβάδι, τη Λάμπη, τον Όρμο Γερανού, τον Γροίκο και τον Κάμπο. Όλες αυτές οι τοποθεσίες, διαθέτουν καλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι.

Επώνυμοι φίλοι
Μπορεί η Μύκονος κι η Σαντορίνη να λογίζονται ως τα πιο διάσημα ελληνικά νησιά στο εξωτερικό, αλλά και η Πάτμος δεν πάει πίσω, αφού αρκετοί είναι οι celebrities που την επιλέγουν ως προορισμό τους. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Τομ Χανκς κι ο Σον Κόνερι, είναι τακτικοί επισκέπτες, ενώ προσφάτως περιδιάβηκαν τα μονοπάτια του νησιού και ο Τζιόρτζιο Αρμάνι με την Ορνέλα Μούτι, και η Ζιλιέτ Μπινός. Στην Πάτμο, έχει σπίτι ο Αγά Χαν, ένας από τους πιο εύπορους μουσουλμάνους επενδυτές της Υφηλίου, ενώ το νησί αποτελεί προορισμό και για τη διάσημη Ελληνίδα φωτογράφο Calliope. Όσο για το ελληνικό jet-set, στις παραλίες της Πάτμου (με πρώτη επιλογή τον Κάμπο), μπορεί να δει κανείς τον Σωκράτη Κόκκαλη και την Έλλη Στάη με τον Γουλανδρή, αλλά και τον Γιάννη Μπέζο με τη σύζυγό του.

Πού θα μείνετε
Οι επιλογές για διαμονή στο νησί είναι αρκετές, αφού υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις. Προτείνουμε το «Αστέρι» στη Σκάλα και το «Ρatmos Ρaradise» στον Κάμπο, ενώ στο Γροίκο, το «Ρetra Ηotel».

Πού θα φάτε
Η Πάτμος θα προσφέρει στον ουρανίσκο σας ιδιαίτερη ικανοποίηση! Το φαγητό είναι πλούσιο σε κάθε γραφικό ταβερνάκι αλλά και σε κάθε πολυτελές εστιατόριο του νησιού - και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε το «πουγκί». Είναι ένα πρωτότυπο γλυκό, φτιαγμένο από φύλλο γεμισμένο με καβουρδισμένο σουσάμι και αμύγδαλο. Πρότασή μας, είναι η ταβέρνα του «Παντελή» στο Μαράθι, το «Κύμα» απέναντι απ το λιμάνι και φυσικά ο «Μπενέτο» για πολύ καλή κουζίνα. Η νυχτερινή ζωή του νησιού θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, αφού υπάρχουν πολλά νυχτερινά κέντρα, club, ντισκοτέκ, καφετέριες και μπαράκια.

Πώς θα πάτε
Θα χρειαστείτε περίπου 7 με 10 ώρες για να πατήσετε το λιμάνι της Πάτμου, καθώς τόση είναι η διάρκεια του ταξιδιού για να καλυφθούν τα 161 ναυτικά μίλια που χωρίζουν το νησί από το λιμάνι του Πειραιά. Η Πάτμος δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Εξυπηρετείται από τα κοντινά νησιά της Λέρου, της Σάμου και της Κω, στα οποία μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς και από εκεί με το πλοίο να μεταβείτε στην Πάτμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 25.02.2023 - 19:45