Πριν βγείτε στα μαγαζιά

24.10.2008
Αν και οι γυναίκες διακρίνονται για την εξυπνάδα και το πρακτικό τους μυαλό, μπροστά στο ερώτημα «τι θα φορέσω φέτος» το μυαλό τους κολλάει.

Αν και οι γυναίκες διακρίνονται για την εξυπνάδα και το πρακτικό τους μυαλό, μπροστά στο ερώτημα «τι θα φορέσω φέτος» το μυαλό τους κολλάει. Από τη μια μεριά ο διακαής τους πόθος να είναι οι πιο καλοντυμένες, από την άλλη οι βιτρίνες και τα περιοδικά μόδας προκαλούν στο μυαλό τους τέτοιο κομφούζιο, που καταλήγουν και πολλά χρήματα που συνήθως δεν διαθέτουν να ξοδεύουν και το αποτέλεσμα να είναι κατώτερο των προσδοκιών τους.

Όμως, το έξυπνο ντύσιμο ούτε πολύ χρήμα απαιτεί ούτε ατελείωτες βόλτες στα μαγαζιά. Λίγη προεργασία και μελέτη αρκούν για να μην αδειάσει η τσέπη σας και κάνετε λάθος επιλογές.

Ενημερωθείτε για τις φετινές επιταγές της μόδας διαβάστε παρακάτω ή, για πιο λεπτομερή ενημέρωση, αγοράστε 1-2 περιοδικά μόδας.

Καταλήξτε ποια χρώματα, ποιες γραμμές και ποιο στυλ σας κολακεύουν και αναζητήστε τα στα μαγαζιά.

Φτιάξτε μια λίστα με ό,τι επιθυμείτε να ψωνίσετε, χωρίς να σκέφτεστε αν έχετε ή δεν έχετε αρκετά χρήματα.

Ελέγξτε με προσοχή ποια από τα περσινά ή και παλιότερα χειμωνιάτικα ρούχα σας ταιριάζουν στη φετινή μόδα και στο δικό σας στυλ και κρεμάστε τα στην ντουλάπα σας τα υπόλοιπα χαρίστε τα ή κρύψτε τα ξανά στο πατάρι.

Συγκρίνετε τη λίστα σας με τα ρούχα που κρεμάσατε στην ντουλάπα σας. Διαγράψτε από τη λίστα σας όλα όσα ήδη υπάρχουν εκεί.

Αξιολογήστε όσα απέμειναν στη λίστα σας με κριτήριο την αναγκαιότητα και τη συχνότητα που θα τα φορέσετε, και κανονίστε την πορεία σας.

Οι 5 κανόνες του έξυπνου shopping

1. Μην πηγαίνετε για shopping χωρίς λίστα για το τι θέλετε να ψωνίσετε και βέβαια μην αγοράζετε τίποτα που δεν βρίσκεται στη λίστα.

2. Μην ψωνίζετε βιαστικά. Επιλέξτε μια μέρα που δεν θα σας πιέζει ο χρόνος. Ακόμα καλύτερα, διαθέστε δύο μέρες για shopping, μία απλώς για να δείτε τι υπάρχει στα μαγαζιά και μία για να ψωνίσετε.

3. Πάρτε μαζί σας μια φίλη της οποίας το ντύσιμο θαυμάζετε και η οποία θα σας πει ειλικρινά τι σας πηγαίνει και τι όχι.

4. Οτιδήποτε αποφασίσετε να αγοράσετε πρέπει να σας αρέσει πάρα πολύ και να σας πηγαίνει επίσης πολύ. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, μην το αγοράζετε.

5. Μην αγοράζετε τίποτα που δεν είναι ακριβώς στα μέτρα σας ή δεν σας είναι απαραίτητο μόνο και μόνο επειδή το βρήκατε σε τιμή ευκαιρίας.

Οι 5 σαμποτέρ της τσέπης σας

1. Οι πιστωτικές κάρτες σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις. Μην τις χρεώνετε σε βαθμό που να ξεπερνάνε τον προϋπολογισμό σας.

2. Οι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής. Το αν θα ψωνίσετε σακάκι ή πουλόβερ, παντελόνι ή φούστα, φόρεμα ή τουνίκ πρέπει να το έχετε προαποφασίσει. Το ίδιο ισχύει για τα χρώματα που θα αναζητήσετε στα ράφια και στις κρεμάστρες.

3. Τα πολύ αμπιγέ ρούχα που θα φορέσετε 2-3 φορές το χρόνο και όλες τις υπόλοιπες μέρες θα κρέμονται στην ντουλάπα σας.

4. Η έλλειψη φαντασίας στο να συνδυάζετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τα ρούχα της γκαρνταρόμπας σας.

5. Η επιλογή ρούχων που ανταποκρίνονται μόνο στην τελευταία λέξη της μόδας ή αποτελούν πιστή αντιγραφή των συνόλων που βλέπετε στα φιγουρίνια και στις βιτρίνες. Και εννοείται, η έλλειψη διαχρονικών κομματιών που συνδυαζόμενα με τα σούπερ μοντέρνα δίνουν ακριβώς το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα.

Φετος η μοδα προσταζει...

Ως γνωστόν, εδώ και πολλά χρόνια η μόδα έχει εκδημοκρατιστεί... Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι κάποιες γραμμές και χρώματα κυριαρχούν, υπάρχουν και πολλά άλλα για κάθε γούστο και στυλ. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι φέτος της μόδας τα χαμηλόμεσα παντελόνια με φαρδιά ρεβέρ, αλλά δεν λείπουν ούτε τα ψηλόμεσα ούτε εκείνα σε γραμμή cigarette. Το ίδιο ισχύει και για τα χρώματα. Έτσι λοιπόν, αν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρίαρχες τάσεις της φετινής μόδας δεν ταιριάζει στο στυλ σας ή στο γούστο σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές άλλες.

Γκρι και μοβ. Καρό μικρά και μεγάλα, ακόμα και σε αξεσουάρ, τσάντες, γόβες, ζώνες ή κοσμήματα. Μίνιμαλ γραμμές κοντά και εφαρμοστά ρούχα, με εξαίρεση τα πουλόβερ, που κυκλοφορούν και σε φαρδιές και εκκεντρικές εκδοχές, και τα παντελόνια με φαρδιά ρεβέρ. Φορέματα πρωινά και βραδινά σε γραμμή Α. Μίνι φούστες σε γραμμή Α, με ή χωρίς πιέτες. Δαντέλες, παγέτες, κρόσια και φτερά. Μπότες και γόβες με ψηλά τακούνια και σε έντονα χρώματα. Καλσόν σε έντονα χρώματα και με πολλά σχέδια.

Ογκώδη βραχιόλια.

τα εκ των ων ουκ ανευ

Το τζην παντελόνι.

Το γκρι φανελένιο παντελόνι.

Το μαύρο παντελόνι.

Το μικρό μαύρο φόρεμα.

Το άσπρο μεταξωτό πουκάμισο.

Το λεπτό πουλόβερ με ντεκολτέ V μαύρο ή εκρού, κόκκινο ή γκρι.

Το κοντό μπουφάν.

Το μεσάτο κλασικό σακάκι μαύρο, καφέ, γκρι ή κόκκινο.

Η κλασική εκρού καμπαρντίνα.