Αλ. Μπουρδούμης: "Παπαμιχαήλ με τα μάτια του Γιάννη"

10.10.2008
Η πορεία του στο χώρο της υποκριτικής ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης προχώρησε βήμα βήμα στη σόουμπιζ, χωρίς ποτέ να κρύψει την ιδιαίτερη ευαισθησία που χαρακτηρίζει το παίξιμό του. Φέτος θα τον δούμε στη σειρά του Alpha «Έχω ένα μυστικό», αλλά και στο θέατρο, στην παράσταση «Παρακαλώ, ας μείνει μεταξύ μας».

Aπό τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Η πορεία του στο χώρο της υποκριτικής ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης προχώρησε βήμα βήμα στη σόουμπιζ, χωρίς ποτέ να κρύψει την ιδιαίτερη ευαισθησία που χαρακτηρίζει το παίξιμό του. Φέτος θα τον δούμε στη σειρά του Alpha «Έχω ένα μυστικό», αλλά και στο θέατρο, στην παράσταση «Παρακαλώ, ας μείνει μεταξύ μας». Ο ρόλος που θα υποδυθεί στην πολυσυζητημένη σειρά είναι αυτός του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Πρωταγωνιστείς σε μία από τις πολυσυζητημένες σειρές της φετινής χρονιάς. Πώς κρίνεις το αποτέλεσμα μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου;

«Μου άρεσε, με ταξίδεψε! Όλη η σειρά μοιάζει με ένα παραμύθι. Οι ηθοποιοί κάνουν καταπληκτική δουλειά και το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό. Νομίζω ότι οι πιο μεγάλοι θα ταυτιστούν πιο εύκολα, ενώ πιο νέοι άνθρωποι, όπως εγώ, νομίζω ότι θα πάνε σε εποχές που έχουν μια γλυκιά νοσταλγία, αλλά δεν τις γνωρίζουν ουσιαστικά».

Ερμηνεύεις το ρόλο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Σε ποια σημεία ταυτίζεσαι μαζί του και σε ποια είσαι διαφορετικός;

«Είμαι ηθοποιός και η δουλειά μου είναι να μπω στην ψυχολογία του ήρωα που ερμηνεύω κάθε φορά».

Ποια πιστεύεις ότι ήταν η ψυχολογία του Δημήτρη;

«Επειδή στη σειρά θα δούμε όλη την πορεία της ζωής της Αλίκης, παράλληλα θα δούμε και αυτήν του Δημήτρη. Η ζωή του είχε πολλές εναλλαγές. Αν δεις τον Δημήτρη στο Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο, θα διαπιστώσεις ότι είναι εντελώς διαφορετικός απ ό,τι στο Λεβεντόπαιδο».

Οι διαφορές έχουν να κάνουν μόνο με την εικόνα;

«Όχι. Οι ηθοποιοί φέρουμε τους εαυτούς μας, φέρουμε τις στιγμές μας Πώς ήμασταν εκείνη την εποχή, πώς παίζαμε ένα ρόλο. Ο Αλέξανδρος παίζει τον Δημήτρη τώρα».

Δεν είναι όμως μόνο ο ρόλος, αλλά και η προσωπική ζωή

«Όταν εμβαθύνεις στο χαρακτήρα του ήρωα, έχει πολύ ενδιαφέρον. Δηλαδή, έχει πολλές εναλλαγές. Ακόμη και αν δεν ήταν ο Δημήτρης, αλλά κάποιος άλλος ήρωας που θα έφερε αυτά τα στοιχεία, πάλι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον σαν προσωπικότητα. Στη συγκεκριμένη δουλειά βέβαια χρειάζεται μεγαλύτερος κόπος, γιατί πρέπει να αντλήσω πράγματα που ζούσε και ο ίδιος ο Δημήτρης».

Ποια είναι αυτά τα πράγματα που άντλησες;

«Βιογραφικά στοιχεία, πράγματα που είχαν να κάνουν με τη ζωή του. Πώς μεγάλωσε, πού μεγάλωσε, πώς εξελίχθηκε. Για μένα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα εμφανιστώ όταν οι ηλικίες θα προχωρούν στα 40 ή στα 50 του».

Χρειάστηκε ή θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες ακόμη αλλαγές στην εμφάνισή σου για να αποδώσεις το ρόλο;

«Μικροαλλαγές έχουν γίνει μόνο».

Δηλαδή, να πάρεις κάποια κιλά;

«Όχι, δεν έχει χρειαστεί ακόμα, αφού είμαστε στα πρώτα επεισόδια. Είμαστε ακόμη στη δραματική σχολή, αργότερα θα δούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να αποδώσω το ρόλο σωστά».

Έχεις διαβάσει το βιβλίο;

«Ναι».

Πώς σου φάνηκε;

«Είναι η πλευρά του Γιάννη».

Με τον Γιάννη έχετε γνωριστεί;

«Έχουμε γνωριστεί, αλλά δεν έχουμε μιλήσει πολύ. Στην πορεία θα μιλήσουμε περισσότερο σχετικά με το πώς ήταν ο Δημήτρης ως πατέρας. Σίγουρα η άποψή του θα με βοηθήσει πολύ».

Αυτό ίσως είναι ένα από τα κομμάτια του βιβλίου που έχουν συζητηθεί περισσότερο. Δηλαδή, το πώς παρουσιάζεται ο Δημήτρης ως πατέρας.

«Ναι, βέβαια».

Εσύ πώς τον κρίνεις;

«Πρέπει να διαχωρίσουμε κάτι Εμείς οι ηθοποιοί υπηρετούμε ένα σενάριο. Είναι κάτι διαφορετικό από το βιβλίο το γράφουν σεναριογράφοι, έχει εντελώς διαφορετικό τρόπο στησίματος κι εμείς βασιζόμαστε στο σενάριο».

Που περιγράφει ωστόσο μια πραγματική ζωή...

«Μην ξεχνάμε ότι εδώ δεν μιλάμε για ένα ντοκιμαντέρ, αλλά για μια βιογραφία».

Που παρουσιάζει μια υποκειμενική αλήθεια...

« Όλα τα βιβλία του συγκεκριμένου είδους δεν περιέχουν μια υποκειμενική αλήθεια; Υπάρχουν ιστορίες γύρω από τη ζωή της Αλίκης και του Δημήτρη που τις ξέρω με τρεις και παραπάνω διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με το ποιος μου τις διηγήθηκε. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Γιάννης καταθέτει τη δική του αλήθεια, όπως έζησε ως παιδί τα γεγονότα της οικογένειάς του. Και οι σεναριογράφοι της σειράς έφτιαξαν ένα σενάριο, τη ζωή της Αλίκης και του Δημήτρη».

Έγινε μεγάλη συζήτηση όταν γράφτηκε πριν από λίγο καιρό ότι ο γιος του Χατζηδάκι απαγόρευσε στην Κατερίνα Παπουτσάκη να τραγουδήσει τα τραγούδια της Αλίκης. Ισχύει το ίδιο και για σένα;

«Δεν το γνώριζα αυτό... Ωστόσο, θα σου πω ότι δεν μας έχουν έρθει ακόμη σενάρια που να υπάρχουν τέτοιες υποδείξεις. Ως άνθρωποι σίγουρα θα γλεντήσουμε. Στη δραματική σχολή το γλεντάμε ως φοιτητές. Τώρα τι θα κάνουμε στη συνέχεια είναι νωρίς για να το ξέρουμε».

Πιστεύεις ότι αυτός ο ρόλος σου δίνει μια ευκαιρία καριέρας;

«Ναι, πιστεύω ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία. Τηλεοπτικά τουλάχιστον. Έχοντας δουλέψει δέκα χρόνια στο θέατρο, θεωρώ περνώντας και στην τηλεόραση ότι μου δίνεται μια σημαντική ευκαιρία και το θεωρώ τιμή μου που συμμετέχω. Ελπίζω να μην προδώσω τα όνειρά μου».

Τι άλλο θα κάνεις φέτος;

«Για δεύτερη χρονιά θα είμαι στο θέατρο με την Κάτια Δανδουλάκη, στο θεατρικό έργο του Αλέξανδρου Ρήγα Παρακαλώ, ας μείνει μεταξύ μας».

Οι φήμες σε θέλουν να ανεβαίνεις σύντομα και τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη σου

«Είναι ψεύτικες φήμες!».

Δηλαδή, δεν ετοιμάζεσαι να παντρευτείς;

«Ετοιμάζομαι αυτή τη στιγμή το πολύ πολύ να πάω για κάνα καφέ».

Έχεις όμως μια μακροχρόνια σχέση

«Καμία σχέση με γάμο, απλώς έχω μια σχέση».

Τα σχέδιά σου για το μέλλον;

«Ονειρεύομαι να κάνω ωραίους ρόλους και καλές συνεργασίες. Νιώθω πολύ τυχερός που έχω συνεργαστεί με σημαντικούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές και συνεχίζω να συνεργάζομαι με πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Δεν έχει σημασία μόνο τι παίζεις, αλλά και με ποιους συνεργάζεσαι».

Παίζεις με την Κατερίνα Παπουτσάκη σε μεγάλο μέρος της σειράς. Πώς είναι η συνεργασία σας;

«Εδώ και αρκετούς μήνες βρισκόμαστε σε καθημερινή βάση, για να μπορέσουμε ουσιαστικά στο γύρισμα να αποδώσουμε τη σχέση Αλίκης και Δημήτρη».

Κάποια στιγμή γράφτηκε ότι δημιουργήθηκε ένα ειδύλλιο μεταξύ σας. Αληθεύει αυτό;

«Πού το ακούσατε;».

Γράφτηκε σε συγκεκριμένα έντυπα

«Όχι, καμία σχέση. Δουλεύουμε απλώς πολλές ώρες μαζί για το κομμάτι που έχει να κάνει με τη σχέση Αλίκης - Δημήτρη. Βέβαια, το κύριο κομμάτι θα το δούμε αργότερα, στην κοινή τους πορεία. Μην ξεχνάμε ότι βρέθηκαν στη δραματική σχολή, αλλά δεν είχαν σχέση από τότε. Αυτό έγινε αρκετά αργότερα».