Robert Downey Jr.: Τα ναρκωτικά στα οποία τον μύησε ο πατέρας του, η απόλυτη παρακμή και η θριαμβευτική επιστροφή

10.12.2022
Robert Downey Jr.: Τα ναρκωτικά στα οποία τον μύησε ο πατέρας του, η απόλυτη παρακμή και η θριαμβευτική επιστροφή
O Robert Downey Jr. είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ και μάλιστα έχει προταθεί και δύο φορές για το βραβείο Όσκαρ. Μια πορεία που πέρασε, όμως, από πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα και μάχες με τον εθισμό με τα ναρκωτικά.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ανάλογη μάχη έδωσε και ο πατέρας του Robert, ο Robert Downey Sr., ο οποίος ήταν και αυτός για πολλά χρόνια στον χώρο του θεάματος. Και μάλιστα έχει παίξει έναν όχι και τόσο συνηθισμένο ρόλο στη ζωή του γιου του καθώς ήταν αυτός που τον μύησε στα ναρκωτικά.

Η καριέρα του Robert Downey Sr. και η σχέση με τον γιο του είναι το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ «Sr.» στο οποίο παραγωγή έχει κάνει ο Robert Downey Jr. και τη σκηνοθεσία ο Chris Smith και ήδη βρίσκεται στην πλατφόρμα του Netflix.

Το «Sr» απεικονίζει εκτός των άλλων τον τρόπο με τον οποίο ένας πατέρας που παραβίαζε τους κανόνες, γέννησε έναν επαναστάτη γιο αλλά και τον δεσμό πατέρα-γιου μέσα από όλα αυτά. Η ταινία χρειάστηκε τρία χρόνια για να γυριστεί, μέχρι το 2021, χρονιά όπου ο Downey Sr. έφυγε από τη ζωή.

Το ντοκιμαντέρ είναι και μια ευκαιρία για τον Robert Downey Sr. να αναδείξει τη δημιουργία ταινιών του πατέρα του. Ο Downey Sr. ήταν επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης αντικουλτούρας που σκηνοθέτησε underground ταινίες όπως το Putney Swope και Two Tons of Turquoise κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '60 και του '70. Η τελευταία του ταινία ήταν το Rittenhouse Square του 2005, ένα ντοκιμαντέρ για το ομώνυμο πάρκο της Φιλαδέλφειας.

«Αυτή η ιδέα ήταν όπου οι ταινίες τέτοιου είδους μας έφερναν πιο κοντά και μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να το κάνουν», λέει ο Downey Jr. στο τρέιλερ. «Ό,τι κι αν εκτυλίσσεται - αστείο ή τραγικό - συμβαίνει με την κάμερα να παρακολουθεί...».

Υπερήρωας και στη ζωη

Ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, ο Robert Downey Jr., είναι τόσο γνωστός ως ταλαντούχος, επιτυχημένος ηθοποιός όσο και για τον αγώνα του με τον εθισμό. Πέρασε δεκαετίες μέσα και έξω από την αποτοξίνωση, άλλοτε νηφάλιος, άλλοτε να ξανακυλάει και άλλοτε να συλλαμβάνεται. Ήταν μια καθοδική πορεία που τελείωσε με την έκτιση ποινής στη φυλακή. Χρειάστηκε να χάσει τα πάντα –τα χρήματα, την καριέρα και την οικογένειά του– για να αντιμετωπίσει επιτέλους κατά μέτωπο τον εθισμό του και να βρει τον δρόμο προς την ανάρρωση. Ο σταρ του Iron Man δεν έπαιξε απλώς έναν υπερήρωα στη μεγάλη οθόνη - ο θρίαμβος του επί του εθισμού είναι μια ηρωική ιστορία υπέρβασης των πιθανοτήτων και απομάθησης των κακών συνηθειών που είχε για χρόνια.

Μεγαλώνοντας περικυκλωμένος από κατάχρηση ουσιών

Ο Robert Downey Jr. γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1965 από τον underground σκηνοθέτη Robert Downey Sr. και την ηθοποιό Elsie Downey. Σε νεαρή ηλικία, ο πατέρας του, ο οποίος επίσης πάλευε με την κατάχρηση ουσιών, τον μύησε στα ναρκωτικά, επιτρέποντάς του να δοκιμάσει μαριχουάνα σε ένα πάρτι όταν ήταν μόλις οκτώ ετών. Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό People, ο Downey Jr. εξήγησε πώς η χρήση ναρκωτικών με τον πατέρα του έγινε ο τρόπος τους να δεθούν και ότι αυτή η πρώιμη έκθεση στα ναρκωτικά τον οδήγησε κατά τη διάρκεια των 20 και των 30 του, να περνάει τις περισσότερες νύχτες μεθυσμένος και αναζητώντας εμπόρους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Robert Downey Jr. άφησε τη Νέα Υόρκη για το Χόλιγουντ για να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού, όπου ο ρόλος του στην ταινία Weird Science του χάρισε μια θέση στο The Brat Pack, μια ομάδα νεαρών ηθοποιών που πρωταγωνίστησαν σε πολλές από τις ταινίες της δεκαετίας που αποτέλεσαν τις πιο εμβληματικές ιστορίες ενηλικίωσης της εποχής. Το 1985, εντάχθηκε στο καστ του Saturday Night Live για ένα χρόνο πριν αποκτήσει τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στο The Pick-Up Artist, οπότε και η καριέρα του απογειώθηκε.

Η αρχή της καριέρας του και η πάλη του με τον εθισμό

Το 1987, ο Downey Jr. έδωσε μια εκπληκτική ερμηνεία ως πλούσιος, προβληματικός νέος στην ταινία Less Than Zero, ακολουθούμενος το 1992 από έναν απροσδόκητο θρίαμβο ως Charlie Chaplin στη βιογραφική ταινία του Richard Attenborough, Chaplin που του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες, ακόμη και όταν ο αγώνας του με το αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών άρχισε να πλήττει τη ζωή του. Μπορούσε να μείνει νηφάλιος ενώ δούλευε σε μια ταινία για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά σύντομα ξανακυλούσε και άρχιζε να χρησιμοποιεί ξανά ναρκωτικά, κάνοντας πολυήμερες κραιπάλες.

Μέχρι το 1995, κάπνιζε ηρωίνη και κοκαΐνη, με αποτέλεσμα να βιώσει πολλές συλλήψεις και θητείες σε εγκαταστάσεις απεξάρτησης. Το καλοκαίρι του 1996, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, ο Downey Jr. συνελήφθη πολλές φορές για κατοχή ναρκωτικών αλλά και για άλλες παραβάσεις. Αυτό περιελάμβανε ένα περιστατικό όταν η αστυνομία τον σταμάτησε για υπερβολική ταχύτητα και τον βρήκε όχι μόνο μεθυσμένο, αλλά με ηρωίνη και κοκαΐνη πάνω του αλλά και ένα άδειο όπλο 356 Magnum στη θέση του συνοδηγού. Αμέσως μετά, συνελήφθη ξανά από την αστυνομία όταν περιπλανήθηκε στο σπίτι ενός γείτονα και λιποθύμησε σε μια κρεβατοκάμαρα. Αυτή ήταν η αρχή της καθοδικής πορείας του Downey Jr.

Φθάνοντας τον πάτο και χάνοντας τα όλα

Για τα επόμενα χρόνια, ο Downey Jr. έμπαινε και έβγαινε σε κέντρα απεξάρτησης σε κρατικά ιδρύματα σε όλη την Καλιφόρνια. Το 1999, καταδικάστηκε σε 36 μήνες φυλάκιση, από τους οποίους εξέτισε τους 12 μήνες πριν αφεθεί ελεύθερος. Συνελήφθη άλλες δύο φορές μέσα σε οκτώ μήνες λίγο πριν σταλεί σε κέντρο απεξάρτησης με εντολή του δικαστηρίου για έξι μήνες στο Wavelengths International, ένα από τα πολλά κρατικά κέντρα θεραπείας απεξάρτησης. Για τον Robert Downey, Jr., αυτή η περίοδος της ζωής του ήταν αυτό που ονομάζει σήμερα «πάτος», όταν έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του εθισμού του και έχασε τα πάντα. Η γυναίκα του τον παράτησε και πήρε τον γιο τους. Απολύθηκε από τη δουλειά του ως ηθοποιός στην εκπομπή Ally McBeal. Είχε τεράστια χρέη και βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τότε ήταν που αποφάσισε ότι ήταν καιρός να αντιμετωπίσει πλήρως την κατάχρηση ουσιών. Ήταν η ώρα για ανάκαμψη.

5 διάσημοι οι οποίοι πάλεψαν με τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά και βγήκαν νικητές

Μια κινηματογραφική ανάκαμψη

Το 2002, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ επέστρεφε μετά το τέλος της αποτοξίνωσης, στην καριέρα του ως ηθοποιός με ρόλους στα Kiss, Kiss, Bang, Bang και στην εισπρακτική επιτυχία Zodiac. Ωστόσο, όταν ξεκίνησε το ειδύλλιό του με την παραγωγό ταινιών Susan Levin ενώ εργαζόταν στην ταινία Gothika το 2003, αφοσιώθηκε πλήρως στην ανάρρωσή του. Παντρεύτηκαν το 2005 και τώρα έχουν μαζί δύο παιδιά.

Η δέσμευσή του να αναρρώσει από τον εθισμό και να αναγεννήσει την καριέρα του στην υποκριτική τον οδήγησε στη μεγαλύτερη επιτυχία του μέχρι τώρα: πρωταγωνίστησε ως Tony Stark στο franchise ταινιών Iron Man του Marvel Studio και στο The Avengers.

Σήμερα, ο Robert Downey Jr απολαμβάνει μια σχετικά ήσυχη ζωή, με ξέγνοιαστες νύχτες και Σαββατοκύριακα που περνάει με την οικογένειά του στο σπίτι τους στο Μαλιμπού. Ο 57χρονος πιστώνει την ανάκαμψη του στη σχέση του με τη σύζυγό του Susan, τα παιδιά του, τις ανατολικές πολεμικές τέχνες, τη γιόγκα και το πρόγραμμα 12 Βημάτων που τον βοήθησαν να ξεπεράσει τον εθισμό του και να παραμείνει νηφάλιος.

Νικολέτα Μακρή