Celine Dion: Μιλά πρώτη φορά και με δάκρυα στα μάτια για τη σοβαρή ανίατη ασθένεια που αντιμετωπίζει, ακυρώνοντας τις συναυλίες της

08.12.2022
Celine Dion: Μιλά πρώτη φορά και με δάκρυα στα μάτια για τη σοβαρή ανίατη ασθένεια που αντιμετωπίζει, ακυρώνοντας τις συναυλίες της
Στα 54 της χρόνια η Celine Dion διαγνώστηκε με μια σπάνια νευρολογική πάθηση που λέγεται Σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου (Stiff Person Syndrome), είναι ανίατη και μετατρέπει το 1 άτομο στο ένα εκατομμύριο που χτυπά σε "ανθρώπινο άγαλμα".

Η είδηση κάνει, τις τελευταίες ώρες, τον γύρο του διαδικτύου και γεμίζει ρίγη συγκίνησης τους απανταχού θαυμαστές της σπουδαίας τραγουδίστριας που περνά πολύ δύσκολες στιγμές αυτό τον καιρό.

Με δύο βίντεο στο Instagram feed της, ένα στα αγγλικά και ένα στα γαλλικά, η Celine μίλησε στους θαυμαστές της κοιτώντας τους στα μάτια, ζητώντας αρχικά συγνώμη που άργησε τόσο πολύ να επικοινωνήσει μαζί τους. "Μου λείπετε πάρα πολύ και ανυπομονώ να βρεθώ στη σκηνή να σας μιλήσω από κοντά", είπε η 54χρονη σταρ τονίζοντας ότι ανέκαθεν υπήρξε ανοιχτό βιβλίο και μέχρι τώρα δεν ήταν έτοιμη να πει το παραμικρό.

"Αντιμετωπίζω προβλήματα με την υγεία μου εδώ και πολύ καιρό", ξεκίνησε να λέει η Dion εξηγώντας ότι πρόσφατα διαγνώστηκε με μία πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται stiff person syndrome που επηρεάζει 1 άτομο στο 1 εκατομμύριο.

"Παρότι ακόμη μαθαίνουμε για αυτή τη σπάνια κατάσταση, ξέρουμε ότι σε αυτή οφείλονται οι σπασμοί που έχω τελευταία", συνέχισε η Celine τονίζοντας ότι αυτοί οι σπασμοί επηρεάζουν κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς της. "Μερικές φορες δυσκολεύομαι ακόμη και να περπατήσω ή και να χρησιμοποιήσω τις φωνητικές χορδές μου και να τραγουδήσω όπως έκανα", παραδέχτηκε με σπασμένη φωνή, καταλήγοντας πόσο την πονά που δεν μπορεί να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή της περιοδεία τον Φεβρουάριο όπως είχε προγραμματιστεί. Σημειώνουμε δε, ότι στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας ήταν και η προγραμματισμένη συναυλία στο ΟΑΚΑ για τις 9/6/2022 που, προφανώς, ακυρώνεται επίσης.

"Έχω μια σπουδαία ομάδα γιατρών που εργάζονται μαζί μου για να με βοηθήσουν να πάω καλύτερα και τα πολύτιμα παιδιά μου που με στηρίζουν σε κάθε βήμα" συνεχίζει η Dion τονίζοντας πως κάνει τα πάντα για να επανέλθει το συντομότερο δυνατό.

Τι είναι το Σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου (Stiff person syndrome)

Αυτή η σπάνια πάθηση είναι μια νευρολογική διαταραχή με ασαφή προέλευση. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η πάθηση αυτή κλειδώνει προοδευτικά το σώμα σε άκαμπτες θέσεις, ξεκινώντας από τους μύες του κορμού και του λαιμού, που απλώνονται στα άκρα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι ασθενείς μερικές φορές δεν μπορούν να περπατήσουν ή να λυγίσουν. Είναι ενδιαφέρον ότι επηρεάζει διπλάσιες γυναίκες από τους άνδρες. Συχνά σχετίζεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η θυρεοειδίτιδα, η λεύκη και η κακοήθης αναιμία.

Θεραπεία δεν υπάρχει αλλά μία αγωγή με φάρμακα κατά του άγχους, μυοχαλαρωτικά, αντισπασμωδικά και αναλγητικά, βελτιώνουν τα συμπτώματα.