Η Angelina Jolie δακρυσμένη στο Κογκρέσο μίλησε για το νόμο για τη βία κατά των γυναικών

11.02.2022
Η Angelina Jolie δακρυσμένη στο Κογκρέσο μίλησε για το νόμο για τη βία κατά των γυναικών
Η ηθοποιός κυριεύτηκε από συναισθήματα καθώς υποστήριξε τα θύματα σεξουαλικής και ενδοοικογενειακής βίας.

Η Angelina Jolie παρευρέθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για να παροτρύνει τους γερουσιαστές να εγκρίνουν εκ νέου τον νόμο για τη βία κατά των γυναικών, έναν νόμο που υποστήριζε απαντήσεις στην ενδοοικογενειακή βία, την καταδίωξη, τη βία γνωριμιών και τη σεξουαλική επίθεση.

Bob Saget: Αυτή είναι η αιτία του θανάτου του - Πόσο κρίμα!

«Όταν στέκομαι εδώ στο κέντρο της δύναμης του έθνους μας, μπορώ να σκεφτώ μόνο όλους όσοι έχουν νιώσει ανίσχυροι από τους καταχραστές τους, από ένα σύστημα που απέτυχε να τους προστατεύσει», είπε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Γονείς των οποίων τα παιδιά δολοφονήθηκαν από έναν βίαιο σύντροφο, γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, παιδιά που έχουν υποστεί τραύμα που άλλαξε τη ζωή τους και μετατραυματικό στρες στα χέρια των πιο κοντινών τους ανθρώπων. Όποιος έχει βρεθεί σε αυτές τις καταστάσεις θα σας πει πόσο μακριά αισθάνεται από τη δύναμη που συγκεντρώνεται εδώ σε αυτό το κτίριο – τη δύναμη να ψηφίζουν νόμους που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον πόνο τους από την αρχή».

Η VAWA υπεγράφη από τον Πρόεδρο Bill Clinton το 1994 και εγκρίθηκε εκ νέου το 2013. Η νομοθεσία έληξε το 2019 λόγω κομματικών διαφωνιών σχετικά με βασικές διατάξεις. «Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να εγκαταλείψουν τις καταχρηστικές καταστάσεις είναι ότι τους έχουν κάνει να νιώθουν ανάξιοι», συνέχισε. «Όταν υπάρχει σιωπή από ένα Κογκρέσο που είναι πολύ απασχολημένο για να ανανεώσει τον Νόμο για τη Βία κατά των Γυναικών για μια δεκαετία, ενισχύει αυτή την αίσθηση αναξιότητας. Σκέφτεσαι, 'Υποθέτω ότι ο θύτης μου έχει δίκιο, υποθέτω ότι δεν αξίζω και πολύ'», πρόσθεσε η ίδια.

Arnold Schwarzenegger: Η οδυνηρή εμπειρία του γιου του, Joseph, όταν έμαθε ότι ήταν καρπός μιας παράνομης σχέσης

Η Jolie, η οποία έχει κάνει καταγγελίες κακοποίησης κατά του πρώην συζύγου της, Brad Pitt, συνέχισε να μοιράζεται μια σειρά από στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κακοποίηση και την παραμέληση. Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σημασία της ανανέωσης του VAWA, το οποίο θα βοηθήσει τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τα προγράμματα για τους επιζώντες ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

«Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι επιζώντες κακοποίησης, τα θύματα των αποτυχημένων συστημάτων μας δεν επιτρέπεται να θυμώνουν», συνέχισε. «Πρέπει να είσαι ήρεμος, υπομονετικός. Αλλά προσπαθείτε να παραμείνετε ήρεμοι όταν είναι σαν κάποιος να κρατάει το κεφάλι σας κάτω από το νερό. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι όταν βλέπετε κάποιον που αγαπάτε να πληγώνεται. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι εάν αφού στραγγαλιστείτε και βρείτε το θάρρος να βγείτε μπροστά, ανακαλύψετε ότι οι πιθανότητές να αποδείξετε την κακοποίηση έχουν πλέον χαθεί, γιατί κανείς δεν έλαβε υπόψη τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι μώλωπες φαίνονται σε μαύρο ή καφέ δέρμα και απέτυχαν για να ελέγξουν σωστά για σημάδια τραυματισμού."