Marilyn Monroe: Η ιστορία πίσω από την ιστορική φωτογραφία της με τον John F. Kennedy

30.03.2019
Marilyn Monroe: Η ιστορία πίσω από την ιστορική φωτογραφία της με τον John F. Kennedy
Φέτος συμπληρώνονται 57 χρόνια από τον θάνατο της θρυλικής ηθοποιού.

Στις 5 Αυγούστου του 1962, η Marilyn Monroe πεθαίνει σε ηλικία 36 ετών από υπερβολική δόση φαρμάκων στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Μόλις τρεις μήνες πριν από το θάνατό της, η ξανθιά ντίβα, ντυμένη με ένα nude φόρεμα, τραγουδούσε το «Happy Birthday» στον Πρόεδρο John F. Kennedy στη Madison Square Garden, δέκα μέρες πριν από τα 45α γενέθλιά του.

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα αγαπημένα φαγητά της βασίλισσας Ελισάβετ -Tι σιχαίνεται και σε ποια λιχουδιά δεν μπορεί να αντισταθεί

«Στη Marilyn οφείλεται η επιτυχία της βραδιάς», σύμφωνα με την ανασκόπηση του TIME για τη συναυλία του 1962. «Ο Kennedy το εννοούσε ξεκάθαρα όταν είπε:«Μπορώ τώρα να αποσυρθώ από την πολιτική αφού μου τραγούθησαν το Happy Birthday με τέτοιο γλυκό τρόπο».

Ιδού και το απόσπασμα:

Επιστρέφοντας στη θρυλική φωτογραφία, λοιπόν, σημειώνουμε ότι τραβήχτηκε στις 19 Μαΐου του 1962 και είναι η μόνη κοινή -γνωστή, τουλάχιστον- αποτύπωση της Monroe και του Kennedy.

Η συγκεκριμένη εικόνα τραβήχτηκε εκείνη τη νύχτα σε ένα πάρτι στη μονοκατοικία του διοικητικού στελέχους του Χόλιγουντ Arthur Krim στο Μανχάταν, από τον επίσημο φωτογράφο του Λευκού Οίκου Cecil Stoughton.

Επίσης, στην φωτογραφία φαίνονται ο Γενικός Εισαγγελέας Robert F. Kennedy, στα αριστερά, ο Harry Belafonte, ο οποίος επίσης τραγούδησε εκείνη τη νύχτα, (αυτός που στέκεται με την πλάτη), και ο ιστορικός Arthur Schlesinger, (ο άνθρωπος με τα γυαλιά στα δεξιά).

%PHOTO1%

Είχε δοθεί εντολή στον Stoughton να μην φωτογραφήσει την Monroe με τον πρόεδρο, αλλά κατάφερε να απαθανατίσει αυτή τη στιγμή. Από σεβασμό για τη Jackie Kennedy, κρατούσε τη φωτογραφία μυστική.

Ο ιστορικός Schlesinger έγραψε αργότερα: «Η εικόνα αυτής της εκπληκτικής, γοητευτικής και απελπισμένης κοπέλας θα μείνει πάντα μαζί μου. Δεν νομίζω ότι έχω δει κανέναν τόσο όμορφο. Είμαι μαγεμένος από τον τρόπο και το πνεύμα της ήταν τόσο καμουφλαρισμένο, τόσο εξευγενισμένο και τόσο διεισδυτικό. Αλλά κάποιος αισθάνθηκε μια φανταστική επιθυμία γι 'αυτήν, σαν να μιλάει σε κάποιον κάτω από το νερό. Ο Bobby και εγώ μπήκαμε σε ένα μαχητικό ανταγωνισμό γι 'αυτήν».

Αυτό το είδες; Ο Κάρολος και η Καμίλα με μαγιό στα Μπαρμπέιντος: Οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου

Η εμφάνιση εκείνης της νύχτας έριξε λάδι στη φωτιά στις φήμες που ήθελαν τη Monroe να έχει σχέση και με τους δύο αδελφούς Kennedy.

«Ήταν αρκετά ξεκάθαρο ότι η Marilyn είχε σεξουαλικές σχέσεις τόσο με τον Bobby όσο και με τον Jack», είπε ο James Spada, ένας από τους βιογράφους της, στο People για την 50ή επέτειο από το θάνατό της.

Σύμφωνα με έναν άλλο βιογράφο, τον Donald Spoto, η Monroe και ο JFK συναντήθηκαν τέσσερις φορές μεταξύ του Οκτωβρίου του 1961 και του Αυγούστου του 1962.

Ο μασέρ της, Ralph Roberts, ισχυρίστηκε ότι η μόνη «σεξουαλική τους συνάντηση» πραγματοποιήθηκε σε ένα υπνοδωμάτιο στο σπίτι του Bing Crosby στις 24 Μαρτίου 1962, μόλις δύο μήνες πριν από την εμφάνιση της Monroe στο MSG. «Η Marilyn μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν ήταν ένα σημαντικό γεγονός για κανέναν από τους δύο: συνέβη μία φορά, εκείνο το Σαββατοκύριακο και αυτό ήταν όλο», δήλωσε ο Roberts.

Και όμως, ειδικά δεδομένου του θανάτου της Monroe και της δολοφονίας του Kennedy όχι πολύ καιρό μετά, η ιδέα της σχέσης τους εξακολουθεί να εξιτάρει τις φαντασίες πολλών Αμερικανών και όχι μόνο.

Ένα αντίγραφο της διάσημης φωτογραφίας πουλήθηκε για 32.512,80 δολάρια σε δημοπρασία στο Lelands στις 17 Αυγούστου του 2018. Είναι η μόνη έκδοση της φωτογραφίας που διασώθηκε, την οποία ο Stoughton εκτύπωσε ο ίδιος από το πρωτότυπο αρνητικό. (Ένα αντίγραφο της φωτογραφίας είναι μέρος του Life Images Collection.)