Πλωτά παλάτια για λαμπερές διακοπές

01.09.2008
«Χορός εκατομμυρίων» όχι σε μετρητά, αλλά σε πολυτελείς θαλαμηγούς, γιοτ και αεροδυναμικά ταχύπλοα σκάφη παρελαύνουν έξω και μέσα στα γραφικά λιμανάκια και τους απόμερους κολπίσκους των ωραιότερων ελληνικών νησιών κάθε Αύγουστο.

Από την Αριάννα Δημητροπούλου

«Χορός εκατομμυρίων» όχι σε μετρητά, αλλά σε πολυτελείς θαλαμηγούς, γιοτ και αεροδυναμικά ταχύπλοα σκάφη παρελαύνουν έξω και μέσα στα γραφικά λιμανάκια και τους απόμερους κολπίσκους των ωραιότερων ελληνικών νησιών κάθε Αύγουστο. Καθώς αποχαιρετάμε το ζεστό καλοκαίρι και οι διακοπές πολλών τελειώνουν, ας ρίξουμε μια ματιά στις πολυτελείς κρουαζιέρες διεθνών και Ελλήνων celebrities που απήλαυσαν τις αξέχαστες διακοπές τους στα πανέμορφα και ειδυλλιακά νησιά μας.

Μια πριγκίπισσα στο Καστελόριζο: Ένα πολύ μακρινό και ήσυχο από κόσμο και τουρίστες ελληνικό νησί επέλεξε και φέτος η πριγκίπισσα Καρολίνα του Ανόβερου για να περάσει λίγες ήμερες και μακριά από το παραδεισένιο Πριγκιπάτο της διακοπές. Με ένα εντυπωσιακό, μίνιμαλ, αλλά επιβλητικό γιοτ, η κόρη της αξέχαστης Γκρέις Κέλι έφτασε στο ακριτικό ελληνικό νησί με το σύζυγο, τα παιδιά και τους φίλους της συνοδευόμενη από άντρες της προσωπικής της ασφάλειας. Είναι γνωστή η αδυναμία της κομψής γαλαζοαίματης σε μακρινούς προορισμούς που διατηρούν την αυθεντικότητα και τη γραφικότητά τους, όπου μπορεί να συνδυάζει ήρεμες διακοπές μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο μυστικότητας. Πέρυσι ήταν το νησί των Παξών, φέτος, το εκ διαμέτρου αντίθετο γεωγραφικά Καστελόριζο. Ζηλευτή θέση στην πριγκιπική συντροφιά, στον περίπατο που έκανε στα δρομάκια κοντά στο σημείο είχε αράξει το σκάφος, ήταν ένα μικροσκοπικό σκυλάκι, στο οποίο έδειχνε να έχει μεγάλη αδυναμία η Καρολίνα, αφού το κρατούσε πολύ τρυφερά στην αγκαλιά της και το χάιδευε συνεχώς. Όταν, μάλιστα, ένα μικρό αγόρι μιας ελληνικής οικογένειας που βρισκόταν εκεί το πλησίασε και θέλησε να το χαϊδέψει, εκείνη πολύ αυθόρμητα έκανε νόημα στους άντρες της ασφάλειάς της να τον αφήσουν και γεμάτη ενθουσιασμό έκανε ένα μικρό διάλογο μαζί του και επειδή της έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η αγάπη του για τα ζώα και η ευγένειά του τον κάλεσε να τον κεράσει παγωτό. Ο μικρός ενθουσιάστηκε και ζήτησε από τους γονείς του να τον αφήσουν, αλλά εκείνοι αναγνωρίζοντας την Καρολίνα θεώρησαν καλό να την ευχαριστήσουν και να παραμείνουν διακριτικοί, αφήνοντας τη διάσημη τουρίστρια να συνεχίσει ήρεμα τη βόλτα της. Αργότερα εξήγησαν στο παιδί ποια ήταν η όμορφη ευγενική κυρία. Ο μικρός, πάντως, έμεινε εκστατικός κοιτάζοντας από μακριά μια πριγκίπισσα που στα παραμύθια του ήταν συνήθως μέσα σε παλάτια και πάνω σε χρυσοποίκιλτες άμαξες και όχι μέσα σε πολυτελή γιοτ. Και ίσως αυτό το σκηνικό να τον έχει μπερδέψει ακόμη πιο πολύ

Ένας Καντάφι στο νησί των Φαιάκων: Στην πανέμορφη αρχόντισσα του Ιονίου, τη χιλιοτραγουδισμένη Κέρκυρα κατέπλευσε μεγαλόπρεπα η ελληνική θαλαμηγός «Ιonian Ρrincess» με guest μια μεγάλη νεανική συντροφιά και οικοδεσπότη έναν πολυσυζητημένο γόνο: τον Σεϊφ Αλ Ισλάμ Καντάφι. Ο νεαρός γιος του Καντάφι, που λατρεύει την Ελλάδα, επέλεξε και φέτος ένα από τα πιο όμορφα νησιά της για να παραμείνει στη διάρκεια της κρουαζιέρας του παρέα με μεγάλη συντροφιά. Ντυμένος σπορ, πέρασε απαρατήρητος, παρά το γεγονός ότι τον συνόδευαν οι σεκιουριτάδες του. Έκανε περίπατο στην Παλιά Πόλη, δοκίμασε τις κερκυραϊκές νοστιμιές, κολύμπησε στις ωραιότερες παραλίες του νησιού και γλέντησε με πολλές γαλλικές σαμπάνιες, τόσο σε κοσμικό κλαμπ του νησιού όσο και πάνω στην πολυτελή θαλαμηγό. Δήλωσε καταγοητευμένος από το νησί και τους ζωντανούς αστακούς του και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές του ακολουθώντας την αγαπημένη του διαδρομή από τη Σαρδηνία στην Ελλάδα.

Με τη σημαία του Ολυμπιακού: Το εντυπωσιακό «Βux» του προέδρου του Ολυμπιακού έριξε άγκυρα έξω από το λιμάνι του Γαίου Παξών με τους διάσημους οικοδεσπότες Σωκράτη και Ελένη Κόκκαλη και τα παιδιά τους να απολαμβάνουν την ηρεμία έξω από το νησάκι της Παναγίας και τη θαυμάσια θέα του πευκόφυτου Αγίου Νικολάου.

Βγάλε τον υπουργό από το κότερο: Με σκάφος ήρθε για ολιγοήμερες διακοπές στους Παξούς ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης με την οικογένειά του και φίλους, που ακολουθούσαν σε δεύτερο σκάφος. Παρά τη γνωστή μεγάλη αδυναμία του στην πατρίδα του την Κρήτη, ταξίδεψε στο Ιόνιο Πέλαγος και έδεσε σε κεντρικό σημείο το λιμανιού του Γαϊου, πρωτεύουσας του νησιού. Κολύμπησε στα τιρκουάζ νερά των Αντίπαξων, ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματα του νησιού σε κουβέντα του με τις τοπικές Αρχές και ήπιε καφεδάκι στη γραφική πλατεία Πιάτσα, όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά οι ντόπιοι, ανταλλάσσοντας χαιρετισμούς με τους περαστικούς που τον αναγνώριζαν.

Το νησί, όμως, τίμησε κι άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος με νεανική συντροφιά και τη νεαρή ωραιότατη συνοδό του. Η όμορφη παρέα απόλαυσε το κολύμπι στις πιο ήσυχες σχετικά λόγω Αυγούστου παραλίες του νησιού, ρίχνοντας άγκυρα αρόδο στην ανατολική πλευρά των Παξών και των Αντίπαξων και χάρηκε τη θέα της υπέροχης πανσέληνου του Αυγούστου από το κατάστρωμα του πανέμορφου σκάφους με το όνομα «Αμφιτρίτη» και πολύ ρομαντική διάθεση στην ατμόσφαιρα. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να δοκιμάσει τις νόστιμες σπεσιαλιτέ της γνωστής κοσμικής ταβέρνας του νησιού «Τάκα-Τάκα», με την παρέα του και να εκφράσει τις καλύτερες εντυπώσεις για το άψογο σέρβις και τη ζεστή φιλοξενία του μαγαζιού.

Εν αναμονή: Ένα από τα τρία μεγαλύτερα και υπερεξοπλισμένα γιοτ του κόσμου, το πανέμορφο «Εcstasea» του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι εδώ και 20 περίπου μέρες αραγμένο στην κεντρικότατη μαρίνα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας στο ΝΑΟΚ και φιλοξενεί τις εναλλασσόμενες παρέες και την οικογένεια του ιδιοκτήτη του, οι οποίες καταφθάνουν αεροπορικώς στο νησί. Όσον αφορά στο διάσημο επιχειρηματία έχει έρθει ήδη δύο φορές και αναμένεται και τρίτη, καθώς το ιδιωτικό ελικόπτερο που διαθέτει η θαλαμηγός απουσιάζει, περιμένοντας να παραλάβει τον ιδιοκτήτη του και τη συνοδό του από κάποιο άλλο προορισμό της κρουαζιέρας με την άλλη θαλαμηγό στα Νότια της Ιταλίας, ή με την τρίτη από τις πέντε που διαθέτει και που πήγε στη Σκιάθο.

Η νούμερο 4 και 5 ήταν στο Σεν Τροπέ και την Ίμπιζα.

Τα μπάνια του βουλευτή: Στο Ιόνιο έκανε κρουαζιέρα με κότερο και ο νεαρός βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την παρέα του. Το σκάφος αγκυροβόλησε σε Κεφαλλονιά, Παξούς και Αντίπαξους. Τις ίδιες μέρες ήταν στους Παξούς, τόπο καταγωγής του και ο βουλευτής Κερκύρας Νίκος Δένδιας, αλλά δεν μάθαμε αν συναντήθηκαν οι δρόμοι των δύο ανδρών του Κοινοβουλίου για να ανταλλάξουν και εκτός Βουλής απόψεις για τη δουλειά που τους περιμένει μόλις τελειώσουν οι διακοπές.

Στη μαρίνα του Γάιου: Συνεχίζοντας τη μακρά οικογενειακή παράδοση να περνά τουλάχιστον μία εβδομάδα των διακοπών του με σκάφος στα νησιά του Ιονίου, ο μικρός γιος του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη Νίκος εθεάθη να κάνει τον περίπατό του στην παραλία του Γάιου Παξών με τους φίλους του. Απολάμβανε το ατμοσφαιρικό σούρουπο κάτω από τα γραφικά φανάρια της παραλιακής οδού, που βλέπει προς τα νησιά Αγ. Νικόλαο και Παναγία των Βελλιανιτών.

Ένας Ιταλός στο νησί μας: Με μια πανέμορφη και πολύ ντιζαϊνάτη θαλαμηγό, με το όνομα «Αntares ΙΙ», έκανε κρουαζιέρα στα νερά του Ιονίου κι άλλος ένας υπουργός και μάλιστα Δικαιοσύνης. Όχι φυσικά ο Έλληνας, αλλά ο Ιταλός ομόλογός του. Πρόκειται για τον Αντζελίνο Αλφάνο, υπουργό Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε ακούσει τόσα πολλά από τον ίδιο τον Σίλβιο για το αγαπημένο νησί του Ανιέλι, τους Παξούς, που θέλησε να το γνωρίσει από κοντά και να περάσει μέρος των διακοπών του σε αυτό. Μαγεύτηκε όπως δήλωσε, βρήκε ομοιότητες με τη Σαρδηνία και θέλει να επιστρέψει στο εγγύς μέλλον. Η παρουσία του στο νησί κρατήθηκε μυστική, αλλά στάθηκα τυχερή αφού τον αναγνώρισε μια Ιταλίδα φίλη από το διπλανό σκάφος του «Αntares ΙΙ» και έτσι τον καταχώρησα στον κατάλογό μου.