Σπ. Χαριτάτος - Γ. Καραμέρος: "Όσοι ξέρουν από ρεπορτάζ λένε λίγα και καλά"

20.08.2008
Η πρώτη τους συνεργασία στην τηλεόραση ήταν το 1999. Εννέα χρόνια ακριβώς μετά ο Σπύρος Χαριτάτος και ο Γιώργος Καραμέρος συνυπάρχουν ξανά, αφού ο ΑΝΤ1 τους ανέθεσε για όλο το καλοκαίρι να βρίσκονται καθημερινά «6 με 11 μαζί» με το τηλεοπτικό κοινό.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Η πρώτη τους συνεργασία στην τηλεόραση ήταν το 1999. Εννέα χρόνια ακριβώς μετά ο Σπύρος Χαριτάτος και ο Γιώργος Καραμέρος συνυπάρχουν ξανά, αφού ο ΑΝΤ1 τους ανέθεσε για όλο το καλοκαίρι να βρίσκονται καθημερινά «6 με 11 μαζί» με το τηλεοπτικό κοινό. Πέντε ώρες στον «αέρα» κάθε πρωί, Δευτέρα με Παρασκευή, είναι πολλές θα έλεγε κανείς. Οι ίδιοι, πάλι, ισχυρίζονται στο ΛΟΙΠΟΝ το αντίθετο. Μάλιστα, νιώθουν σαν πιλότοι, με τη διαφορά ότι κάνουν διπλοβάρδια!

Για άλλη μια χρονιά κάνεις αντικατάσταση καλοκαιριάτικα. Το κανάλι σε τιμά πάλι δίδοντάς σου τη σκυτάλη της πιο επιτυχημένης ζώνης του. Είναι βαριά η ευθύνη;

Σπύρος Χαριτάτος: «Όχι, είναι μια χαρά. Όπως είπες κι εσύ πολύ εύστοχα, το κανάλι με τιμά. Δείχνει ότι εκτιμά τη δουλειά μου, τη συνέπειά μου και το ήθος μου στο χώρο και θεωρώ ότι πρέπει να το διασκεδάσω και να το απολαύσω. Μετά από 17 χρόνια στην τηλεόραση πιστεύω ότι μπορώ να κάνω σωστά τη δουλειά μου και να ενημερώσω τον τηλεθεατή κάτω από συνθήκες που δεν θα τον φορτίσουν συναισθηματικά. Πιστεύω στον εαυτό μου και στους συνεργάτες μου. Θέλω να το χαρώ και όχι να αγχωθώ».

Πώς είναι να είσαι πέντε ώρες στον «αέρα»; Κάπως υπερβολική η διάρκεια της εκπομπής δεν νομίζετε;

Γιώργος Καραμέρος: «Όχι, δεν είναι υπερβολικό, δεδομένου ότι υπάρχει κόσμος που δουλεύει οχτάωρο. Εξάλλου, δεν σκάβουμε, παρέα με τον κόσμο κάνουμε».

Σ.Χ.: «Δεν είναι άσχημα να είσαι πέντε ώρες στον αέρα. Δεν υπάρχουν εγωισμοί, ούτε γκρίνιες. Οπότε, με όλα αυτά τα θετικά, οι πέντε ώρες είναι μια χαρά. Για μια εκπομπή που θα διαρκέσει δύο μήνες στην καλοκαιρινή πρωινή ζώνη και θα κρατήσει την πλειονότητα των απαιτήσεων του τηλεοπτικού κοινού, είναι καλά. Εξάλλου, μιλάμε για ομαδική δουλειά και συνεχή εναλλαγή σκυτάλης, όπου κάθε συνεργάτης παρουσιάζει την ενότητά του. Άρα δεν είναι υπερβολική η διάρκεια της εκπομπής».

Το ενδιαφέρον του κόσμου για ενημέρωση μειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες ή παραμένει πάντα το ίδιο;

Γ.Κ.: «Παραμένει αμείωτο, και μπορούμε να το δούμε και από τις θεαματικότητες. Εξάλλου, τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν συμβεί στο παρελθόν κάποια από τα χειρότερα γεγονότα. Και όχι μόνο πυρκαγιές».

Σ.Χ.: «Πιστεύω ότι παραμένει πάντα το ίδιο. Απλώς, η ειδοποιός διαφορά είναι πώς επικοινωνείς το ενημερωτικό προϊόν στον τηλεθεατή. Δεν πρέπει να αγχώσεις τον τηλεθεατή, αλλά να του εξηγήσεις τα δεδομένα που αλλάζουν την καθημερινή του ζωή. Επαφίεται καθαρά στη δική μας ψυχραιμία, τη δυνατότητα και τη διάθεση που έχουμε».

Με τον Σπύρο συνεργάζεστε για πρώτη φορά;

Γ.Κ.: «Είχαμε συνεργαστεί για πρώτη φορά το 1999 στο Στούντιο με θέα του Νίκου Μάνεση. Έπειτα από εννέα χρόνια συνεργαζόμαστε πάλι. Αυτό το 9 μας κυνηγάει (Γέλια.)».

Ποια είναι τα κοινά σας σημεία και πού διαφέρετε;

Γ.Κ.: «Τα κοινά μας σημεία είναι η ηλικία, οι στόχοι, ότι δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις, έχουμε καταλάβει ποια είναι η ευκαιρία που μας δίνεται και νομίζω ότι φαίνεται πως την αξιοποιούμε. Οι διαφορές μας είναι ότι ο Σπύρος είναι πιο εκρηκτικός, ενώ εγώ πιο ήπιων τόνων. Έχουμε διαφορετικά βιώματα. Αλλά να σου πω κάτι; Είμαστε σαν τις ράγες των τρένων: δεν σμίγουν ποτέ πουθενά, αλλά πηγαίνουν και παράλληλα».

Διαλέγετε μαζί τα θέματα της εκπομπής; Τα συζητάτε;

Γ.Κ.: «Συνεννοούμαστε με τα μάτια και όσοι έχουν κάνει ρεπορτάζ δεν χρειάζονται πολλά λόγια, καταλαβαίνονται αμέσως. Έχουμε περάσει και οι δύο από όλα τα στάδια, υπάρχει κοινή δημοσιογραφική κρίση».

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας παρουσιαστής για είναι πετυχημένος και προσιτός στον κόσμο;

Γ.Κ.: «Να μην πιστέψει ποτέ ότι είναι μόνο παρουσιαστής, να μην πιστέψει ποτέ ότι είναι πετυχημένος και να είναι 100% επαγγελματίας. Από το στιλό που θα κρατάει στο χέρι του μέχρι το τελευταίο θέμα που θα παρουσιάσει και το οποίο πρέπει να ξέρει απέξω κι ανακατωτά».

Σε ενοχλεί που δεν θα κάνεις φέτος διακοπές;

Γ.Κ.: «Επειδή είναι το πρώτο μου καλοκαίρι με τον 13 μηνών γιο μου, θα προσπαθήσω να πάρω πέντε εργάσιμες μέρες άδεια. Ελπίζω, βέβαια, να μη μου την κόψει ο διευθυντής μου, όταν θα διαβάσει τη συνέντευξη».

Πότε έκανες τελευταία φορά ένα μήνα διακοπές το καλοκαίρι;

Σ.Χ.: «Δεν θυμάμαι, πάνε 10 ή 12 χρόνια».

Θα θέλατε να συνεχίσετε να συνεργάζεστε το χειμώνα;

Γ.Κ.: «Έχουμε ένα σχέδιο για το χειμώνα σε μια ζώνη που ο σταθμός έχει παράδοση, τη δημιούργησε πρώτος... Αλλά περισσότερα το Σεπτέμβριο».