Β-12, η βιταμίνη που λατρεύει η Μαντόνα»

03.06.2008
Η τρέλα των βιταμινούχων ενέσεων έχει καταλάβει τους σταρ του Χόλυγουντ. Πρόσφατα η Μαντόνα δεν δίστασε να δηλώσει ότι στην διάρκεια την ηχογράφησης του καινούργιου cd έκανε ένεση β-12 στα οπίσθια του Τσάστιν Τίμπερλεικ. Η ιατρική κοινότητα όμως αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την θαυματουργή κατά άλλους βιταμίνη-12.

Η τρέλα των βιταμινούχων ενέσεων έχει καταλάβει τους σταρ του Χόλυγουντ. Πρόσφατα η Μαντόνα δεν δίστασε να δηλώσει ότι στην διάρκεια την ηχογράφησης του καινούργιου cd έκανε ένεση Β-12 στα οπίσθια του Τσάστιν Τίμπερλεικ.

Η ιατρική κοινότητα όμως αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την θαυματουργή κατά άλλους βιταμίνη Β-12. Τι κάνει όμως στον οργανισμό η συγκεκριμένη βιταμίνη και πόσο αθώα είναι;

Συμβάλλει στον καλύτερο μεταβολισμό των κυττάρων, στην απορρόφηση του σιδήρου, και στην ανάπτυξη των ιστών. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, κόπωση αδυναμία, εξασθένιση της μνήμης ή δερματικούς ερεθισμούς. Οι κυριότερες πηγές πρόσληψης είναι από τροφές όπως μοσχάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, ψάρι, χοιρινό, μύδια, κ.ά.

Ωστόσο οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά τη χορήγηση της όταν δεν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις και θεωρούν απαραίτητο να γίνεται έπειτα από ιατρική καθοδήγηση. Στην Αμερική η χρήση της βιταμίνης έχει γίνει μανία πολλοί ζητούν από το γιατρό ένεση Β-12, επειδή τους κάνει να νοιώθουν καλύτερα ειδικά αν έχουν κρυολόγημα. Επίσης υποστηρίζουν ότι μειώνει το αίσθημα της κόπωσης, ανακουφίζει τις γυναίκες από τα δυσάρεστα συμπτώματα της περιόδου και βοηθάει στην απώλεια βάρους γιατί σταθεροποιεί τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Η υπερβιταμίνωση δεν προκαλεί επιπλοκές ωστόσο διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κρύβουν κινδύνους για την υγεία. Πριν ακολουθήσετε το παράδειγμα της Μαντόνα, Λίντσει Λόχαν, Σαρλίν Θερόν, ή Μπρίτνει Σπίαρς, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.