"Έφυγε" ο Yves Saint Lauren

02.06.2008
Ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους σχεδιαστές μόδας της εποχής, ο διάσημος ανά τον κόσμο Υves Saint Lauren έφυγε από την ζωή την Κυριακή στο Παρίσι σε ηλικία 72 χρόνων. Ο Υves Saint Lauren ήταν το μεγαλύτερο παιδί ενός εύπορου γάλλου βιομήχανου. Γεννήθηκε

Ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους σχεδιαστές μόδας της εποχής, ο διάσημος ανά τον κόσμο Υves Saint Lauren έφυγε από την ζωή την Κυριακή στο Παρίσι σε ηλικία 72 χρόνων. Ο Υves Saint Lauren ήταν το μεγαλύτερο παιδί ενός εύπορου γάλλου βιομήχανου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλγερία και από μικρός έδειξε το ταλέντο του στο σχέδιο, σχεδιάζοντας και φτιάχνοντας ρούχα για τις κούκλες των μικρότερων αδελφών του.

Σε ηλικία 17 ετών πήγε στο Παρίσι, γράφτηκε σε μία σχολή μόδας. Σε λίγο καιρό απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ετήσιο διαγωνισμό για το σχέδιο ενός βραδινού φορέματος. Αργότερα, γνώρισε τον Cristian Dior ο οποίος τον προσέλαβε αμέσως και τον έκανε το "δεξί του χέρι". Το 1957, όταν πέθανε ο Dior, ο Υves Saint Lauren έγινε ο επικεφαλής σχεδιαστής του Οίκου ξεπερνώντας σε φήμη τον μέντορά του.

Το 1992, ο Οίκος YSL εξαγοράστηκε από την εταιρία καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών Sanofi και ο Υves Saint Lauren διατήρησε τη θέση του διευθυντή του δημιουργικού. Το 1999 την εξαγόρασε ο όμιλος Gucci, ο οποίος βρισκόταν υπό τον έλεγχο του γαλλικού κολοσσού στον χώρο των ειδών πολυτελείας PPR.

Ο Υves Saint Lauren αποσύρθηκε το 2002. Θεωρείται ότι είναι εκείνος που άλλαξε για πάντα τον τρόπο ντυσίματος των γυναικών, βάζοντας το κοστούμι στη γυναικεία γκαρνταρόμπα και προσθέτοντας ως επιλογή, για μια βραδινή εμφάνιση, ακόμη και το σμόκιν.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δραστηριότητα έκανε σπανίως δημόσιες εμφανίσεις. Το 2007 τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μια από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Γαλλίας.